Ege türküleri öksüz kaldı

Fethiyeli Türk Halk Müziği sanatçısı Ahmet Günday, Fethiye'de düzenlenen cenaze merasimi ile son yolculuğuna uğurlandı. TRT İzmir Radyosu emekli sanatçılarından Ahmet Günday 77 yaşında vefat etti. Yıllarca Fethiye ve Ege yöresi türküleri seslendiren Bağlama Sanatçısı Ahmet Günday, karaciğer rahatsızlığı sonucu İzmir'de vefat etti. TRT repertuarlarına giren pek çok eseri bulunan Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı'nda öğretim üyeliği de yapan evli 2 çocuk babası Ahmet Günday'ın cenazesi doğum yeri olan Fethiye'nin Günlükbaşı Mahallesine getirildi. Günlükbaşı Civcili Ahmet Ağa Meydanı'nda pandemi tedbirleri altında yapılan cenaze merasimine ailesi, yakınları ve çok sayıda seveni katıldı. 

  • 1951
Ege türküleri öksüz kaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye ve Ege türkülerinin sembol ismi Ahmet Günday, son yolculuğuna doğum yeri olan Fethiye’de uğurlandı. Doğduğu evin hemen karşısındaki Civcili Ahmet Ağa meydanında düzenlenen cenaze merasiminde, kendi sesinden türküleri dinlendi. İzmir’den getirilen cenazesi Fethiye Belediyesi cenaze aracı ile meydana getirildiğinde, yakınları ve sevenleri gözyaşlarını tutamadı. Bir tarafta kendi sesinden türküleri meydanda inlerken, yakınları da gözyaşlarına boğuldu. TRT Radyo ve Televizyonunda yıllarca Ege türkülerini seslendiren Ahmet Günday, yine yıllarca Ege Bölgesindeki festivallerdeki konserlere türküleri ile renk katmıştı. Fethiye yöresi türkülerini derleyip, seslendiren ve pek çok türkünün TRT repertuarlarına girmesini sağlayan, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı’nda öğretim üyeliği görevinde de bulunan Fethiyeli Sanatçı Ahmet Günday, karaciğer rahatsızlığı sonucu hayatını kaybetti. Cenaze merasiminde eşi Şükran Günday ile kızı Ezgi, oğlu Aydost Günday ve diğer yakınları tabuta sarılıp ağlarken, Aydost Günday’da annesini sakinleştirmeye çalıştı. Cenaze merasimine yöre sanatçılarından Bayram Salman, İsmail Uzunoğlu, Fethiye Güzel Sanatlar Kültür Derneği Başkanı Hasan Kalkan, Fethiye Belediyesi bazı meclis üyeleri, İyi Parti Fethiye İlçe Başkanı Ali Fatih Çoban ve çok sayıda seveni katıldı. 
BU RADYODA TÜRKÜ SÖYLEYECEĞİM
 Ahmet Günday’ın öz geçmişinin okunduğu cenaze merasiminde, çocukluğunda söylediği hedefe ulaştığı ortaya çıktı. Yıllar önce merasimin yapıldığı meydanın hemen karşısındaki şimdi yıkılmış vaziyette bulunan yerdeki evlerinde radyoda türkü dinlerken, ‘bir gün bende mutlaka bu radyoda türkü söyleyeceğim’ dediği ve bu özlem ve hedefine TRT İzmir Radyosuna girerek ulaştığı ifade edildi. 
TÜRKÜLERİ İLE UĞURLANDI
Özgeçmişinin okunmasının ardından dualarda bulunulurken, türküleri de kendi sesinden meydana dinletildi. Ahmet Günday’ın cenazesi daha sonra Foça Mahallesi Mezarlığında dualarla toprağa verildi. 
VASİYETİ FETHİYE’YE HEYKELİNİN DİKİLMESİ 
Egeli Türk Halk Müziği Sanatçısı Ahmet Günday’ın birlikte program yaptığı TRT İzmir Sanatçısı Bayram Salman’a bir özel toplantıda vasiyette bulunduğu ortaya çıktı. Bayram Salman, Ahmet Günday’ın ani vefatından derin üzüntü duyduğunu belirterek, “o bir gün bana ölürsem vasiyetimi yerine getirtir misin? Demişti. Vasiyeti olarak Fethiye’de heykelinin dikilmesini istemişti” ifadelerini kullandı. Salman, “Ahmet Günday egemizin ve Türkiye’mizin en büyük bariton ve bas bariton erkek sesi idi. Bu ton ses her zaman gelmiyor. Çocukluğumdan beri tanıştığım, sevdiğim türkülerini dinlediğimiz ve yıllarca İzmir radyosunda 30 yıldır beraber türkülerimizi dile getirdik hem radyoda hem televizyonda. En son sahnemizde emekliliğinin son günüydü. Ölüdeniz tatil beldesinde televizyon canlı yayın programı yaptık, en son hatıramızda o gün kaldı. Ege üniversitesi konservatuar olsun gençlere olsun halk müziğimize örnek bir solistti. Derlemeci idi kitapları vardı. 
Ahmet Günday kültür olarak halk müziği bilgisi olarak da çok büyük bir derya idi. Saygılıydı, herkese yardım ederdi, kendi işini yapmaz gider başkasının işine yardım ederdi. Belediyemize rica ve arz ediyorum heykelini yaptırmamızda sevgili başkanımızdan destek istiyoruz.
Bir gün vasiyeti olarak dedi ki, ‘’sana güveniyorum bunu sen yaparsın yarın ölürsem heykelimi yaptırtır mısınız? Şaka ile karışık o gün bir gelsin yaptırırız tabi dedim. İnşallah yaptıracağız. Belediye Başkanımıza da buradan hatırlatıyorum” diye konuştu. 

 


 

Ege türküleri öksüz kaldı
Ege türküleri öksüz kaldı
Ege türküleri öksüz kaldı
Ege türküleri öksüz kaldı

Bakmadan Geçme