Göcek Bölgesel Toplantısına Yoğun Katılım

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (FTSO) Göcek bölgesel toplantısı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner'in de katıldığı toplantıda Göcek'in sorunları çözüm önerileriyle birlikte ele alındı.

  • 3625
Göcek Bölgesel Toplantısına Yoğun Katılım
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İbrahim Erdem, Yönetim Kurulu üyeleri Ramazan Dim, Fatih Tufan, Şevket Süreyya Gürol, Halil İbrahim Öztürk, Emre Başaran ile Meclis üyesi Efrayim Akçabel’in ev sahipliği yaptığı toplantıya, Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediyesi Meclis Üyesi Fatih Ugan, Göcek Karakol Komutanı Ömer Arslan, Göcek Sahil Güvenlik Komutanı Osman Ayvaz, Göcek Liman Başkan Vekili Faik Şahin, Göcek Muhtarı Fahri Ugan ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Göcek’te faaliyet gösteren FTSO üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “2019 turizm sezonunu kapandığı, 2020 turizm sezonun hazırlıklarının başladığı günlere denk gelen bu bölgesel toplantımızda, faaliyetlerimiz hakkında bilgi vermenin yanı sıra sizlerin de görüş ve önerilerinizi almayı istiyoruz. Turizm sektörümüzün önemli merkezlerinden biri olan Göcek’teki üyelerimizin görüş ve önerileri, önümüzdeki dönemde faaliyetlerimizi belirlemede bize ışık tutacak.” diyerek sözü Kaymakam Muzaffer Şahiner’e verdi. 
Göcek’te olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaymakam Muzaffer Şahiner, “Bölgeye gelen misafirlerimizin en iyi şekilde ağırlanması ve turizm faaliyetlerinin aksamadan yürütülmesi için Fethiye Kaymakamlığı, Belediye ve sivil toplum kuruluşlarıyla elbirliği, gönül birliği içinde çalışıyoruz” dedi. Konuşmasında Thomas Cook firmasının iflasını hatırlatan Şahiner, turizm sezonu sonundaki bu durumun turizm sektörünü olumsuz etkilediğine dikkat çekti. 
Dalaman ve Göcek’te toplam 500 hektar orman alanının yanmasına neden olan yangın felaketine de konuşmasında değinen Şahiner, şöyle devam etti: “Hepimizin içi yandı. Yanan alanlarda bir metrekare alan bile zayi olmadan ağaçlandırma yapılıyor. Bu kapsamda 11 Kasım’da Türkiye genelindeki fidan dikimi etkinliği kapsamında Fethiye genelinde 10 bin 300, bunun 5 bin civarı Göcek’te yanan orman alanlarında olmak üzere ağaçlandırma yapıldı. Fethiye’nin yüzde 72’si orman alanı. Bu alanların korunması noktasında hepimize görev düşüyor. Sizlerin de ormanlarımızın korunmasında yardım ve desteğinizi bekliyoruz.” 
Konaklama Vergisi’nde turizm sektörü korunmalı 
Konuşmasında Meclis gündemindeki Konaklama Vergisi düzenlemesine de dikkat çeken Çıralı, şunları söyledi: “Meclis Genel Kurulu gündemindeki tasarı aynen kabul edilir ve yasalaşırsa; “Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesisleri ile dağ ve yayla evi gibi kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmeti” konaklama vergisine tabi olacak. Getirilen yeni düzenlemeyle, konaklama hizmeti verilen yerlerde gecelik kişi başı 6TL ila 18 TL konaklama vergisi alınacak ve bu vergi, vergi daireleri tarafından tahsil edilerek genel bütçe gelirine eklenecek. Konaklama sektörü bir nevi gelir idaresinin tahsildarı gibi çalışacak.  Erken rezervasyonla 2020 yılı için kontratlarını yapan konaklama işletmeleri, operatörler ve seyahat acentalarının bu vergiyi misafirlerine yüklemesi mümkün değil. Dolayısıyla bu işletmeler bu vergiyi kendi gelirlerinden karşılamak zorunda kalacaklar ve yeni bir maliyet kalemi daha olacak. Konaklama hizmetine vergi getiren yeni düzenleme hakkındaki endişemizi geçtiğimiz günlerde Bodrum’da gerçekleştirilen Muğla Odaları ve Borsası Müşterek Toplantısı’nda milletvekillerimize de ilettik. Ve değişiklik yasalaşmadan turizm sektörünü koruyacak bir tedbir alınmasını istedik.”  
İnteraktif olarak yapılan toplantıda üyelerden gelen sorun ve öneriler Kaymakam Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediyesi Meclis Üyesi Fatih Ugan ve Osman Çıralı tarafından tek tek yanıtlandı.
Toplantının soru cevap bölümünde Göcekli işletmeciler, işletmesi MUÇEV’de olan Eski Göcek Belediye Marinası’nda yaşanan sorunları, konuyla ilgili MUÇEV’de sorumlu bulamadıklarını belirterek, söz konusu marinanın MUÇEV’den alınarak yerele  verilmesi konusunda destek istediler. Öte yandan katılımcılar Göcek-Dereboğazı Mevkiinde sıklıkla ve ölümle sonuçlanan kazalar meydana geldiğini yineleyerek, anılan mevkiinin trafik açısından yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesini, gerekirse ışıklandırılmasını talep ettiler. Bunların yanı sıra emlak sektöründe “emlakçı” sıfatı ve belgeleri olmadan emlak satışı yapanlar yüzünden yaşanan haksız kazanç ve rekabet konusu, Göcek imar planı,  İstanbul’a sağlık turizmi için gelen yabancıların, tur rotasına Göcek’in dahil edilmesi, et ve et ürünleri satışı yapan yeme-içme yerlerinin denetlenmesi, imar affı nedeni ile artan kötü yapılaşma sorunu ve kaçak yapının engellenmesi ve caydırıcı hale getirilmesi, gürültü kirliliği sorunu, kültür merkezinin restorasyonu, küçük sanayi sitesi, Göcek’te kış turizminin arttırılması için yelken yarışları düzenlenmesi, deniz kirliliği sorunu, Göcek’te günden güne artan trafik problemi,  yaz dönemi gibi kış aylarında da sahil bandına araç girişinin engellenmesi sorunları gündeme getirildi.
Kaymakam Şahiner, Göcek Mahalle planlaması ve mimari bütünlüğü, Göcek’in temizlik ve bakım hizmetleri, küçük sanayi sitesi, kültür merkezinin restorasyonu gibi konularda katılımcılara bilgi aktardı ve kapısının 7 gün, 24 saat herkese açık olduğunu vurguladı. 
FTSO Başkanı Osman Çıralı da “Marina başta olmak üzere Göcek ile ilgili sorunları bir dosya haline getirip bize iletirseniz önümüzdeki günlerde Çevre Şehircilik Bakanlığı’na görüşmeye gideceğiz. Hazırlayacağımız dosyanın içine bu konuları da koyalım. Siz de yardımcı olun. Resimleri çekelim sorunları çözüm önerileriyle birlikte Bakanlığa gittiğimizde iletelim.” şeklinde konuştu. 
Toplantıda ayrıca Göcek’te turizmin 12 yayılması için yapılabilecekler konusunda gerekli çalışmaların yapılması konusunda görüş birliğine varıldı.
 

Bakmadan Geçme