Karayiğit, çiftçinin sorunlarını anlattı

Her hafta FRT TV'de canlı olarak yayınlanan Gündem Analiz Programı'nın konuğu Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ve Türkiye Haller Federasyonu Başkan Yardımcısı Atabey Akgün oldu.

  • 1000
Karayiğit, çiftçinin sorunlarını anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FRT TV’de her hafta canlı yayınlanan Günden Analiz Programı’nın bu hafta konukları Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ve Türkiye Haller Federasyonu Başkanı Atabey Akgün oldu. Programda Necati Kanbur’un sorularını yanıtlayan Karayiğit ve Akgün çiftçilerin sorunlarını konuştular.
“10 YILDA YAKILAN ODUN BİR SENEDE YAKILDI”
Geçtiğimiz günlerde çiftçilerin yaşadığı odun sorunu hakkında açıklama yapan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit “Odun problemi soğuk günlere kıyasla çözüldü. Kışın ağır geçtiği zamanlar oduna çok ihtiyaç vardı. Yangınlardan dolayı kesim olmadığı için odun bu sene biraz sıkıntılıydı. Çiftçilerin odunu kalmadığı zaman bize ulaştılar. Biz de il tarım müdürü Barış Bey’e ulaştık. Bize Köyceğiz’de odun olduğunu söylediler. Muhtar siter başına 225 liradan para topladı. Köyceğiz’e gidildiğinde 358 lira fiyat söylendi. Önceden hallerde kamyon kamyon odun olurdu o dönemlerde odun olmaz oldu. 2000 siter odun alındı. Çiftçinin sorunu biraz pahalı olsa da çözüldü. 358 lira yerine 200 liraya verselerdi çiftçiler onlara dua ederdi. Ben 8 sene seracılığı bıraktım. Öncesinde 35 sene yaptım. 8 sendir komşuya serayı veriyordum. Normal düzeyde odun yakılıyordu. Bu sene seracılığa döndüm bu soğuklar geri geldi. 10 yılda yakılan odun bir senede yakıldı” dedi.Haber
“BAKANLIKLAR VE HÜKÜMETLER GENİŞ ÇAPLI ÇALIŞMA YAPMALARI GEREKİYOR”
Hal konusunda üstünde çalışılan yasa ile ilgili görüşlerini söyleyen Kenan Karayiğit “Haller konusunda çıkacak yeni kanunlara göre taban fiyatın belirlenmesi lazım. Üretim bazlı fiyatta belirlenmesi lazım. Üretim yaparken Bakanlık tarafından planlı üretim yapmak lazım. Bakanlığın ekim alanlarını kontrol etmesi lazım. Bakanlıklar ve hükümetler geniş çaplı çalışma yapmaları gerekiyor. Bunun için yeterli personel mi yok bilmiyorum. Bizim çiftçilerimizin çoğu bilinçlidir. Kargı Yanıklar bölgesi domatesten vazgeçti. Kabak ve patlıcan yapıyorlar. Çiftçi kendi analiz edip üretiyor. Tek ürünü de Seydikemer bölgesi yapıyor. O da domates. Kınık bölgesi farklı çeşitte ürünler yapıyor. Çeşitliliğe dönmemiz lazım” dedi. 
“DESTEKLERDEN YARARLANMAK İÇİN ZİRAAT ODASI’NA KAYIT OLMALARI LAZIM”
Fethiye’de birlik kurma yönünde çalışmalar yapan çiftçiler ile ilgili de görüşlerini aktaran Kenan Karayiğit “Seydikemer bizden ayrıldığında oraya Ziraat Odası kurulduğunda 14000 çiftçi devrettik. 20000 çiftçimiz vardı. Bize 6000 kaldı. 7 senedir bakıyorum 6000 çiftçim var. 1200 kayıtlı üyem var. Nerde diğerleri?  Barış Saylak birlik kurun dedi. Bunun için kanunlara bakıldığında kapalı alanımız 12 bin olarak gözüküyor. 1000 dönüm kayıtlı sera olması gerekiyor. Bunun için odaya kayıt olunması gerekiyor. 10 dönüm arazi 69 lira. Serada ödenecek para bu. Dönüm arttıkça fiyat çıkar. Fethiye’de yüksek dönümlü bir arazi yok. En fazla 5 dönüm vardır. Desteklerden yararlanmak için Ziraat Odası’na kayıt olmaları lazım. Kayıt dışı halde satış yapıyorlarsa bunlardan yararlanamazlar” diye konuştu.
“BENDEN SONRAKİ GENÇLER BU GİRDİ MALİYETLERİYLE BU İŞİ YAPMAZLAR”
Çiftçilerin girdi maliyetlerinin azaltılması gerektiğini ifade eden Kenan Karayiğit “Arpa buğdayın yüzde 80’ i Rusya’dan alınıyor. Gümrük vergisi 0 yapılıyor. Bu vergiyi çiftçiye dağıtsak sorun ortadan kalkar. Konya ovamız yeter bizim.  Ben 60 yaşındayım. En genç çiftçi benim. Benden sonraki gençler bu girdi maliyetleriyle bu işi yapmazlar. Tarım alanlarına ağaç ev villa yapıp işin kolayına kaçmaya başladık. Ben bunu dediğimde çiftçiler bana kızıyor. Sen sıcak koltukta oturuyorsun ne kazanıyor çiftçi bilmiyorsun diyorlar. Yap ama imarlı yap. Yapana niye yaptın demiyoruz. Bu alanları tarım arazisi olarak tutmamız lazım. Salatalık biber ekemediğimiz zaman beton mu yiyeceğiz. Bizim üretmemiz lazım. Enerjide dışa bağımlıyız. Üretmezsek Türkiye değil dünya aç kalır” dedi.Haber
“BADEM FİDANI, İNCİR FİDANI, CEVİZ FİDANI VE MEMECİK ZEYTİN FİDANI YÜZDE 50 HİBELİ ŞEKİLDE DAĞITIMI OLACAK”
Bakanlığın ve Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçiler konusunda ki çalışmalarından bahseden Kenan Karayiğit “Bakanlık ve Barış Bey önderliğinde aromatik bitki müzesi kurma çalışması var. Aromatik bitki müzesini büyükşehirde kurup 10 günlük ileri zamanda festival şekline dönecek. Çünkü hem orada aromatik bitkilerin fabrikası kurulacak hem yağı çıkacak hem de kesilip toptan satılma şeklinde olacak. Barış beyin bu konularda çok büyük katkısı var, sağ olsun Muğla çiftçisine. Aynı zamanda büyükşehir belediyemizin fidan desteği var. Karaçulha’da yine tarımsal daire başkanımızın ve Osman başkanın önderliğinde badem fidanı, incir fidanı, ceviz fidanı ve memecik zeytin fidanı yüzde 50 hibeli şekilde dağıtımı olacak. Bu tür çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
“2022 VE 2023 MAZOTTA GÜBREDE ÇİFTÇİMİZE YÜZDE 50 HİBE VERİLSİN”
Çiftçilerin pandemi döneminde de fedakarlık içerisinde çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini belirten Kenan Karayiğit “Pandemi de gördük ki herkes evinde yatarken bizim çiftçimiz tarladaydı. Avrupa ülkelerinde gördük ki raflarda boşalma oldu, Türkiye’miz de bir tane rafımızda boşalma, yağmalama, depolama yapayım diye bir şey olmadı. Çünkü bizim çiftçimiz fedakar, üretiyordu. Biz 2 ayda bir ilk orta son kurul toplantısı yaparız Muğla’da 11 Ziraat odasıyız, herkes bölgesinde ki sorunları getirir en önemlileri maddeye alır, dosyalar genel merkeze göndeririz. Genel merkezimizde bu maddeleri inceler hangi bakanlıkla görüşülecekse görüşülür gündeme getirilir ve çözmeye çalışılır. Bizim teklifimiz mazot, gübre bunlar yüksek düşer mi düşmez. Biz dedik ki 2 sene mahsus mesela 2022 ve 2023 mazotta gübrede çiftçimize yüzde 50 hibe verilsin, bu olabilir bunun olması kolay. Gübrenin yüzde 80’ini ham maddesi dışarıdan geliyor” dedi. 
“GELİN ZİRAAT ODASINA KAYDINIZI YAPTIRIN BEN SİZİN ÜRETİCİ BELGENİZİ VEREYİM”
Çiftçileri Ziraat Odası’na kayıt olmaya çağıran Kenan Karayiğit “Her zaman çiftçilerimize diyorum ki gelin Ziraat odasına kaydınızı yaptırın. Üretici pazarında ürettiğinizi satın eviniz dönsün. Halk üretici pazarında . Oradaki çiftçimiz kendi ürettiği maldan en kötü şartta 1000-1500 lira para kazanıyor. Gelin Ziraat Odası’na kaydınızı yaptırın. Ben sizin üretici belgenizi vereyim. Orada 280 kişi benden geliyor. 400 kişi Seydikemer’den geliyor. Çünkü Seydikemer’de ki çiftçimizi geri plana atmadık. Biz kabul ettik. Aslında Seydikemer’de ki çiftçimizin buraya gelme hakkı yok. O zaman Dalaman’da ki de gelir. Seydikemer’de ki çiftçimiz bizim çiftçimiz dedik üretici pazarımıza kabul ediyoruz. 12 aylık üretici belgesi veriyoruz 350 lira” diye konuştu. HaberHaber

Bakmadan Geçme