DENİZCİLER YÜZDE 15'LİK ARTIŞ BEKLİYOR

Fethiye'de mavi yolculuk yapan charterlarda bu yıl geçen yıllara oranla yüzde 15'lik bir artış bekleniyor. Mavi yolculuğun günlüğü bin Euro'dan başlarken, bu yıl rezervasyonların geçen yıllara oranla arttığı ifade edildi. Fethiye DTO Başkanı Şaban Arıkan, ''Yunanistan ile ilgili bayrak konusundaki sorunlar devam ediyor'' derken, Fethiye Körfezindeki kirlilik için de ''Bu bir besin patlamasıdır. Karayel rüzgarları çıkınca bu renk değişiklikleri ortadan kalkacak'' dedi.

  • 813
DENİZCİLER YÜZDE 15'LİK ARTIŞ BEKLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, denizcilik ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Son günlerde Fethiye Körfezinde yaşanan renk değişikliği konusunu değerlendiren Arıkan; ''Bu geçici görsel bir kirliliktir. Yapılan incelemelerde mikrobik bir durum yoktur. Karayel rüzgarları çıkınca ortadan kalkacaktır'' dedi. Arıkan; ''Bu durum dönem dönem denizlerde olabilen bir durum. Herkes kirlilik olarak görüyor, doğrudur görsel bir kirlilik var ama aslında olan besin patlaması. Zaten gerekli ölçümlerde yapıldı. Herhangi bir kirlilik ya da insan sağlığına zararlı bir durum yoktur. Herkes denize girebilir ama nihayetinde görsel olarak bir kirlilik olduğu için insanlar da doğal olarak çekiniyor. 2 sene önce İstanbul Boğazının tamamı böyleydi. Ara sıra böyle sorunlar yaşanabilir. Sanıyorum ki bölgemize hakim karayel rüzgarları yoğunlaştığında bu kirlilik gidecektir. Daha karayeller başlamadığı için limanımızda böyle bir görüntü var. Kısa süre içerisinde rüzgarların başlamasıyla beraber bu kirlilik de kaybolacaktır'' dedi.
''YÜZDE 15'LİK ARTIŞ''

Yat turizmi hakkında değerlendirmede bulunan Şaban Arıkan; Fethiye ve Göcek'te yat turizminde yüzde 15'lik bir artış beklendiğini ifade etti. Arıkan; ''Bölgemizde otel ve deniz turizmi olmak üzere 2 turizm var. Otel turizmimiz gayet iyi gidiyor. Fakat deniz turizmi müşteri yapısı itibariye farklı bir turizm. Siyasetten dünyada oluşan durumlardan hemen etkilenecek kadar kırılgan bir yapısı var. Sizler de biliyorsunuz bazı firmalarımız Yunanistan’a gitti, Yunan bayrağı çekti ve orada firmalar kurarak çalışmaya başladılar. Yunanistan’la sorunlar yaşadık. Bu sene bazı teknelerimiz 3-5 bin Euro gibi cezalar yedi. Bütün yatçı arkadaşlar buna dikkat etsinler. Bunun haricinde geçen senekinden çok farklı bir beklentimiz yok ama yüzde 10-15 gibi bir artış olacağı görünüyor. Bu da kötünün iyisi diyoruz'' ifadelerini kullandı.
''BİN EURO'DAN BAŞLIYOR''

Fethiye bölgesinde mavi tura çıkan yatların çok lüks olduğunu ifade eden Şaban Arıkan; ''Bölgemizde mavi yolculuğun günlüğü bin Euro'dan başlıyor'' dedi. Arıkan; ''Bizim yatçılıkta fiyatlarımız sabit yıla göre değişen bir uygulamamız yok . Yatın lükslüğü ve özelliğine göre fiyat konur. Çünkü zaten pahalı bir sektör. Zorluk derecesi yüksek, marina fiyatları belli, onun için hiçbir firmanın fiyatlarda oynama yapması pek  mümkün değil. Günlük bin Euro dan başlayan bir fiyat tarifemiz var. Fiyat, yatların özelliği ve lükslüğüne göre değişir. Şu an bir çok yatımız 5 yıldızlı otel konforunda dolayısıyla bu kadar yüksek maliyetli bir şeye daha aşağı bir fiyat konabileceğini düşünmüyorum'' dedi.
''DENİZDE 4 BİN YATAK KAPASİTESİ VAR''
Fethiye-Göcek bölgesinde denizdeki yatak kapasitesinin yelkenli teknelerle birlikte 4 bini bulduğunu ifade eden Arıkan, ''Otellerin yatak kapasitesinden söz ediliyor ama denizdeki teknelerin yatak kapasitesinden söz edilmiyor. Fethiye ve Göcek bölgesinin denizdeki yatak kapasitesi 4 bini bulmaktadır'' dedi. Arıkan; ''Bölgemizdeki yatak kapasitesinden bahsedilirken sadece oteller baz alınıyor ve teknelerin yatak kapasiteleri maalesef gündeme gelmiyor. Burada biraz Turizm Müdürlüğünün hatası var. Çünkü bölgemizin yatak kapasitesi Turizm Müdürlüklerinde var. Toplu olarak sorduğunuz zaman biz bu sayıyı size veremeyiz. Deniz Turizm İşletme Belgeleri direkt Turizm Müdürlüğüne gidiyor. Ama şunu söyleyebilirim bölgede çalışan 200 civarında teknemiz var. Bunu altı ile çarparsanız 1200 oda yapar. 1200 oda da 2400 yatak yapar. Ama yanına yelkenli tekneleri koyduğumuzda sayı 4 bini bulur'' diye konuştu.

 

Bakmadan Geçme