CHP'li ErbayMuğla yangınından çıkarılacak çok ders var

Muğla tarihindeki en büyük orman yangını felaketini yaşadı. Marmaris, Köyceğiz, Bodrum, Menteşe,Yatağan, Datça, Dalaman, Kavaklıdere, Seydikemer'de çıkan ve 29 Temmuz ile 13 Ağustos tarihleri arasında 15 gün boyunca süren orman yangınlarında yaklaşık 70 bin hektar ormanlık alan yandı. Yaban hayat ve ekolojik yapı yok oldu.

  • 439
CHP'li ErbayMuğla yangınından çıkarılacak çok ders var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Orman yangınlarının başladığı ilk günden beri sahada olan; yangın söndürme, yardımların dağıtılması ve koordinasyonun sağlanması çalışmalarına bizzat katılan CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Yangınlar kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları devam ediyor. Ancak çok büyük bir felaket atlattık. Ormanlarımız yandı, yaban hayattaki canlarımız hayatını kaybetti. Ekolojik yapımız bozuldu. Bütün Muğla halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” dedi.
Orman yangınlarına karşı çok büyük bir mücadele verildiğini söyleyen Erbay; “Öncelikle Muğla’da çıkan orman yangınlarının söndürülmesi için Türkiye’nin dört bir yanında gelen, canlarını hiçe sayarak mücadele eden Orman Genel Müdürlüğü personeline, itfaiye personeline, belediyelerimizinpersoneline, sivil toplum kuruluşlarına, arama-kurtarma ekiplerine, gönüllülerimize ve bölge halkına, Muğla halkını bu zor zamanda yalnız bırakmadıkları için teşekkür ederim.” dedi.
CHP’li vekil, “Bu yangınlarda Köyceğiz ilçemiz bir ay önceki yangında şehit olan Görkem Hasdemir’den sonra bir şehit daha verdi. Şahin Akdemir kardeşimiz yangınla mücadelede hayatını kaybetti. Şahin’e Allah’tan rahmet, ailesine ve Muğla halkına başsağlığı diliyorum.” ifadesini kullandı.
CHP’li Erbay, orman yangınlarının bu kadar uzun sürmesi ve çok fazla ormanlık alanın yanmasının nedeni olarak zamanında müdahale edilmemesini ve yeterli koordinasyonun sağlanamamasını işaret etti.
Bu yangınların gelecek günlerde çok fazla konuşulacağının altını çizen CHP’li vekil, “Bu yangınlar neden çıktı, neden uzun süre müdahale edilemedi, havadan müdahale neden gecikti, orman yangınlarına hazırlığımız neden bu kadar eksik, gibi birçok soru var cevap bekleyen.  Şu an için Muğlamızın yaralarını sarma zamanı ama bu konuların üzerine gideceğiz tabi ki.” dedi. 
Orman yangınlarında en etkili mücadele yöntemi olan havadan müdahalenin çok geç başladığını ve yetersiz kaldığını ifade eden Erbay şunları söyledi; 

ÇAĞRILARIMIZ DİKKATE ALINMADI
Yangınların başladığı ilk andan itibaren çağrılarda bulunduk. Bu yangınlar çok küçük alanlarda başlamıştı. Çağrılarımıza kulak verilmiş ve gerekli müdahale yapılmış olsaydı bu orman yangınları bu kadar büyümeden söndürülebilirdi. Ancak anlam veremediğimiz bir şekilde yangını başlamasından günler sonra havadan müdahale yapıldı. Fakat artık yangın çok büyüdüğü için kontrol altına almak da çok zorlaştı. Yanan ormanlık alanlar çok sarp ve karadan ulaşılması neredeyse mümkün olamayan bölgelerdi. Bu durum bilinmesine ve defalarca çağrı yapmamıza rağmen dikkate alınmadı bu çağrılarımız. 

KOORDİNASYON ZAFİYETİ YAŞANDI 
Orman ve itfaiye personeli, sivil toplum kuruluşları, arama-kurtarma ekipleri, gönüllüler ve yerel halk canla başla mücadele ettiler. Ancak bu çalışmaların koordine edilmesinde büyük bir zafiyet yaşandığına şahit olduk. Köylüler, arama-kurtarma ekipleri ile gönüllüler sahadan uzaklaştırıldı. Bu insanları uzaklaştırmak yerine koordine etmek gerekiyor. Köylüler bölgeyi biliyor, kurtarma ekipleri eğitimliler. Büyük katkı sağlayacak bu insanların uzaklaştırılması doğru değildi.
Türkiye’de birçok bölgenin orman yangını riski taşıdığını ve bu nedenle orman yangınlarına hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Erbay, Muğla’da yaşanan orman yangınları ve hazırlıklarda yaşanan eksikliklerin tespit edilmesi için TBMM’ye bir araştırma önergesi verdiklerini açıkladı.
Muğla’da yaşanan orman yangını felaketinin bir daha yaşanmaması için bu yangından dersler çıkarılması gerektiğini vurgulayan Erbay, tüm kurum ve kuruluşlara ortak akılla hareket ederek, gerekli planlamaların yapılması için çağrıda bulunarak, gerekli önlemlerin alınması için TBMM’de Komisyonlar ve ilgili Bakanlıklar nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağını ifade etti. 

Bakmadan Geçme