Esnaf Kefalet'ten Borçlulara Korona Desteği

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nden Koronavirüs'ten dolayı zor günler geçiren esnafa destek paketi geldi. Kredi çeken esnafların borçları üç ay öteleniyor. Kredi çekmek isteyen esnafa 25'er bin lira ek destek kredisi de sağlanacak. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, 'Bütün borçlu olan ortakların önümüzdeki üç aylık borç taksitlerini öteledik. 2020 yılı içinde 20 milyon TL'lik plasman dağıtacağız. Üyelerimize yüzde 4.5 faizle 150 bin TL'ye kadar kredi vereceğiz. Bunun yanında 25'er bin TL'lik ek kredi desteğini de sağlayacağız' ifadelerini kullandı.

  • 6778
Esnaf Kefalet'ten Borçlulara Korona Desteği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Koronavirüsüne karşı hükümetin aldığı tedbirler uygulamaya konulurken Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi bu önlemleri ortaklarına faydalandırmaya başladı. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, esnaf ve sanatkarlar için açıklanan paket ve kooperatif olarak üyeler için aldıkları ekonomik tedbirler hakkında bilgiler aktardı. Başoğlu, “Biz Türkiye’deki tüm kooperatifler olarak önlemlerimizi almaya çalışıyoruz. Merkez birliğimiz olarak çeşitli önlemler ve hükümetimizin ilgili bakanlıkla görüşmeleri sonucunda bütün önlemleri almaktayız. Öncelikle kendi kooperatifimizde esnek bir çalışmayı yeğlemek durumundayız. Ortaklarımızdan çok başvuru var. O nedenle biraz zorlanıyoruz ama başarmaya çalışıyoruz. Acilen bütün borçlu olan kooperatif ortaklarımızın Nisan – Mayıs – Haziran’da ödeyecekleri taksitleri 3’er ay öteledik. Yani Nisan’da taksiti olan arkadaşımız Temmuz’da ödeyecek, Mayıs’ta olan Ağustos’ta ödeyecek, Haziran’da olan da Eylül’de ödeyecek. Bu ötelemeden ötürü hiçbir faiz çalışmayacak. Bu ötelemeden sonra, daha sonraki gelecek taksitlerle eğer bu ötelenen taksit çatışırsa o taksit de 3 ay ötelenebilecek. Ama o ötelemenin faizi olacak. Çünkü bu ilk ötelemede hiçbir faiz çalışmayacak. Öteleme talebi olan esnafımız mesela Nisan’ın 15’inde ödemesi varsa 14’ünde bize gelecek. Bu ötelemeyle ilgili aramızda bir sözleşme yapacağız. Borcunu ötelemek isteyen arkadaşlarımızın borç vadesi gelmeden bir gün önce bize gelip sözleşme imzalaması gerekiyor. Şu anda öteleme var diye herkes yığılıyor. Hiç yığılmaya gerek yok” ifadelerini kullandı. ifadelerini kullandı.
25’er Bin TL’lik Kaynak
Başoğlu, “Bunun dışında yine esnafımıza destek paketi altında 6 ay ödemesiz 25’er bin liralık kaynak aktarılmaya çalışılıyor. Kooperatif ortaklarımız da bu kaynaktan yararlanabiliyorlar. Bize borçlu olan arkadaşlarımız da bu kaynaktan yararlanabilirler. Kooperatifimiz kanalıyla bu krediyi kullanacaklar. Ama hiç kooperatif ortağı olmayan esnaflarımız ise Halk Bankası şubelerinden de bunu talep edebilirler. Yine bunun da faizi %4,50 ve 36 ay vadeli. Ama ilk 6 ayı ödemesiz. Ondan sonraki geri kalan 30 ay, aylık – 3 aylık ve 6 aylık şeklinde ödenebiliyor. Mart ayında taksiti olup da borcunu ödeyemeyen ortaklarımızın, bir ay sonra bu borçları takibe düşüyordu. Şimdi onu da Halk Bankamız bir ay yerine 2 aya çıkardı. Yani Mart ayında borcu olan arkadaşımız bunu ödeyemediyse bunu Nisan – Mayıs’ta ödeyebilecek. Bunun için herhangi bir takip çalışmayacak”dedi.
Bir Puanlık İade
Ortaklardan yüzde 6 ile kredi kullananlardan kredi faizleri bir puan düşürüldü diyen Başoğlu, “23 Mart’a kadar %8 ile kredi kullanan ortaklarımız vardı. Sonra o %6’ya düştü. %6’yla kredi kullanan ortaklarımız 23 Mart’a kadar devam ediyordu bu. 23 Mart’tan sonra bu %4,5’a düşürülmüştü. Bu %6 ile çalışan senetlerimizin de kredi faizlerinden bir puan daha silindi ve %5’e düşürüldü. O arkadaşlarımız borçlarını ödese bile %6 ile ödedikleri için bunun bir puanı hesaplarına iade edilecek. Dolayısıyla bu krediyi de %5 ile kullanmış olacak” dedi.
“Hiçbir Esnaf Telaş Etmesin”
Esnafların kredi konusunda hiçbir şekilde telaş etmemesini, 2020 yılı için 20 Milyon TL’lik plasman bulunduğunu söyleyen Başkan İsmail Başoğlu, “Şu anda kooperatif kredilerimiz verilmeye devam edilmektedir. %4,5 faizle isteyen ortağımız gelerek bizden 150 bin liraya kadar kredi talep edebilmektedir. Bu krediyi kullanan esnafımız isterlerse son açıklanan 25 bin liralık destek kredisinden de yararlanabilirler. Kredilerle ilgili plasman sıkıntımız yoktur. Plasman bittiğinde gönderilmektedir. O yüzden esnaflarımızın telaş etmelerine hiç gerek yoktur. 2020’de biz yaklaşık 20 milyon bir plasman hedeflemiştik. Ama bu 20 milyona yine ulaşacağımızı düşünüyorum. Çünkü bu ötelemelerden sonra kredi vermeye devam ediyoruz. İnşallah bu illetten bir an önce kurtulacağız. Yolumuz açılacak, açıldığı zaman da insanlarımız para kazanarak yine o sirkülasyon hızlı bir şekilde geri gelecek diye düşünüyorum. Hiçbir esnafımız telaş etmesin. Önlemlerimizi alalım. Kooperatifimiz onlar için sonuna kadar arkasında olacaktır. Onları icraya, sicillerinin bozulması tehlikesine elimizden geldiğince düşürtmemeye çalışacağız. Bizden zaman zaman haber beklesinler. Biz zaten tüm bu değişiklikleri de mesajlarla iletiyoruz kendilerine. Bu vesileyle bu kötü gidişattan hepimizin kurtulmasını diliyorum” diye konuştu.

Yorumlar 1
GÖKHAN 31 Mart 2020 19:46

Güzel haber

Bakmadan Geçme