ÇIRALI, 'YEPYENİ BİR TİCARET DÖNEMİ BAŞLAMIŞ OLUR'

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasını bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi'nde temsil eden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, 'Bölgemiz Coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkarak üretimlerini desteklerse Fethiye ve Seydikemer için yepyeni bir ticaret dönemi başlamış olur' dedi.

  • 889
ÇIRALI, 'YEPYENİ BİR TİCARET DÖNEMİ BAŞLAMIŞ OLUR'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

19-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenen II. Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Ankara Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Ankara ATO Congresium Kongre ve Fuar Merkezinde düzenlendi. Zirveye Fethiye’yi temsilen Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ve FTSO Oda Muamelat Memuru Özge Ertürk Hakanoğlu katıldı.

 

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Sn. Emine Erdoğan “ Türkiye’de nice hazineler var. İnsanlar yöreyle özdeşleşen, otantik değeri ve hikâyesi olan ürünleri tercih ediyorlar. Bir şehre gittiğimizde ‘Nesi Meşhur’ sorusu karşılığı aslında Coğrafi İşaretlerdir. Biz bu ürünlerin tescili, markalaşması, üretimin arttırılması ve ürünlerin dünya sahnesine taşımakla görevliyiz. Anadolu’nun çeyiz sandığında nice iksir var. Kıymetini bilir, hak ettiği değeri verirsek bize nice kapıları açacaktır” dedi.

 

Zirvenin açılışında konuşma yapan diğer bir isim ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’dı. Konuşmasında “ Bir yandan teknolojik ürünler hayatımızda yer alırken, diğer taraftan doğala dönme ihtiyacı içerisindeyiz. Bugün burada 446 adet tescilli ürün var. Ancak tescil tek başına bir önem ifade etmiyor. Önemli olan tescil sonrası markalaşıp ticarileşebilmektedir. Kalkınma ajansları Coğrafi işaretli ürünlerden elde edilen geliri arttırmaya yönelik projeler sunuyor. Coğrafi işaretli ürünlerle yurtdışındaki pazarlarda bir adım öne çıkarak tescilli ürünlerimizi daha rahat pazarlama noktaları elde edebileceğimiz temenni ediyor” dedi.

 

Toplantıya ev sahipliği yapan Anakara Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise tüketimin fabrikasyondan yerel üretime doğru bir dönüş yaptığını belirterek bu durumun ekonomik dinamiklerin yerel kalkınmaya doğru hareket ettiğini ve kırsal kalkınmaya can verdiğinin altını çizdi. ATO Başkanı Gürsel Baran konuşmasına “ Yerel kalkınmaya ivme kazandırarak artışın sağlandığı bu günlerde Coğrafi işaretler sayesinde bilinirliği ve güvenirliliği arttırarak Anadolu topraklarından çıkan bereketi ekonomiye dönüştürmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasını bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi’nde temsil eden FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı toplantı sonrası yaptığı açıklamasında “ II. Uluslararası Coğrafi İşaretler zirvesi, tescili ürünlerin yerel ürünlerin tanıtımına katkı yapması açısından çok önemli bir zirve. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizimde yöresel ve tarımsal ürünlerle ilgili Coğrafi işaret çalışmamız yürütülüyor. Bu değerleri ön plana çıkartarak, üretimlerin arttırılmasına ve ekonomik değere dönmesine vesile olacak Coğrafi İşaretli ürünler Türkiye’nin kırsal kalkınmasının en önemli dinamiklerinden birisi olacak görüşündeyiz. Dolayısıyla Bölgemiz Coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkarak üretimlerini desteklerse Fethiye ve Seydikemer için yepyeni bir ticaret dönemi başlamış olur. Ancak bu ürünlerin üretilmesinin arttırılması ve korunması konusunda tüm bölge olarak el ele mücadele edip bu değerlerin kazanca dönüşmesini sağlamalıyız” dedi.

 

 

Bakmadan Geçme