CKD FETHİYE, ÇANAKKALE'DE YEREL TOHUMU ANLATTI

Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi yönetiminden Ebru Oğuzhan Yeter, Çanakkale Belediyesinin düzenlemiş olduğu 2.Tohum Takas Etkinliğine katıldı. Düzenlenen panel ve söyleşilerde söz alan Ebru Oğuzhan Yeter Fethiye'de düzenlemiş oldukları yerel tohum çalışmaları hakkında bilgi verdi.

  • 2575
CKD FETHİYE, ÇANAKKALE'DE YEREL TOHUMU ANLATTI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi yönetiminden Ebru Oğuzhan Yeter açıklamasında “Çanakkale Belediyesi ile Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi 18 Mayıs 2019 tarihinde 2.Tohum Takas Etkinliğini gerçekleştirdi.  Fethiye Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak yürüttüğümüz Yerel Tohum Üretim ve Takas Projesi ve S.S. Fethiye Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına davetli olarak etkinlikte yer aldık” dedi.

Yerel tohum ile ilgili panele katıldığını belirten Ebru Oğuzhan Yeter; Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık “Dünya ve Türkiye Tohum Sektörü”,  Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Kaya “Tarımsal Biyoçeşitlilik Açısından Tohumun Önemi”, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya “Yerel Tohumların Sağlık, Çevre ve Köylü Hakları Açısından Önemi”, TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal da “Tohumun Tüketici Açısından Önemi”  konu başlıklarıyla gerçekleşen panelin ilk oturumunda önemli bilgiler paylaşıldığını, ifade etti. Ebru Oğuzhan Yeter;  panel de Dr. Füsun Tezcan ‘’ Tarım Zararlıları için kullanılan zehirlere alternatifler’’ başlıklı söyleşisinde çok önemli mesajlar verdi. Börtü Böcek kitabının da yazarı olan Füsun Tezcan uygulamalı  olarak ev yapımı ilaçların örneklerini paylaştı. Kars’ın Boğatepe köyü Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı Zümran Ömür ise kentten köye göçün geri dönüş hikayesini, kadınların tarımda verdikleri mücadeleyi örnekleriyle ve büyük bir heyecanla anlattığını, belirtti.

Panelde konuşma yapan Ebru Oğuzhan Yeter “Fethiye Yerel Tohumlar adına yedi yıldır devam eden çalışmalarımızda en başından itibaren nasıl yol aldığımızı, ekip çalışmasının önemini, sadece tohum takas yapmanın yeterli olmadığını küçük üreticilerin mutlaka kooperatiflerle güçlendirilmesi gerektiğini anlattık” dedi.

 

''YERLİ TOHUM''  DEĞİL  ''YEREL TOHUM''  KAVRAMI BENİMSENMELİDİR

Paneli değerlendiren Ebru Oğuzhan Yeter “Çanakkale hem tarihi değeri açısından hem de tarım çeşitliliği açısından önemli bir bölge. Ancak tarımsal üretimin düşük olması, çiftçinin üretimden uzaklaşması, köylerde genç nüfusun azalması, desteklerin yetersizliği gibi nedenler ülkemizin her bölgesinde üzerinde konuşulan ancak çözüm için yeterli adımların atılmadığı sorunlar bulunmakta. 2.Tohum Takas etkinliği gerçekleştiren Tohum Sandığı Derneği üyeleri ve Belediyenin destekleri önem arz etmekle beraber, sadece takas yapmanın yetmediğini, mutlaka üreticilere ulaşıp, onların mutlaka ellerinde ki yerel-atalık tohumları ekmeleri ve çoğaltmaları gerektiğini konuştuk. Üreticilere yerel-atalık ürünlerinin pazarlanması için mutlaka destek verilmesi gerektiğini bunun yanında doğal gübre ve doğal ilaç kullanımı ile ilgili olarak da eğitim desteğinin verilmesi gerektiğini örneklerle paylaştık. Düzenlenen etkinlik,  çok sayıda el emeği masalarının, tohum çeşitlerinin, tanıtım alanlarının, uygulama çadırlarının ve gıda satışlarının olduğu geniş bir park alanında gerçekleşti. Etkinlikte çok değerli uzmanların verdiği önemli bilgiler ne yazık ki bu kadar geniş alan da herkese ulaşamadı. Öncelikle tüketicilerin bilinçlenmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gördük. Bu tür etkinlikler de daha çok kişinin doğru bilgilere ulaşması, özellikle üreticilerin katılımının sağlanması için yerel yönetimlere ve derneklere daha çok görev düşüyor. Özellikle kadınların tarımda üretim alanında daha çok istihdam edilmesi gerekiyor. Geleneksel tarımın yeniden hayata geçmesi için, köylerde çalışmalar yapılmalı tohum ayırmayı bilen üreticilere özellikle destek verilmelidir. Dağıtılan tohumlar kayıt altına alınmalı nere de olursa olsun küçük bir saksıda bile mutlaka toprakla buluşması sağlanmalıdır.Endüstriyel tarımın zararları büyük bir sabırla üreten çiftçiye anlatılmalıdır. Tüketiciler aldıkları ürünlerin kaynağını, tohumunu, gübresini, ilacını sorgulamalıdır. Her Tohumun Kendi Toprağına özel olduğu anlatılmalıdır. ''Yerli Tohum''  değil  ''Yerel Tohum''  kavramı benimsenmelidir. Her Tohum Takas Etkinliğinde hibrit’in zararları, nişasta bazlı şeker’in zararları ve GDO’nun zararları mutlaka tüketiciye anlatılmalı, bu konuda yerel yönetimler sadece etkinlik dönemlerinde değil özellikle okullarda eğitim çalışmaları yapmalıdır. Çalışma şeklimizin, deneyimlerimizin büyük ilgi gördüğü bu etkinlik daveti için Çanakkale Belediyesine teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme