Bölgedeki Böğürtlenli Dondurmaların Meyveleri Bu Bahçeden

Seydikemer'in Çaltıözü Mahallesi'nde böğürtlen yetiştiren vatandaş, bölgenin ihtiyacına ışık tutuyor. Dondurmalarda da kullanılan bu meyvenin üretimi ise bölgede sadece üretici Recep Özal'ın bahçesinde yapılıyor.

  • 1276
Bölgedeki Böğürtlenli Dondurmaların Meyveleri Bu Bahçeden
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir buçuk dönümlük böğürtlen bahçesi, Kaş’tan Göcek’e kadar bölgenin böğürtlen ihtiyacına cevap veriyor. Seydikemer’in Çaltıözü Mahallesi’nde 15-16 yıldır böğürtlen yetiştiren Recep Özal, bir buçuk dönümlük bahçesinden elde ettiği ürünü, Kaş’tan Saklıkent’e, Fethiye’den Göcek’e kadar pazarlıyor.

Dost Gazetesinden Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre; bu işe nasıl başladığı hakkında açıklamalarda bulunan üretici Recep Özal, “Bölgede az bulunan, kimsenin akıl etmediği şeylere merakım vardır. Zaten çiftçiyiz, çiftçi çocuğuyuz. İyi para ettiğini duydum. Önce az miktarda başladık. Daha sonra bir pazarcı arkadaşımız vardı Kaş’ta dükkanı olan. Teşvik etti bizi. O sayede başladık, öğrendik. Daha sonra bizim yaptığımız ilkin, mayhoş olanmış. Sonradan tatlı cinsinin de olduğunu, raf ömrünün daha uzun olduğunu öğrendik, geliştirdik. Başka arkadaşlardan numune fidan aldık, ürettik. Ben memnunum, en azından sera gibi naylon derdi yok, don olayı derdi yok. Birazcık tembel işi ama paralı da iş yani” diyerek verimden ve kazancından duyduğu memnuniyeti ifade etti. 
Senede bir kez Temmuz ayında hasat yaptıklarını dile getiren Recep Özal, ürünün pazarından da bahsederek “yaklaşık iki ay hasat dönemi vardır. Bizim için esaslı gelir kaynağı diyebilirim. Fiyatlar her zaman istediğimiz gibi olmuyor. Ancak 5-6 yıldan beri 10 bin liradan az kazancım olmadı. Tek gelir kaynağımız bu olmadığı için bize iyi bir yan gelir oluyor. Uzun yıllar yaptığım için müşteri potansiyelim var kendime göre. Örneğin Fethiye’de Salı Pazarı’nda sadece bizim verdiğimiz ürünler satılıyor hemen hemen, en çok biz yaptığımız için” diye konuştu. 
Böğürtlenlerin artık dondurmalarda da kullanıldığını ve bölgedeki böğürtlenli dondurmaların meyvesinin kendi bahçesinden çıktığını belirten üretici Recep Özal, “Şimdi tava dondurma yapıyorlar, onda kullanmaya başladılar. Sanki biraz daha talep oldu. Ama toptancısı olmadığından mesela İzmir’e, İstanbul’a sevki söz konusu değil. Belki 30-40 dönüm yapılmış olsa sevki olabilir. O zaman da çok yapmak cazip olabilir. Ama şu anda bir buçuk dönüm daha birisinde olsa pazar çekmez. Çünkü şu anda bile bazen satılmadığı zaman olur” dedi.
 

Bakmadan Geçme