'İsrafı Önleyelim, Dünyada Açlığa Son Verelim'

Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, 'Balık Yiyorum Sağlıklı Besleniyorum' projesine dahil olan okullardaki öğrencilerle 'İsrafı Önleyelim, Dünyada Açlığa Son Verelim' mesajı verdiler.

  • 785
'İsrafı Önleyelim, Dünyada Açlığa Son Verelim'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, 2018 Yılında Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ile 5 pilot okulda “Balık Yiyorum Sağlıklı Besleniyorum” projesi uygulamaya başladı. Seydikemer’in Çaykenarı ve Kayadibi Mahallelerindeki pilot okullarda okuyan öğrencilerle Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü yetkilileri proje kapsamında bir araya geldi. Öğrencilere israf hakkında bilgi veren yetkililer, dünya genelinde 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini örnekleriyle anlattılar. 

Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü yetkilileri proje hakkında verdikleri bilgide şu ifadelere yer verdiler; “Bugün “İsrafı Önleyelim, Dünyada Açlığa Son Verelim” dedik. Öğrencilerimize dünyanın en önemli sorunlarından birinin gıda israfı olduğunu belirterek dünyada insani tüketim için üretilen gıdanın neredeyse üçte birinin yani yaklaşık 1.3 milyar ton gıdanın israf edildiğini örnekleriyle anlattık. Gıda israfının üretim, işleme, satış veya tüketim sırasında, birçok sebepten ötürü meydana geldiğini, hem evde hem de ev dışındaki tüm alanlarda gıda israfının söz konusu olduğunu, yemek yedikten sonra tabaklarda bırakılan yemek artıkları, ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmadan, belirlenmeden alınan ve çöpe giden ihtiyaç fazlası ürünler le gıda israfını anlattık. Özellikle çocukların okul yemekhanesinde şahit oldukları israfın nedenleri üzerinde konuştuk. Onlara büyüme ve gelişmeleri için okul yemekhanesinde verilen yemekleri israf etmemeleri gerektiğini, hazır gıdalardan abur-cubur tarif edilen gıdalardan uzak durup mutlaka yemekhanede çıkan yemekleri tüketmeleri konusunda sözler aldık. Eğitimimize katılan öğrencilerimizin çevrelerinde gördükleri israfa karşı duyarlı olup bizden edindikleri bilgileri aktararak örnek olmalarını istedik. Öğrencilerimize “İsraf” kelimesinden sadece gıda konusunda israfı anlamamaları, ihtiyaç fazlası satın alınan tüm giysilerin ve eşyalarında israf olduğunu ve çevreye doğaya etkilerini örnekleriyle gösterdik. Bilim insanlarının yaptıkları çalışmalardan olan; bir adet t-shirt’ün üretimi için bir kişinin 900 günlük su ihtiyacı olan 2.700 litre su harcanıyor. Özellikle organik pamuktan üretilmeyen ürünler için pestisit ve gübre kullanılıyor. Tüm bunlar dünyamızı ve çevremizi kirletiyor.”
 

Bakmadan Geçme