Fethiye'de 13 bin 287 turist en iyi şekilde ağırlanıp, uğurlanacak

Dünyanın önde gelen tur operatörlerinden birisi olan Thomas Cook'un iflasını açıklamasının ardından Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, sektörün öncüleri ile bir toplantı gerçekleştirerek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıklamaları kapsamında Fethiye'deki tesislerde konaklayan 13 bin 287 turistin en iyi şekilde ağırlanıp uğurlanmasını istedi. Şahiner, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan toplantıda sektör temsilcilerinden bir bir değerlendirme de aldı.

  • 830
Fethiye'de 13 bin 287 turist en iyi şekilde ağırlanıp, uğurlanacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Thomas Cook’un iflas haberinin ardından Fethiye’de bu krizden etkilenecek paydaşlar bir araya gelerek, çözüm önerilerini değerlendirdi. FTSO’nun Turizm Konseyi genişletilmiş toplantısına Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, FETOB Başkanı Bülent Uysal, Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay ile diğer ilgililer katıldı. Toplantıda yer alan katılımcıların birer değerlendirme yaptığı toplantı sonunda Fethiye’deki tüm tesislerde yer alan 13 bin 287 Thomas Cook misafirinin en iyi şekilde ağırlanıp, uğurlanmasına karar verildi. Bu konuda bir sıkıntı ve kriz yaşanmamasını isteyen Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sözlerini hatırlattı. Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, “Bölge olarak ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Thomas Cook ile tatile gelen 13 bin 287 turistin ağırlanması ve uğurlanması konusunda mutabakat sağlandı. O konuda herhangi bir sıkıntı yok. 2020 sezonu için alınacak tedbirleri hakkında hep birlikte çalışma yapacağız. Bu hususta da fikir birliğine vardık. Thomas Cook’un iflası sonrasında alacakların tahsili ve diğer konularda alınacak önlemleri konuştuk. Toplantımıza katılan herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

AY, “ZARAR 200 MİLYON STERLİN”
İngilizlerin dev turizm kuruluşu Thomas Cook’un iflas ettiğini açıklaması Fethiye’nin Çalış bölgesindeki turistik işletmeleri de etkiledi. Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, Thomas Cook’un iflası biz turizmciler için özellikle Muğla ve Fethiye açısından afet gibi bir şey. 200 milyon Sterlin’lik bir zarar söz konusu” ifadelerini kullandı. 

Çalış bölgesindeki tesislerin de bu iflas haberinden etkilendiğini ifade eden Mete Ay, yaptığımız bu toplantıda en azından bir yol haritası çizildi” dedi. Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, “Thomas Cook’un iflası Muğla ve Fethiye açısından büyük kriz. Aslında afet gibi bir şey… Çünkü bu tur operatörü bölgemizde önemli bir yatak kapasitesine sahip. Otelcilerimiz gerçekten mağdur oldu. Burada hükümetimize, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Maliye Bakanlığımıza büyük sorumluluklar düşüyor. 200 milyon Sterlin’lik bir zarar söz konusu.Şu anda konaklayan misafirlerimizin sorunsuz bir şekilde geri dönüşlerini sağlamak için genel ve yerel yönetimler ile meslek odaları bir araya geldik. Thomas Cook’un bölgemizde kapasitesi 400 bin… Bunun 350 binini tekrar tatile getirebilmek için mutlu ayrılmalı. Burada en azından bir yol haritası çizildi. Sivil toplum kuruluşları ve kamunun yaşanan bu dönemden nasıl kurtulacağımız yönünde görüş alışverişinde bulunduk” diye konuştu. 

ÖZGEN UYSAL, “THY’YE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR”

İngilizlerin dev tur operatörlerinden Thomas Cook’un iflasını değerlendiren TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, “Bu iflas bölgemiz için büyük kayıp oldu. Burada Türk Hava Yollarına büyük sorumluluk düşüyor” dedi. Thomas Cook’un iflas ettiğini açıklamasının ardından Fethiye’deki turistik tesisler ne yapabilecekleri konusunda çare arıyor. TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, “Fethiye olarak bu sorunu en az zararla atlatabilmek için sektör temsilcileri ve kamu kurumlarıyla çözüm arıyoruz. Burada THY’ye önemli sorumluluklar düşüyor” dedi. 
TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, “Thomas Cook’un iflası bölgemiz için büyük kayıp oldu. Burada ne yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduk. İngiltere pazarı, Fethiye için çok önemli. Şu anda bu tur operatörüne bağlı misafirlerin konaklaması ve transferlerinde dikkat edilmesi gereken noktalara değinildi. Bakanımızın da bu konuda bir açıklaması var. Önümüzdeki sezonla ilgili alınacak önlemleri konuştuk. Türk Hava Yolları’na burada büyük sorumluluk düşüyor. Thomas Cook, İngiltere’den gelen uçuşların yüzde 35’ini karşılıyordu. Bu oran çok büyük açık. Krizi fırsata döndürme adına THY’nin yerde yatan uçakları, varsa yeni aldığı uçaklar ile charter İngiltere seferlerini başlatmasını istiyoruz. Önümüzdeki 2 ay içerisinde İngiltere’de tatil satışları yeniden başlayacak. Bu satışları yakalayabilmemiz adına hızlı davranmalıyız. 5-6 ay sonra planlanan uçuşların bize hiçbir faydası yok. Fethiye’de tek vücut olarak misafirlerimizi memnun bir şekilde uğurlamak adına elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. 

KARACA, “TURİZMCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

İngilizlerin dev tur operatörlerinden Thomas Cook’un iflası Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’nın da gündemindeydi. Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner’in başkanlığında yapılan toplantıda konuyu değerlendirdiklerini söyleyen Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Turizmcilerimizin yanındayız. İlgili bakanlıklara iletilmek üzere çözüm önerileri konusunda çalışma yaptık” ifadelerini kullandı. 

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, önümüzdeki günlerde yine toplanacaklarını belirtip; “Thomas Cook’un bölgemizdeki zararının boyutlarını değerlendireceğiz” dedi. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “178 yıllık İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflası ile neticelenen bir durum söz konusu… Muğla ve Antalya bölgesi bu durumdan ciddi anlamda zarar gördü. Burada bizler sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile birlikte bir komisyon oluşturduk. İlgili bakanlığa iletilmek üzere çözüm önerileri konusunda çalışma yaptık. Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceğiz ve zararın boyutlarını değerlendireceğiz. Belediye olarak bu zor süreçte STK’ların ve meslek odalarının yanında olacağız. KDV ve diğer vergiler ile ilgili turizmci arkadaşlarımızın talepleri var. Bunların bakanlık nezdinde onay görmesi için Ankara’da emek harcayacağız. Esnaf arkadaşlarımızın da turizmci arkadaşlarımızı sık boğaz etmemelerini istiyoruz. Bu zorlu süreci hep birlikte atlatacağımıza inanıyoruz. 2020 yılının daha iyi olacağından hiç şüphemiz yok” diye konuştu. 
ÇIRALI, “ZARARA UĞRAYAN İŞLETMELERİMİZ VAR” 

Thomas Cook’un iflasını açıklamasının ardından Turizm Konseyi toplantısını genişlettiklerini ifade eden FTSO Başkanı Osman Çıralı, “Bu konuda geniş değerlendirmeleri alıp, çözüm önerileri üzerinde durduk. Esnaflarımızdan zarara uğrayan işletmelerdeki alacakları açısından sık boğaz etmemelerini öneriyoruz” dedi. 

Thomas Cook’un iflası üzerine FTSO olarak Turizm Konseyini geniş biçimde topladıklarını ifade eden FTSO Başkanı Osman Çıralı, “Faydalı bir toplantı gerçekleştirildi. Şu anda bu tur operatörlerinin getirdiği misafirleri en iyi şekilde ağırlayıp, uğurlamak ile alacakların tahsili ve esnaflara olan turizmcilerin borçlarının ötelenmesi ile ilgiliydi” ifadelerini kullandı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, “Thomas Cook’un iflasının ardından turizmcilerimizle yaptığımı Turizm Konsey Toplantısını genişleterek, Belediye Başkanımızı ve Kaymakamımızı da davet ettik. Bu toplantıda sorunları tespit etmek adına görüş alışverişinde bulunduk. Burada zarara uğrayan otelci arkadaşlarımız var. Ciddi alacağı olan işletmelerimiz var. Yapılan toplantının amacı tur operatörünün burada kalan misafirlerinin bu durumdan etkilenmemesi adınaydı. Faydalı bir toplantı olacağına inanıyorum. Fethiye’de bulunan İngiliz müşterilerin mağdur edilmemesi adına elimizden geleni yapacağız. Kurumların bir arada olması çok önemli. Önemli olan eleştirmek değil, yapıcı olmak. Asıl olan 2020 yılında nasıl bir yol izleyeceğimiz. Fethiye olarak körfez kirliliğinden dolayı da bir düşüş yaşadık. Bu da ikinci bir olay oldu” diye konuştu. 
 

Bakmadan Geçme