'BEYAZ BASTON KÖRLERİN BAĞIMSIZ HAREKETİNİN SİMGESİDİR'

Altı Nokta Körler Derneği Fethiye Şube Başkanı Emrah Yalçın, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

  • 1073

Yolda, çarşıda, sahilde, ulaşım araçlarında ve çeşitli yerlerde elinde Beyaz Bastonla hareket eden kişileri görmüşsünüzdür. İşte bu kişilerin ellerindeki Beyaz Baston körler için son derece önemli bir araçtır. Beyaz Baston körlerin bağımsız hareketinin, özgürlüğünün ve güvenliğinin simgesidir. Beyaz Baston görme engellilerin gözü̈, ayrılmaz yol arkadaşı ve rehberidir. Yalnızca ülkemizde değil, bu tüm dünyada da böyledir.

Bizler için yaşamsal öneme sahip böylesi bir gün vesilesiyle bazı sorunlarımızı ana hatlarıyla sizlerle paylaşmak istiyoruz. Aylardır tüm insanlığı ve ülkemizi derinden etkileyen Kovid-19 pandemisi herkesten çok engellilerin yaşamının zorlaşmasına neden olmuştur. Eğitimden iş yaşamına, ulaşımdan sosyal yasama kadar pek çok alanda engellilerin sıkıntıları katlanarak büyümüştür.

Eğitimde EBA sistemi ve diğer uzaktan eğitim araçları engellilerin erişimine yeterince uygun olmadığı için engelli öğrenciler maalesef uzaktan eğitimden gereğince yararlanamamaktadır.

Şehir içi toplu ulaşım araçlarında ve işyerlerinde gerekli koruyucu önlemler yeterince alınmadığı için engelli yurttaşlarımız büyük sıkıntı çekmektedirler. Şehirlerarası demiryolu ulaşımında pandemi bahane edilerek yasa ile tanınan haklarımız elimizden alınmaya ya da kısıtlanmaya kalkışılmıştır. Kota açığına rağmen bu yıl toplu engelli kamu personeli alımı yapılmamış̧, Nisan ayında yapılması gereken EKPSS sınavı 2 kez ertelenmiştir. Nihayet yoğun girişimlerimiz ve mücadelemiz sonucunda 15 Kasım tarihinde yapılacağı açıklanmıştır. Böylesine güç̧ koşullarda hak temelli örgütlenme ve mücadele görevlerimizin daha da zor fakat çok daha zorunlu olduğunun bilincindeyiz.

Diğer yandan birçok ülkede beyaz bastonun anlamını önemini, standartlarını ve kullanım alanlarıyla bu konudaki kuralları düzenleyen Beyaz Baston Yasası bulunmasına rağmen maalesef ülkemizde henüz böyle bir yasal düzenleme yoktur. 15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü̈ vesilesiyle siyasi partilerimizi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ivedilikle Beyaz Baston Yasasını çıkarmaya çağırıyoruz. 

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü̈ vesilesiyle basınımızı ve kamuoyunu hak temelli, onurlu mücadelemize daha fazla duyarlı olmaya, sesimize ve taleplerimize daha fazla kulak vermeye davet ediyoruz.
 

Bakmadan Geçme