CHP'li Alban: 'Muğla Turizm Afet Bölgesi İlan Edilsin'

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Türkiye'ye en çok turist getiren turizm acentelerinden biri olan İngiliz Thomas Cook şirketinin iflas etmesinin ardından özellikle Muğla'da çok sayıdaki otelin büyük bir sıkıntı yaşayacağını belirterek, 'AKP/Tayyip Erdoğan hükümeti acilen duruma müdahale edip, zararları büyük ölçüde giderecek çalışma yapmalıdır. Nasıl ki meteorolojik olaylar sonucu doğal afet meydana geliyorsa bu iflasın sonucu da bir turizm afetidir. Bölge acilen afet bölgesi ilan edilmelidir. Turizmcinin başta KDV ödemesi olmak üzere devlete olan tüm borçları ertelenmelidir' dedi.

  • 1697
CHP'li Alban: 'Muğla Turizm Afet Bölgesi İlan Edilsin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un iflasın ardından, “zarar gören işletmeler için acil bir kredi çalışması hazırladık. Kredi paketinin büyüklüğü 50 milyon euro olacak” şeklindeki açıklamasını değerlendiren Alban, “Sadece iflas eden Thomas Cook şirketiyle çalışan oteller var. Bu otellerin kaderi deyim yerindeyse bu şirketin durumuna bağlı…Bir biri ardına oteller iflas noktasına gelir. Bakanın sözünü ettiği 50 milyonluk kredi, devede kulak kalır. Çok daha ciddi önlemlere ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

İNGİLİZ HÜKÜMETİYLE GÖRÜŞÜLMELİ

“İlk şok atlatıldıktan sonra oteller ödeme alamadıkları için tedarikçilere ödeme yapamayacaklar bu seferde bölge esnafı ve toptancıların krizi ve iflasları başlayacak” diyen Alban, “ Büyük otellerin istihdamı azaltacağından bölgede işsizlik ve buna bağlı sosyal sorunların başlayacağını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda acilen hasar tespit çalışmalarının yapılması gerektiğini belirten Alban, ayrıca İngiliz hükümetiyle, Türkiye’deki otellerin alacakları konusunda üst düzeyde bir görüşme yapılması gerektiğini kaydetti.

 

CHP’li Alban, konuyu verdiği soru önergesiyle de Meclis gündemine de taşıdı.

 

1-      Thomas Cook adlı seyahat ve hava yolu şirketinin iflasının ardından, ülkemizdeki turizm işletmelerinin zararı konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır? Bununla ilgili olarak bir Acil Eylem Planınız var mıdır?

 

 

2-      Thomas Cook şirketinin, ülkemizde faaliyet gösteren otellere ve hizmet sağlayıcılarına ödemesi gereken borcu şu an itibari ile ne kadardır?

 

3-      Alacakların tahsili konusunda İngiliz Hükümeti nezdinde girişimleriniz nelerdir?
 

4-      Bu iflasın ardından 2020 yılı için gelişecek olumsuzlukları önlemek için ne tür çalışmalar yapacaksınız?

Bakmadan Geçme