FETHİYE'DE YEŞİLÇAM FİLMLERİ SERGİSİ AÇILDI

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde 60 yaşındaki Fethiye Belediyesi Temizlik görevlisi Süleyman Saraçoğlu, 14-15 yaşındayken sinema salonlarını ücretsiz temizleyip karşılığında verilen Yeşilçam'ın unutulmaz film afişlerini toplayıp, tam 46 yıldır sakladı. Saraçoğlu, Yeşilçam'ın unutulmaz filmlerinin yer aldığı afişleri Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi sergi salonunda beğeniye sundu. ''Bu afişler beni 15 yaşıma çocukluğuma götürdü'' diyen temizlik işçisi Süleyman Saraçoğlu'nun duyarlılığı takdirle karşılandı.

  • 3620
FETHİYE'DE YEŞİLÇAM FİLMLERİ SERGİSİ AÇILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeşilçam'ın unutulmaz film afişlerini yaklaşık 46 yıldır saklayan Fethiye Belediyesi Temizlik işçisi Süleyman Saraçoğlu, yerli ve yabancı filmlerin afişlerini sergiliyor. 370 adet Yeşilçam'ın film afişlerini yıllardır gözü gibi saklayan Süleyman Saraçoğlu'nun film afişleri sergisini Fethiye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halime Ok açtı.

Fethiye Belediyesinde temizlik işçisi olarak çalışan 60 yaşındaki Süleyman Saraçoğlu, çocukluğunda Fethiye'de yer alan 2 sinemaya gidip izledikten sonra gece de salon temizliğini yaptı. Karşılığında sinemacılar, onun çocukluk tutkusu olan film afişlerinden birer tane verdi. Saraçoğlu, bu film afişlerini askere gidinceye kadar topladı. Askere gidip geldikten sonra da bir süre aynı şekilde devam etti. Ancak filmler televizyon dizileri çıktıktan sonra azalınca ve Yeşilçam filmleri kaybolunca elindekileri afişleri tam 46 yıl sakladı. Fethiye'de açtığı film afişleri sergisinde Türkan Şoray'dan Müjde Ar'a, Gülşen Bubikoğlu'ndan Hale Soygazi'ye, Cüneyt Arkın'dan Tarık Akan'a, Murat Soydan'dan Orhan Gencebay, Kartal Tibet, Yalçın Gülhan, Aydemir Akbaş ve Bülent Ersoy'a kadar 370 film afişinin yanı sıra Bo Derek'in Tarzan ve Burusli filmlerinin afişleri de yer alıyor. Yeşilçam'ın unutulmaz filmleri arasındaki Sultan Gelin, Kader, Gecenin Sonu, Kabadayı, Vazgeç Gönlüm, Hayatım Sana Feda isimli onlarca filmin afişleri de bulunuyor. Yeşilçam filmleri afişlerini sergileyen Süleyman Saraçoğlu, açılışa katılan Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Halime Ok, Kesikkapı Mahalle Muhtarı Suzan Taşar ve diğer katılımcılara film afişleri hakkında bilgiler aktardı. Hemen hemen her filmi izlediğini ve bu filmlerin konularını da özetle anlatan Saraçoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada; ''Çocukken yani 1973’te sinemaya gitmeye başladım. 1974’te sinema afişleri dikkatimi çekti ve afişlerden almaya başladım. O zamanlar 14 yaşındaydım. Gündüzleri başka işlerde çalışır, akşamları da sinemaya giderdim. Afişlere olan ilgimi gören bir sinema salonu sahibi, bana sinema salonunu temizlememin karşılığında sinema afişlerinden verebileceğini söyledi. 1979 yılına kadar bu şekilde sinema afişi topladım. Daha sonra askere gittim. Askerden geldiğim 1981 yılında da aynı şekilde afiş aldım ama daha sonra sinemalar kapandı. 46 yıldır bu afişleri saklıyorum” dedi.
''YEŞİLÇAM YOK''

Sinema tutkusunun devam ettiğini ifade eden Süleyman Saraçoğlu, “Sinema her zaman var ama ‘Yeşilçam’ yok! O yıllarda Fethiye’de 2 tane sinema vardı. Filmler bu sinemalarda oynuyordu. 1982’den sonra sinemalar kapandı. 90’lı yıllardan sonra ‘Yeşilçam’ diye bir şey kalmadı. Bu afişleri hiçbir zaman kaybetmedim. Şu anda 370 tane sinema afişi var. 10 tanesini bir arkadaşa verdim. Bundan sonra ara ara afişleri sergilemeye devam edeceğim. Bu benim ikinci sergim. Sergi 31 Temmuz’dan 4 Ağustos’a kadar açık kalacak. Bu afişleri asarken 15 yaşıma gittim. Hemen hemen çoğunun konusunu biliyorum. Ayrıca açılışı 2 kadına yaptırdım. Bunun nedeni kadına yapılan şiddeti kınadığım içindir'' ifadelerini kullandı.

''MİRAS BIRAKACAĞIM BİRİ YOK''

Afişlerin kıymetini bilecek birine film afişlerini miras bırakmak istediğini dile getiren Süleyman Saraçoğlu, “Maalesef bu afişleri bırakabileceğim bir torunum yok. Torunumu uyuşturucu nedeniyle kaybettik. Kıymetini bilecek birine bırakmak isterim ya da satarım. Emekli olduktan sonra kültürel faaliyetlerimi arttırmayı istiyorum” dedi.
Kesikkapı Mahalle Muhtarı Suzan Taşar da ''Yeşilçam filmlerini hatırlıyorum. Buradaki afişlerden bazılarını izledim. Filmleri hatırlıyorum. O yıllar çok güzeldi'' diye konuştu.

ERDOĞAN CANKUŞ/FETHİYE

Bakmadan Geçme