Sağlığa uygun olmayan ete dikkat

Son aylarda Fethiye'ye çevre il ve ilçelerden sağlığa uygun olmayan et ve et ürünlerinin sokulup bazı market ve restoranlarda tüketildiği iddia ediliyor. Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü gıda ekipleri devamlı kontroller yapmalarına rağmen uygunsuz koşullarda kesilip, piyasaya sürüldüğü iddia edilen etlerin peşine düştü.

  • 1459
Sağlığa uygun olmayan ete dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’ye çevre il ve ilçelerin yanı sıra Fethiye içinde sağlığa uygunsuz şekilde kesilip, piyasaya et ve sakatatların sürülmekte olduğu iddia ediliyor. Fethiye Kaymakamlığı İlçe Tarım Müdürlüğü Gıda Ekipleri hemen her gün işletmelerde gıda denetimleri yaparken, Fethiye’ye çevre il ve ilçelerden olası kaçak et girişine engel oluyor. Muğla’da büyükşehir belediyesine ait Muğla, Fethiye ve Milas’ta et entegre tesisleri bulunmasına rağmen; bazı vatandaşların mezbaha yerine sağlıksız koşullarda kesimler yapıp piyasaya et vermesi zaman zaman ihbarlara neden oluyor. Fethiye’de et entegre tesisi Fethiye, Seydikemer, Dalaman, Ortaca ilçelerine hitap ederken; bu bölgedeki vatandaşlar mezbaha yerine sağlıksız koşullarda et üretip, çevre ilçelere dağıtım yaptığı iddia edilince Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü Gıda Ekipleri zaman zaman yol kontrolleri ile bu kişilerin peşine düştü. Fethiye’de 2018 yılında 5 bin 643 denetim yapan gıda ekipleri, 67 işletmeye idari işlemde bulundu. Ekipler 2019 yılında 9 ayda 4 bin 514 işletmede denetim yaparken; sağlığa uygunsuz gıdadan dolayı 29 işletmeye idari işlem gerçekleştirdi. Bu işletmelerden dördündeki etlerden şüphelenip, numune alan ekipler laboratuvara gönderdi. Laboratuvardan gelen sonuçlar görevlileri bile şoke etti. 4 işletmeden alınan et numuneleri “Domuz eti” çıktı. Bu işletmelerdeki etler toplanıp, imha edilirken; işletmelere 22 bin 742’şer TL para cezası kesildi. Menşei belli olmayan etlerin Fethiye’ye sokulup, satılmasının suç olduğunu söyleyen yetkililer; bu konuda önlemlerin arttırıldığını belirttiler. Fethiye Kaymakamlığından edinilen bilgilere göre 2018 yılında Fethiye Et Entegre Tesisinde bin 101 ton kırmızı et üretilirken; 2019 yılı ilk 9 ayında bin 84 ton kırmızı et üretildi. Hemen her gün Fethiye’de İlçe Tarım Müdürlüğüne bağlı 2 ekip denetime çıkarken; çevre il ve ilçelerden olası kaçak et girişine engel olmak için çaba gösteriliyor. Kaçak et kesip, piyasaya süren kişi ve işletmeler için 4 bin TL ile 22 bin TL’ye kadar para cezası kesiliyor. Fethiye’de yaklaşık 30 kasap bulunurken, kasaplar bildik yerlerden et ve et ürünleri alınmasını istiyor. 

CEZALARIN ARTTIRILMASI İSTENİYOR
Et entegre tesisi ve resmi mezbahalar dışında canlı hayvan kesiminin yasak olduğu vurgulanırken, merdiven altı denilen şartlarda sağlığa uygunsuz şekilde canlı hayvan kesilip; bu etlerin veteriner tarafından damgalanmadan piyasaya sürülmesinin de yasak olduğu ifade ediliyor. Sorumlu veteriner eşliğinde kesilmeyen hayvanların piyasaya sürülmesi halinde olası sağlık sorunları yaratacağı ifade edilirken, helal olmayan hayvanların da helal hayvanmış gibi piyasaya sürülmesi tepki çekiyor. Yetkililer bu konuda özellikle yöresel fuarlarda satılan et ve et ürünleri ile sucuklara rağbet edilmemesini isterlerken; Fethiye’de geçtiğimiz aylarda kurulan benzer fuarlarda gıda ekiplerinin yaptığı denetimlerde et ürünlerinin sağlığa uygun olmadığı ortaya çıkınca, burada satış yapan esnafa cezai işlem uygulandığı öğrenildi. Muğla ve ilçeleri ile çevre il ve ilçelerdeki bazı kurbanlık ve ardiyelerin kayıt altına alınmasıayrıca buralarda sorumlu veterinerlerin görev yapmasının gerektiği de ifade ediliyor. Uzmanlar et ve et ürünleri alnırken, şüphe duydukları etler konusunda Alo 174 ihbar hattına ya da kaçak et işiyle uğraşanların yine bu telefona ihbar edilmesini isterlerken; et ve et ürünlerini alırken mutlaka bildik kasaplardan ve veteriner kontrolünden geçirilmiş mühürlü etlerden satın almalarını istediler. 
 

Bakmadan Geçme