Kayaköy'de 9 Koyun Telef Oldu

Fethiye'nin Kayaköy Mahallesi'nde çevredeki dağlardan  gece vakti vadiye inen kurt sürüsü koyunlara saldırdı. Kurt sürüsünün saldırısında 9 koyun telef olurken 9 koyunda çeşitli yerlerinden yaralandı. Koyunların sahipleri ne yapacaklarını şaşırdıklarını ifade ederek tek geçim kaynağımız buydu, bir anda 18-20 bin TL'lik zarara uğradık. Zaten zor geçiniyoruz, devletten yardım bekliyoruz diye konuştular.

  • 5415
Kayaköy'de 9 Koyun Telef Oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’nin Kayaköy Mahallesi halkı mahalleye dadanan kurt sürüsünden dertli. Özellikle geceleri mahalleye inen kurt sürüleri, vatandaşların geçim kaynağı olan hayvanlara saldırıyor. Bu saldırılardan bir örneği önceki gece yaşandı. Geçimini hayvancılıkla sağlayan Erkan Karaca ve Derya Karaca, evlerinin önünde besledikleri 27 koyundan 9’u kurt saldırıları sonucunda telef oldu. Saldırılardan yaralı olarak kurtulan koyunlarda ağır yaralı olduğu için tedavisi yapılamıyor. Saldırıda yaralanan koyunları tedavi etmek amacıyla gelen Veteriner Hekim Halil Yungucu, koyunların daha çok boğazından ve arka ayaklarından saldırıya uğradığını, saldırıda ağır yaralanan koyunların tedavisinin mümkün olmadığını ifade etti.

Koyunların sahibi çoban Erkan Karaca; “Maalesef çobancılık bitme aşamasına geldi. Mağdur olduk. Bu durum akşam yaşandı. Ahırın içine girip 18 hayvanın 9 unu öldürüyor. 9 tanesi de gördüğünüz gibi yaralı. Ne yapacağımızı biz de şaşırdık. Bu 1-2 kurt değil bildiğin sürü. Ormandan gelmişler. Büyüklerimizden bu durumla ilgilenmelerini istiyoruz. Bizim elimizden ekmeğimiz gitti şu anda. Hepsi kurbanlık hayvandı. Zaten umudumuz bu hayvanlardı. Şimdi ne alıp ne satacağız? Allah’tan yardım istiyoruz. 18-20 bin TL zararımız var. Yeniden alma şansımız yok. Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyorum.  5 yıldır bu durum devam ediyor. Her ay gelip zarar verip gidiyorlar. Görme şansımız yok. Vursan cezası var diyorlar. Korkudan vuramıyoruz. Doğduğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. Ama son 5 yıldır çektiğimizi bir Allah bir biz biliriz.  Bunların ormandan salındığını söylenti olarak duyuyoruz ama bunu kabul etmiyorlar. Gökten inmiyorlar sonuçta muhakkak birileri saldı. Bizim başımıza bela oldu. Şu an Kayaköy’de hayvancılık üretimi durmak üzere. Gün gelecek belki evlerimizde bize de saldıracak bu kurtlar. Sürü halinde Kayaköy’ü basmış durumdalar” diye konuştu.

EMEKLERİMİZ MAHVOLDU

Derya Karaca, “Bu koyunların sahibiyim. Bütün emeklerim mahvoldu. Ben 18-19 senedir bu işi yapıyorum. Bütün geleceğimde buydu. Sabah bir geldim her taraf talan olmuş. Ben ne yapacağım şimdi? 5 yıldır aynı şey. Herkes şikâyet ediyor. Onlar da gelip görüyorlar. Yazıp çiziyorlar. Sabah dağda ki bütün tanıdık arkadaşlarımız geldi onlar da aynı şeyi söylüyor. Gerisi yok. Bizim devletten ricamız kendi gücüyle bu vahşi hayvanları buradan çıkarsın. Herkes bir rahatlasın. Bu canavarlar bugün buraya yarın bize saldıracak.  Kayaköy artık tehlike altında. Birinin bu duruma el atması lazım. Bu kaçıncı oldu artık. Daha geçen gün başka çobanın hayvanlarını da telef etmiş. O da aynı durumda. Burada 27 hayvan vardı 9u ölü 9u da yaralı. Bunlar da kesilip gömülecek. Şu hayvanın haline bir bakın. Bir bende değil koca Kayaköy’ün hali bu. Bizim tek geçimimiz bu hayvanlar başka bir şey yok” dedi.

KURTLAR SALDIRMIŞ

Veteriner Hekim Halil Yumrucu; “Kurt ısırmasına bağlı özellikle çene altı ve soluk borusuna bağlı yaralar var. Çoğunlukla soluk borusunda yırtılma, delik var. Arka bacaklarından yakaladıklarını parçalayıp yemişler. Bir kısmının mide ve bağırsağı dışarı çıkmış. Hayvanların büyük çoğunluğunun tedavisi imkânsız. Kurtarılabilir olanları tedavi edeceğiz. Dikiş atıp antibiyotik vereceğiz ve bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme