Girgin: Enflasyonla Mücadele Edemeyenler Enflasyon Rakamlarıyla Mücadele Ediyor

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, TÜİK hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Konu hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bir de konuşma yapan Girgin şunları söyledi:

  • 917
Girgin: Enflasyonla Mücadele Edemeyenler Enflasyon Rakamlarıyla Mücadele Ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TÜİK DAR GELİRLİYE DÜŞMAN POLİTİKALARA ÇANAK TUTUYOR
Bakan Nebati, dar gelirlileri düşünmediklerini itiraf etmişti. TÜİK, Bakan Nebati'nin açıklamasında ifadesini bulan, dar gelirliye düşman politikalara çanak tutan bir kuruma dönüştü. Enflasyonla mücadele edemeyenler enflasyon rakamlarıyla mücadeleye hız veriyorlar. 
TÜİK kamuoyundaki beklentinin ve halkın hissettiği enflasyonun aksine Mayıs 2022'de aylık fiyat artışlarını yüzde 2,98; yıllık fiyat artışlarını yüzde 73,5 ve beş aylık aralık-mayıs enflasyonunu ise yüzde 35,6 olarak açıkladı. Üstelik doksan yıldır açıklanan madde fiyat listesini bu ay yayımlamaktan vazgeçerek fiyatları sansürledi. Gerek enflasyonun düşük açıklanması gerekse maddi fiyat listesinin karartılması doğrudan halkın cebini ve mutfağını ilgilendiriyor. Temmuz 2022'de ücretler, maaşlar ve emekli aylıkları tüketici enflasyona göre artırılacak.
ENFLASYONA ESAS MADDE FİYAT LİSTESİ AÇIKLANSIN 
Madde fiyat listesi TÜİK verileri içîn bir kontrol aracıydı. Artık TÜİK'in enflasyonu hangi fiyatlara göre derlediğini bilemeyeceğiz.
TÜİK'e çağrımdır: İki yüz otuz iki aydır yayımlamadığınız TÜFE kapsamındaki madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesinin kamuoyuna açıklanmasını Anayasa ve Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde talep ediyorum. Enflasyon rakamlarını düşük göstermek alenen hırsızlıktır, milyonların hakkını çalmaktır, zulmün daniskasıdır. 
Düşük enflasyon hesaplaması işçinin, memurun, emeklini daha düşük enflasyon farkı alması anlamına geliyor. Düşük enflasyon ve fiyatların sansürlenmesi çalışanın, emeklinin ekmeğinin çalınması ve yoksullaşmasıdır.
SORU ÖNERGESİ
Girgin, Bakan Nebati’ye şu soruları sordu: 
1-    TÜİK'in açıklamaktan vazgeçtiği enflasyona esas madde fiyat listesi doğrudan çalışanların gelirini etkileyecek bir sansürdür. Bu bilgi bütün yurttaşların hakkıdır. Vatandaşın bilgi edinme hakkı ve TÜİK'in bilgi açıklama yükümlülüğü nedeniyle bu bilgileri kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?
2-    232 aydır yayımladığınız TÜFE kapsamındaki Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları listesi 3 Haziran 2022 tarihinde yayımlanmamıştır. Bu fiyat listesinin kamuoyuna açıklanmaması Anayasa ve bilgi edinme mevzuatına aykırı değil midir?
3-    EnfIasyon verileri konusunda kamuoyunda müthiş bir güvensizlik varken, TÜİK'e güven dibe vurmuşken, enflasyon sepetindeki madde fiyatları listesini açıklamaktan neden vazgeçildi?
4-    Kamuoyu sizden daha fazla şeffaflık beklerken hatta kamuoyunu ikna etmek için derlediğiniz fiyatlara ilişkin daha fazla detay açıklamanız gerekirken madde fiyat listesini karartmanız ve gizliliği tercih etmenizin TÜİK'î daha da güvenilmez hale getirdiğini düşünüyor musunuz?
5-    232 aydır yayımladığınız bir veriyi enflasyonun en ateşli döneminde neden kaldırıyorsunuz? Bu nasıl bir zamanlama?
 
6-    Her ayın üçünde sadece araştırmacıların, uzmanların ve gazetecilerin değîl milyonlarca çalışanın da gözü de gözü açıklanacak verilerin üzerinde. Yüksek enflasyon dönemlerinde enflasyon ölçümü sadece teknik bir istatistiki faaliyet değil. Dolayısıyla Milyonların kaderini belirlediğinizin farkında mısınız?
7-    TÜİK'in isterse enflasyonu en kapsamlı ve doğru şekilde ölçebilecek bilgi ve kadro birikimine sahip olduğu malum. Enflasyon doğru ölçülmüyorsa ve şeffaflık sağlanmıyorsa bunun sorumluları hakkında bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

Bakmadan Geçme