Paspatur güneşle buluşacak

Fethiye'nin tarihi Paspatur Çarşısı, üstünü kapatan tente ve brandalardan kurtuluyor. Tarihi çarşı yakın bir zamanda güneşle buluşacak. Geçmiş dönemlerde yağmurdan korunmak ve gölge olması amacıyla üst kısımları tente ve brandalar ile örtülen Paspatur'da gündüz saatlerinde Mendos Dağı ile Aşıklar Tepesi'ni görmek ve geceleri ise yıldızları seyretmek amacıyla barlar sokağında çalışma başladı.

  • 12546
Paspatur güneşle buluşacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Paspatur Yaşam Derneği Başkanı Çağatay Aras ile Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Başkanı Günay Solak ve işletmeciler ortak açıklama yaptılar. Dernek Başkanı Aras, “Esnaf arkadaşlarımız ile birlikte Paspatur’un gelişmesi için sürekli düşünen, bunlarla ilgili projeler üretmeye çalışan vatandaşlarız. Buranın üzerinin açılması ve buraya daha çok yatırım yapılması adına projelerimiz oldu. Her Fethiye sevdalısı gibi bunu aramızda konuşuyorduk. Bununla ilgili bir harekete de geçilmiyordu. Esnaf arkadaşlarımızdan tentelerin yapılış nedenlerini öğrendik. Paspatur’un altyapısının ve drenajının yetersiz olmasından dolayı işletmeleri su baskınlarından korumak olduğu ifade edildi. Bu bir anlamda zorunluluk gibiydi. Bir işletmeci arkadaşımızın bu tenteleri kaldırdığını gördük. Bu bir domino etkisi yaratır ve önümüzdeki kışa kadar yerel yönetim buranın altyapı sorununu çözerse, komple güzel bir hareket başlatmış oluruz. Buradan baktığımız zaman Mendos Dağı’nı ve gökyüzünü görebiliriz. Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği yöneticileri ile görüştüm. Konu hakkında görüşlerini aldık” diye konuştu.

TARİHİ KİMLİĞE SAYGISIZLIK YAPILMIŞTIR

Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Başkanı Günay Solak açıklamasında, “Paspatur Çarşısı; Eski Kent olarak da adlandırılan ve her yıl binlerce turistin ziyaret durakları arasında bulunan, Fethiye’nin en eski yerleşim noktalarından biridir. Kentsel belleğimizde Paspatur Çarşısı pencere önlerindeki saksı çiçekleriyle süslenmiş, ahşap cumbalı evleriyle canlanıyor. Ancak ne yazık ki bu izler, Paspatur’u daha öncesinde bilenler için geçerli. Burayı kullanan, burada iş yapan, burayı yaşayan herkes de kabul etmektedir ki zaman içinde çarşının bu kimliğine büyük saygısızlıklar yapılmıştır. Konumunun merkezi ve alışılagelmiş geçiş güzergahında olması nedeniyle çarşı değerini elbette koruyacaktır. Fakat o kadar kimliği dışında müdahaleler yapılmıştır ki çarşıya kimlik kazandıran bu otantik yapılar, çarşı ürünlerinin gerisinde kalmıştır” dedi.

RAHATSIZLIK VERİCİ

Açıklamasını sürdüren Solak, “Sezon hareketliliğinde çarşıdaki bu olumsuzluklar belki de çok fark edilmiyor olabilir. Ancak çarşının sakinleştiği dönemde göze çarpan yanlış müdahaleler, plansız, gelişigüzel yapılmış tente, çadır, pergola uygulamaları, tabelalardaki çarpıklıklar daha fazla rahatsızlık vermekte. İç içe yaşamın sınırlanarak devam edeceği yeni dünya yaşam düzeninde, kalabalığın sirkülasyonunda fark edilmeyen bu eksikliklerin bu dönemlerde ziyaretçilerini daha çok rahatsız edeceği unutulmamalıdır. Bu farkındalıkla burada bir başlangıç olarak görülen tentelerin ve demirlerin kaldırılması kararını çok olumlu bulduğumuzu ve işletme sahiplerinden daha fazlasını beklediğimizi ilave ederek Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği olarak teşekkür etmek istedik. Paspatur’un diğer sokaklarına ve binalarına sıçrayacak bir hareket olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.  

Muğla Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Toklu, “Görsel anlamda tarihi çarşıya büyük bir katkı sağlayacak çalışma. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. İnşallah devamı gelecek ve örnek olacaktır” şeklinde konuştu.

Paspaturda işletmecilik yapan Ferhat Uçar, “Burası önceden kapalıydı. Hava sirkülasyonu olmaması nedeniyle hem sıkıcı hem de kötü bir görüntüye neden oluyordu. Biz bu yapıyı kaldırmaya karar verdik. Diğer işletmeci arkadaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Yeni dönemde bunun hem bizler hem de sağlık açısından daha iyi olacağını düşünüyoruz. Geçmiş yıllarda turistler gün boyunca burada zaman geçiriyordu. Kapanması sonucunda akşamları hareketlilik olurken, gündüzleri çarşı uyuyordu. Bizim amacımız buranın yeniden hareketlenmesi” dedi.

İşletmecilerden Selim Dikmen de “Yıllardır düşündüğümüz fakat tek başına başlatılamayacak bir olaydı. Arkadaşlarımız bir adım attı, bizler de gerisini getireceğiz. Normalleşme sürecinde biz de işletmemizi açacağız. Hazırlıklarımızı yaparken Paspatur’u daha da güzelleştireceğiz. Bu anlamda herkesin desteğine ihtiyacımız var. Bir tane Paspatur var ve yeteri kadar değer görmüyor. İsteğimiz burası yine ön plana çıksın ve gözbebeği olsun” açıklamalarında bulundu.

 

Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Paspatur güneşle buluşacak
Yorumlar 2
Arif Cenqiz 09 Haziran 2020 19:34

Sıcakta millet gündüz nasıl oturacak gündüz

R. Gumushan 06 Haziran 2020 20:09

Dunyanin her yerinde eski şehir ve pazar alanları turizm ve ticaret bakımından ev popüler yerlerdir. Bir kimliği olmadan zevkten uzak, kalitesiz ürünlerle yapılan tamiratlarla son yıllarda ciddi kan kaybeden paspatur bölgesi, sihirli bir dokunuşlar tekrar cazibe merkezi olabilir. Mimarlar odası ve ilgili kurumlar bunu başarabilirlerse ciddi hayır duası alırlar.

Bakmadan Geçme