Girgin: 'Köylüye yok, ranta var'

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Ortaca'nın Fevziye Mahallesi'nde vatandaşların yıllardır sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler için kullandıkları 5 bin dönümlük alanın iktidar tarafından ihaleyle satılmasına tepki gösteren köylülerle bir araya geldi.

  • 502
Girgin: 'Köylüye yok, ranta var'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konu hakkında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi de veren Girgin, bunun sadece Ortaca’nın değil, Bodrum’dan, Milas, Ula’ya kadar bütün Muğla’nın hatta bütün Türkiye’nin sorunu olduğunu söyledi. 
Köylülerin, Ortaca Kaymakamlığı’na, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilmek üzere, söz konusu ihalenin iptal edilmesi istemiyle dilekçe verdiklerini de belirten Girgin açıklamasında şunları söyledi: 
KÖYLÜ SOSYAL ALAN OLSUN DEDİ İKTİDAR İSE SATTI! SATIŞ İPTAL EDİLSİN!
 “Ortaca ilçemizin Fevziye mahallesinde, köylünün 50 yıldır kültürel aktiviteler yaptığı, toplandığı, eğlence ve spor alanı olarak kullandığı alan ihale ile satıldı. Yöre halkı bu alanın sosyal sportif alan olarak tahsis edilmesini istemişti. Bu talep Milli Emlak Şefliği tarafından reddedildi. Bu karar talep edilen alanın, köylünün elinden alınıp ranta kurban gideceğinin de göstergesi. Beklenildiği gibi, alan 7 Nisan’da da ihale ile satıldı. 
Ortaca’da, köylümüzün 50 yıldır kullandığı ve sportif sosyal alan yapalım dediği yeri, Bakanlığın “hayır” diyerek, satması kabul edilebilir değildir.
Bu uygulama tam bir “köylüye yok, ranta var” anlayışının ürünüdür. Siz kimin malını kime satıyorsunuz?”Girgin: 'Köylüye yok, ranta var'
HAZİNE ARAZİLERİ HALKA HİZMET İÇİN VARDIR
“Hazine arazileri, bu taşınmazlar öncelikli olarak bulunduğu yerin halkına hizmet etmek için vardır. 
Milli emlak arazilerinin kamu hizmetleri için kullanılması esas olmalıdır.
Soru önergemizle, sorunu TBMM’ye taşıdık. Buradan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sesleniyorum: Fevziye mahallesindeki ve Muğla’nın bir çok yerindeki bu tarz hazine arazilerinin rant amaçlı satışı iptal etmelidir. Bu araziler, yerel yönetimlere devredilmelidir.
İktidarı bir telaş aldı. Sandıktan çıkamayacağını gördüğü için, giderayak elde ne var ne yok aceleyle satıyor. “Babalar gibi satarım” diyerek tarihe geçen bir iktidarın, yağma politikalarının karşısında, halkımızın kamunun çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz.”Girgin: 'Köylüye yok, ranta var'
SORU ÖNERGESİ
Girgin’in Bakan Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şu sorular yer aldı: 
1)Muğla ili Ortaca ilçesi Fevziye (Köyü) Mahallesi 5148.86m2 alanlı 103 ada 168 parselin tahsisi hangi neden ile yapılmamıştır?
2)Bu parsel hangi neden ile ihale edilerek kime satılmıştır, elde edilecek gelir ne amaçlı değerlendirilecektir?
3)Bu satış işlemi halktan gelen talepler doğrultusunda iptal edilecek midir?
4)Özellikle köy ve köyden mahalleye dönüşen yerlerde hazine taşınmazlarının satışının engellenmesine ve köy halkı ile kamu yararına kullanılmasını düzenleyen bir yasal çalışmanız var mıdır?
5)Kamulaştırma sorunu olan (İmar uygulaması sonucu KOP dan gelen dahil) kamusal hizmet alanlarının, bu sorunlarının, hazine arazilerinin öncelikli kullanılmasına yönelik çözümü yönünde bir çalışmanız var mıdır?Girgin: 'Köylüye yok, ranta var'Girgin: 'Köylüye yok, ranta var'

Bakmadan Geçme