Gündüz saatlerinde yanan sokak lambaları meclis gündeminde

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla'da ve birçok yerde akşamları hava daha kararmaya başlamadan açılan ve sabahları hava aydınlandıktan çok sonra kapanan ve vatandaşın tepkisini çeken sokak lambalarının yarattığı ışık israfını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e yazılı olarak sordu. Girgin 'vatandaşlarımız özellikle elektrik ödemelerinde oluşan artıştan dolayı bu konuda daha hassaslaşmıştır. İsrafa neden olan uygulamalar tespit edilip, sonlandırılmalıdır' dedi.

  • 766
Gündüz saatlerinde yanan sokak lambaları meclis gündeminde
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Girgin devamında şunları söyledi: 

IŞIK KİRLİLİĞİ SONUCU HARCANAN ENERJİ BOŞA GİDİYOR 
“2020 yılı itibarıyla, Ülkemizde net olarak tüketilen toplam (262,7 Milyar kWh) elektrik enerjisi içinde aydınlatma (5,2 Milyar kWh) payının %2 civarında olduğunu biliyoruz.
Genel aydınlatmadaki en önemli sorunlardan biri ışık kirliliğidir. Işık kirliliği; yanlış yerde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve yanlış zamanda ışık kullanılmasıdır. Bunun sonucu ışığı üretmek İçin harcanan enerjinin önemli bir kısmının boşa gitmesidir.
Sokak aydınlatmalarında yaşanacak problem halkın güvenlik tehdidi yaşamasına sebep olabileceği gibi aynı zamanda da kontrolsüz tüketim ile vergilerimizin israf edilmesine de sebep olacaktır.”

IŞIK İSRAFI KONUSUNDA DAĞITIM ŞİRKETLERİ DENETLENMELİDİR 
Muğla İlinde de birçok yerde hava daha kararmaya başlamadan açılan ve sabah hava aydınlandıktan çok sonra kapanan sokak lambaları ile İlgili şikayetini dile getiren vatandaşlarımız özellikle elektrik ödemelerinde oluşan artıştan dolayı hassaslaşmıştır.
Dağıtım şirketleri. Bulvar, cadde, sokak, altüst geçit, köprü, meydan, kavşak, yürüyüş yolu ve yaya geçidi aydınlatmasından sorumludur.
Ancak bu şirketlerin, kârlarını arttırmak amacıyla bu konuda neden oldukları bir israf varsa mutlaka tespit edilmelidir. Vergilerin israf olmasına neden olan kusurlu uygulamalara giriştiği tespit edilen dağıtım şirketleri hakkında işlem yapılmalıdır. Dağıtım şirketlerinin, aydınlık şiddeti algılayıcılı zaman kontrollü tesisat kullanmaları için yatırım yapıp yapmadıkları denetlenmelidir.  
SORU ÖNERGESİ 
Girgin, Bakan Dönmez’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu: 
1)    Dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olan Genel aydınlatma, sokak aydınlatmalarında oluşan bu yanlış zamanda ışık kullanımının kontrol ve denetimi yapılmakta mıdır?
2)    Gelen şikâyetlerin zamanında giderilip giderilmediği denetlenmekte midir?
3)    Oluşan kontrolsüz tüketim İle vergilerin israfında kusurlu olan dağıtım şirketleri hakkında bugüne kadar yapılan bir İşlem olmuş mudur?
4)    Sorumlu dağıtım şirketlerinin aydınlık şiddeti algılayıcılı zaman kontrollü tesisat İle aydınlatmanın gerek duyulan zamanlarda ve gerektiği ölçüde yapılması ayrıca aydınlatma tesislerinde aydınlatma düzeyinin düşürülmesini temin için uzaktan kontrol ve otomasyona uygun "dim" özelliğine sahip kısılabilir armatürler kullanılmasına yönelik yatırımları var mıdır?
5)    Dağıtım şirketlerinin gelir ile yatırım bütçe oranları denetlenmekte midir?
6)    Genel Aydınlatma sayaçlarının tamamının otomatik sayaç okuma Sistemi (OSOS) kapsamına alınması İşleminin 2018 yılından 2022 yılı sonuna kadar ertelenmesinin nedenleri nelerdir?
 

Bakmadan Geçme