Fethiye'de Maske ve El Dezenfektanı Satışları Arttı

Türkiye'de ilk korona virüs vakasının görülmesinin ardından Fethiye'de yerli ve yabancı vatandaşlar eczanelere akın etti. Vatandaşlar önlem amaçlı en çok maske, boğaz pastili ve el dezenfektanı alıyor. 

  • 4163
Fethiye'de Maske ve El Dezenfektanı Satışları Arttı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 (yeni corona virüsü) salgınına ilişkin Türkiye'de ilk virüs vakasının görüldüğünü açıkladı. Açıklamanın ardından Fethiye’deki vatandaşlar da teyakkuza geçti ve kendi önlemlerini almaya başladı. Sabah saatlerinden itibaren eczanelere maske ve el dezenfektanı almak için giden vatandaşlar eczanelerde zaman zaman yoğunluk oluşturdu.
Fethiye’de Atatürk Caddesi’nde bulunan Eroğlu Eczanesi sahibi Serhat Eroğlu, 1 hafta öncesine kadar çok fazla telaş yaşanmadığını ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasının ardından sabah saatlerinden itibaren çok yoğun bir şekilde maske, pastil, el dezenfektanlarına olan talebin arttığını dile getirdi. 
Eroğlu, “Firmalar uzun zamandır yoktu. Bugünden itibaren uzun vadede bulunma şansı olmayacak. Firma üretimi de çok fazla yok. Firmalar toplu bir şekilde satış yapmadıkları için depolara da göndermiyorlar. İlerleyen zamanlarda nasıl olur bilemiyoruz ama şimdi elimizdekiler satmaya çalışıyoruz. İnsanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Fethiye’de sadece Fethiye kalanlar değil dışarıdan gelen turistlerde var. Onlarda kendi ülkelerine gitmek istiyorlar. Devamlı seyahat halindeler. Onlar daha çok rağbet ediyorlar. Ama Fethiye’nin yerli halkı da almaya başladı” dedi.


Vatandaşların aldıkları maskeleri nasıl kullanacaklarını anlatan Eroğlu, vatandaşların dışarıda özellikle kalabalık ortamlarda mutlaka maske takmaları gerektiğinin altını çizdi. Eroğlu, “Piyasada birçok maske var. Fakat bunlarda kalınlık derecesi önemli. Virüs maskenin dışına yapıştığı zaman temizlerken veya çıkartırken kesinlikle dışına dokunmamak lazım. Yanlardan, aşağılardan tutup gerdirip yukardan çıkarmak lazım. Kişiler direk maskeye yapışıp çıkartıyorlar. O da çok mantıklı bir şey değil. Piyasada bazı maskeler var. Onlar temizlenebiliyor. Kağıt maskeler var. Onlar daha çok toz maskesi. Onun çok bir etkisi olmuyor. Yalnız burada önemli olan hijyenik, temiz davrandıktan sonra boğazımızı suyla nemlendirmek lazım. Herhangi bir virüs aldığımızda o virüsü temizleyebilmek için mutlaka suyla virüsün temizlenmesine izin vermek lazım. Mutlaka ağzımızda virüsü bırakmamak lazım. Eczanelerde satılan bloke edici pastiller var. Onları kullanırsak onlarda virüsü temizler. Yoksa virüs çok güçlü bir canlı değil. Sonuçta bakteri gibi değil. Ama virüste çok hızla yayılabilen bir canlı. Onun için virüste temizlik çok önemli. Hijyenik temizliğe dikkat edersek, el sıkışmalar, sarılmalar biraz kesilirse virüs çok uzun ömürlü olmaz” diye konuştu.
Havaların ısınmaya başlamasıyla virüs vakalarının azalacağına dikkat çeken Eroğlu, “Fethiye’de haziran ayıyla havaların ısınmasıyla olur. İnsanların 1-2 ay çok tedbirli olması gerekiyor. Bilhassa çocuklara çok dikkat edilmeli. Evde hiçbir şey yoksa alkolle bile temizlik yapabilirler. Bu kolonya olabilir. Hijyene dikkat edildikten sonra 1-2 ay sonra havaların ısınmasıyla birlikte bu olaylar minimum seviyeye düşer” ifadelerini kullandı.
Eroğlu, “Uzmanlar bir maskeyi 2-3 gün kullanılabileceğini söylüyorlar. Fakat dünyada maske sıkıntısı var. Maskenin çoğunu Çin üretiyordu. Çin’den de maskeler gelmediği için Türkiye’nin üretimi yok. Biz gelende Alman bir markanın satışını yapıyoruz. Ama onlarda çok bulunmuyor. Şimdi bütün ülkeler panik halinde. Bu aşamada da 3 günlük bir maskeyi siz 1 hafta kullanmak zorundasınız. İnsanlar biraz panik halinde. Ama havalar bu şekilde giderse bu olaylar yatışıp düzelecek” diye konuştu.


Akın Eczanesinde Kalfa Hatice Gökçe, “Şu an yoğun talep var. Maalesef elimizde maske ve el dezenfektanları kalmadı. Maske 1 aydan beri hiç yoktu. Dezenfekten solüsyon geçen hafta elimize geldi. Şu an depoların da elinde yok. Bizde hastalara maalesef geri dönüş sağlayamıyoruz bu konuda. Her gün en az 20 kişi maske soruyor. Ama maalesef elimizde olmadığı için veremiyoruz” dedi.


Kestepli Eczanesi sahibi Ahmet Kestepli, “Elimizde bulunan ürünlerin satışını yapıyoruz. Şu anda endişe edilecek durum yok. Bu konuyla ilgili uzmanlar açıklama yapıyorlar. Ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Bol bol su içmeliyiz. Yakın temastan kaçınmalıyız” dedi. 

Bakmadan Geçme