MÜZELER HAFTASI FETHİYE'DE DE TÖRENLE KUTLANDI

Her yıl 18-24 Mayıs Dünya Müzeler Günü ve Haftası kapsamında Fethiye Müze Müdürlüğünde kutlama programı düzenlendi.

  • 1633
MÜZELER HAFTASI FETHİYE'DE DE TÖRENLE KUTLANDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla, Milletlerarası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından, tüm dünyada her yıl 18 Mayıs günü kutlanan ve Türkiye’de de 1982 yılından günümüze her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ‘Müzeler Haftası’ nedeniyle Fethiye Müzesi'nde etkinlik düzenlendi.

Fethiye Müzesi'nde düzenlenen kutlama programına Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Güzide Özkaya, FTSO Başkanı Osman Çıralı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Turist Rehberliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Alper Gölbaş,Baş Müfettiş Zafer Yer, Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan ve çok sayıda davetli katıldı. Müzeler günü açılış programı 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

''MÜZELER, KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ GELECEĞE TAŞIR''

Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan yaptığı konuşmada ''Toplumları şekillendiren önemli faktörlerden biri olan, kültürel değerlerin korunmasında, geleceğe taşınmasında önemli rol oynayan müzeler, uygarlık tarihine ait her türlü bilgi, belge ve yapıtı bilimsel yöntemlerle açığa çıkaran, inceleyen, değerlendiren, koruyan, tanıtan, sergileyen, toplumun kültür düzeyini yükseltmeyi amaçlayan eğitim ve bilim sanat kurumlarıdır. Fethiye'de ilk müze 1957 yılı depreminden sonra kentten ve çevresinden toplanan eserlerin düzenlenmesiyle, 1962 yılında 'Depo Müze' olarak kurulmuştur. 1987 yılında ise şimdiki yerinde Müze binası oluşturularak ziyaretçilerimize hizmet verilmeye başlanmıştır. Karla bölgesinin en güneyinde, Köyceğiz İlçesinde yer alan antik liman kenti Kaunos'tan başlayarak, Likya kültürünün en batısında bulunan Telmessos-Fethiye ve çevresiyle, Seydikemer İlçesi sınırlarında faaliyet gösteren müzemiz, kültürlerin geçiş yolları üzerinde, geniş sorumluluk alanına sahiptir'' dedi.

Özkan, 2019 yılı Müzeler Gününün ana temasının Milletlerarası Müzeler Konseyince 'Kültürel Merkezler olarak Müzeler, Geleneğin Geleceği' olarak belirlendiğini de kaydetti.

''GÜN YÜZÜNE ÇIKMAMIŞ ESERLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK''

Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner de Müze Haftasını idrak etmenin gururu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, ''Ancak malumlarınız olduğu üzere bu hafta Anneler gününü kutladık, engelliler haftasını andık. Yine en önemli olanı hafta içerisinde Atatürk’ün Samsuna çıkışının 100’üncü yılı münasebetiyle gençlik haftasını idrak ediyoruz. Bununla ilgili programlarımız var, yarın da devam edecek. Bu vesileyle Tüm herkesin 19 Mayıs gençlik bayramını kutluyoruz. Tabi ki sadece Müze deyince ben Fethiye Müzesinde lokal olarak düşünmek istemiyorum. Fethiye ilçemiz adeta açık bir hava müzesi şeklinde. Böyle güzel bir yerde yaşamanın güzelliklerini ve sorumluluklarını sırtımızda hissediyoruz. Tabi ki bu tür tarihi yerleri korumada hepimize ciddi görev düşüyor. Hem yol açma hem öneri anlamında Fethiye ve özellikle Kayaköy ile ilgili geçtiğimiz günlerde Bakanımız ve Sayın Valimiz teşrif ettiler. Biz kendilerini gezdirdik. Sivil toplum kuruluş başkanlarımız da burada olduğu için önerimiz şu şekilde: Kayaköy 760 ev, 2 kilise, 14 şapelle gerçekten açık hava müzesi. Her yıl dört beş tane evi kaybediyoruz. Bu haliyle bunu sürdürmek imkânsız. Bunun için ticaret odası başkanlarımız başta olmak üzere hepimize ciddi bir kamuoyu oluşturma anlamında sorumluluk düşüyor. Bizim orayı acilen turizme kazandırıp o evleri restore etmemiz lazım. Bunu özellikle gündemde tutmamız gerekiyor. Aslını korumak kaydı ile restore edilmeli. Arz etmek istediğim şu. Burası çok önemli bir hazine alanı ama bize düşen tüm Fethiye Antik tiyatro gibi gün yüzüne çıkmamış eserleri gün yüzüne çıkarmak. Müzeler haftasının hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesile ile Fethiye'deki tüm kültürel varlıklarımızı gün yüzüne çıkartılarak turizme sunulmasını diliyorum'' ifadelerini kullandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Turist Rehberliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Alper Gölbaş ise 'Fethiye Müzesi sorumluluk alanı içerisinde bulunan ve turizme kazandırılmayı bekleyen antik yerleşimler' konulu sunum gerçekleştirdi. Kaymakam Muzaffer Şahiner, aydınlatıcı sunumu için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Turist Rehberliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Alper Gölbaş'a plaket takdim etti.

Müze programında Baş Müfettiş Zafer Yer ise dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Milletlerarası Müzeler Konseyi tarafından tüm dünyada her yıl 18 Mayıs'ın Müzeler Günü olarak kutlandığını söyledi.

Kutlama programının ardından 'Geçmişten geleceğe zeytinyağı üretimi' konulu sergi gezildi.

Bakmadan Geçme