Esnaf Hastanesinde İlk Kıkırdak Nakli Yapıldı

Fethiye'de Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesinde ilk kez kıkırdak nakli gerçekleştirildi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Eroğlu tarafından hastanın ayak bileğindeki aşık (Talus) kemiğine kıkırdak nakledildi.

  • 6646
Esnaf Hastanesinde İlk Kıkırdak Nakli Yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’de Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesinde ilk kez kıkırdak nakli gerçekleştirildi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Eroğlu tarafından hastanın ayak bileğindeki aşık (Talus) kemiğine kıkırdak nakledildi.

 

Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Eroğlu tarafından Asuman isimli hastanın ayak bileğindeki aşık kemiğine kıkırdak nakledildi.

 

Oldukça başarılı geçen ameliyatın ardından bilgi veren Eroğlu, “Hastamıza yapılan tetkikler sonucunda ayak bilek ekleminde hem kıkırdak, hem de altındaki kemikte hasar vardı. Bu nedenle 2-3 yıldır aksayarak yürümekte ve sürekli ağrı çekmekteydi. Yaklaşık 45 dakika süren operasyonla hastamızın aynı taraf diz ekleminden aldığımız kıkırdağı ve kemiği, ayak bilek eklemindeki hasarlı alana nakil yaptık. Hastamız 3 hafta ayağına basmadan koltuk değnekleri ile yürüdükten sonra, ayağına eskisi gibi basabilecek ve normal yürüyebilecektir.” dedi.

 

Eroğlu, “Eklemlerimizdeki kıkırdaklar, hasar gördüklerinde kendilerini yenileyememekte ya da çok yetersiz yenileyebilmektedir. Ağırlık taşıyan iki eklemimiz olan ayak bileği ve diz, bu tip hasarlanmalara sıkça maruz kalmaktadır. Kıkırdakta oluşan bu hasarlar hızla eklem artrozuna ( Kireçlenme ) neden olmakta ve kendisini ağrı ile belli etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“Mozaikplasti, eklemlerde meydana gelen sınırlı kıkırdak kayıplarının tedavisinde kullanılan oldukça güncel bir cerrahi yöntemdir. Bu teknik özellikle diz ekleminde ve ayak bileği ekleminde meydana gelen kıkırdak hasarlarında kullanılmaktadır” diyen Eroğlu şunları söyledi: “En basit anlatımla, eklemlerdeki kıkırdak hasarlı alana, aynı eklemden ya da başka bir eklemden alınan kıkırdağın nakledilmesidir. Bu teknikte hastanın kendi dokuları kullanıldığı için bir uyumsuzluk, nakil reddi, ya da hastalık bulaşması söz konusu olmamaktadır. Bu yönü ile teknik olarak oldukça risksiz bir yöntemdir. Kıkırdak kaybının yerine ve büyüklüğüne uygun olarak ameliyat süresi 30 ila 45 dakika arasında sürmektedir. Ameliyattan sonra hastalar 1 ya da 2 gün hastanede kalmaktadır. Çok küçük kıkırdak hasarlarında Artrkopik yani kapalı olarak da Mozaikplasti yapılabilmektedir.”

 

Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan ve eskisi gibi ayaklarının üzerinde durabilecek olmanın mutluluğunu yaşayan Asuman Hanım; “Yıllardır bu rahatsızlığım nedeniyle başvurmadığım yer kalmadı. Yaklaşık 3 yıldır ciddi ağrılarım vardı. Artık yürüyemez kendi işlerimi bile göremez hale gelmiştim. Sayın doktorumun, ismini ve başarılarını daha önce duymuştum. Milas’dan Fethiye Esnaf Hastanesi’ne bir umut için gelmiştim. Umutlarım gerçekleşti. Ağrılarımdan kurtulmuş ve sonrasında yürüyebilecek olmanın mutluluğunu sizlere anlatamam. Bölgemizde Esnaf Hastanesinin varlığı bizim için bir şanstı. Doktorum Mustafa Eroğlu’na ne kadar teşekkür etsem azdır. Ayrıca hastanede kaldığım süre içerisinde güzler yüzlerini eksik etmeyen işlerini titizlikle yapan tüm personele teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

Bakmadan Geçme