Otobüsler tam kapasite çalışmaya başladı

Pandemi nedeniyle şehirler arası otobüslerde başlayan yüzde 50 koltuk sınırlaması Türkiye genelinde kaldırıldı. Alınan karara göre Fethiye'de de kalkan kısıtlama sayesinde otobüsler tam kapasite çalışabilecek. Ayrıca çok yüksek risk grubunda bulunan iller hariç terminal ve gar binalarındaki lokanta, restoran ve kafeterya gibi yeme-içme işletmeleri de 7 gün 24 saat açık kalabilecek. Seyahat firması çalışanları ve otobüs sahipleri bir yandan kapasite sınırlamasının kaldırılmasından memnuniyet duyarken, öte yandan yolcu azlığından yakındılar.

  • 2613
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Otobüsler tam kapasite çalışmaya başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkemizde haziran ayında başlayan ilk normalleşme ile otobüs seyahat firmalarına, tedbirler kapsamında yüzde 50 kapasite ile çalışma zorunluluğu getirilmişti. İçişleri Bakanlığının 8 Mart 2021 tarihinde yayınladığı genelgeyle 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamındaki taşımacılık faaliyetlerinde kapasite kısıtlaması kaldırıldı. Ayrıca çok yüksek risk grubunda bulunan iller hariç terminal ve gar binalarındaki lokanta, restoran ve kafeterya gibi yeme-içme işletmeleri de 7 gün 24 saat açık kalabilecek. Yolcular, otobüslere HES kodu kontrolü yapılarak alınırken, otobüsler her seferinde dezenfekte edilmeye devam edilecek. Otobüslerde yolcular için dezenfektan ve maske bulundurulmasına dikkat edilirken, yolcuların maske kullanma zorunluluğu ise denetlenecek. Otobüs personelinin her seferde ateş ölçümü yapılmasına da özen gösterilecek. Otobüs yolculuğu yapacak vatandaşlar, otobüs firmalarının yeterli önlemleri aldığı sürece bir sorun olmadığını düşündüklerini ama otobüslerde ki kısıtlamanın tamamen değil de, yüzde 70 oranına çıkmasının daha uygun olacağını dile getirdiler. Bazı yolcular ise, “ Zaten çokta yolcu yok. O yüzden pek fazla değişiklik olmayacaktır” diye konuştular. 

BİZLER MAĞDUR EDİLDİK
Fethiye Seyahat Personeli Yaşar Sönmez, “ Araçlarımızı dolduramıyoruz. 40 kişilik otobüse 10-15 kişi biniyor. Uçaklara hiçbir kısıtlama gelmedi ama bizler mağdur edildik. Uçaklara her konuda indirim yapıldı. Otobüs firmalarına aynı fiyattan bilet satışı istendi ama bir çarede bulunmadı. Aylardır otobüsler zararına çalışıyor. Kapasite sınırının kalkması bizi rahatlatabilir ama piyasada yolcu yok. Yolcularda yanlarına başka bir yolcu istemiyor. Kısıtlamanın kalkması ile yanına başka yolcu istemeyen vatandaşlar artık 2 bilet almak zorunda kalacak. Herkesin ekonomik gücü bir değil ama bizlerin de elinden bir şey gelmiyor” dedi. 

GEÇEN SENENİN FİYATLARINDAN SATILIYOR
Otobüs Şoförü Hasan Akpınarlı, “Kısıtlamanın kalkması sektörü rahatlatacaktır. Sürekli yolcular şikâyet ediyordu. Bu kararla yoğun günlerde otobüsümüzü doldurabileceğiz. Masraflarımız çok fazla ve aylardır bu sektör zararına çalışıyor. Bu sektörden ekmek yiyen bir sürü insan var. Bilet fiyatları da geçen senenin fiyatlarından satılıyor. İnşallah bu karar ile toparlanmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı. 

SEKTÖR AYAKTA DURAMIYOR
Otobüs Şoförü Abdullah Tosun, “Kapasitelerin kaldırılması bizler için mantıklı. Uçakta yoktu ama otobüste vardı. Maliyetlerimiz düşse bizler için tek tek oturma düzeni daha da güzel ama maliyetler her geçen gün daha da artıyor. Sektör ayakta duramıyor. 600-700 bin kişinin çalıştığı bu sektörde artık kimse para kazanamıyor. Herkes zararda ama devlet desteği sıfır… Bu karar bizi hiç rahatlatmayacak, çünkü yolcu yok. Üniversitelerin açık olmaması ve yaşlıların yasaklı olması sektörü durdurdu. Artık insanları kısıtlayarak değil, çaresini bularak bu iş çözülür. İnsanlar illaki temas edecek.” şeklinde konuştu. (Onur Çadır)

 

Otobüsler tam kapasite çalışmaya başladı
Otobüsler tam kapasite çalışmaya başladı
Otobüsler tam kapasite çalışmaya başladı
Otobüsler tam kapasite çalışmaya başladı
Otobüsler tam kapasite çalışmaya başladı

Bakmadan Geçme