İYİOL, ORUÇ SONRASI UYKU VE ÖĞÜN DÜZENİNE DİKKAT ÇEKTİ

11 Ayın Sultanı Ramazan ayının son günlerine gelinirken, uzmanlar uyku ve öğün düzeni oluşturulmasına özen gösterilmesini istediler.

  • 1690
İYİOL, ORUÇ SONRASI UYKU VE ÖĞÜN DÜZENİNE DİKKAT ÇEKTİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine İyiol, ''Bir aylık oruç düzeninden sonra uyku ve öğün düzenimiz bozulmuş olabilir. Eski düzenimize en kısa zamanda dönmeliyiz. Gece 23-01 arasında uyuyup sabah 6-8 arasında kalkarak ve 3 ana öğünümüzü mutlaka yaparak sağlıklı bir düzen oluşturulmalıdır'' ifadelerini kullandı.
11 ayın Sultanı Ramazan ayı artık geride kalıyor. Oruç tutanlar için Ramazan bayramında ve sonrasında özellikle uyku ve beslenme konusunda dikkatli olunmasını isteyen uzmanlar, ''Mutlaka öncelikle uyku ve öğün düzeni oluşturulmalıdır'' dediler. Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine İyiol, ''Bir aylık oruç düzeninden sonra uyku ve öğün düzenimiz bozulmuş olabilir. Eski düzenimize en kısa zamanda dönmeliyiz. Gece 23-01 arasında uyuyup sabah 6-8 arasında kalkarak ve 3 ana öğünümüzü mutlaka yaparak sağlıklı bir düzen oluşturulmalıdır'' dedi. İyiol, ''Oruç döneminden çıkıldığı için sağlıksız bir beslenme yapılmamalıdır. Havaların sıcak oluşu ve bir aydır gündüz yemek yemiyor oluşumuz özellikle öğle öğünümüzün atlanmasına ya da yerine sağlıksız alternatifler konulmasına sebep olabilmektedir. Hafif öğün tercihlerimizi sebze, yoğurt ya da salata-yoğurt şeklinde yaparak daha doğru bir beslenme sağlayabiliriz'' dedi.
Yeterli sıvı alınması önerisinde de bulunan İyiol, ''Açlık ve susuzluk birbirine benzer hislerdir. Bir aylık alışkanlık ile gündüz su tüketimimiz aksayabilir. Bu durum daha aç gibi hissetmemize sebep olacaktır. Günlük en az 2,5 litre su tüketerek, bunun önüne geçilebilir'' ifadelerini kullandı.

'Oruç dönemimizde uzun süreli aç kalındı. Bu nedenle yeterli lifli yiyecekler alınmalı' tavsiyesinde de bulunan Diyetisyen Emine İyiol, ''Ağırlık kontrolünde şeker ve kan kolesterolü dengesinde ve bağırsak hareketlerimizin düzenlenmesinde yararlı etkileri olacaktır. Düzenli sebze ve sağlıklı tahıllar tüketerek, lif alımınızı arttırabilirsiniz'' şeklinde konuştu.

''Bayram ziyaretlerinde ve davetlerde tüm ikramları kabul etmek yerine gerçekten istediğiniz küçük bir porsiyon tatlıyı tüketebilirsiniz'' diyen İyi ol, ''Beslenme işini strese dönüştürmeyiniz. Tabi hareket, yürüyüş ve sporu da günlük hayatımızda mutlaka bulundurmalıyız. Özellikle abur cubur beslenmeden her ikram edilenleri kabul etmekten kaçınmalıyız'' diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme