Alban, 'Muğla turizm afet bölgesi ilan edilsin'

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Fethiye Otelciler Birliği'ni ziyaret etti. Milletvekili Alban'ı, Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Ziyarette 178 yıllık dev şirket Thomas Cook şirketinin iflas etmesi ve bölge turizminin gördüğü zararlar hakkında bilgi alışverişi yapıldı.

  • 894
Alban, 'Muğla turizm afet bölgesi ilan edilsin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“BÖLGEMİZDE İNGİLİZ TURİSTLER AĞIRLIKTA”
FETOB Başkanı Bülent Uysal, “Bölgemizde ağırlıklı olarak İngiliz turistler gelmektedir. Dalaman Havaalanı gelen 1,5 milyon yolcunun neredeyse 900 bini İngiliz. Bunun ağırlıklı olarak yüzde 40-45’ini Thomas Cook getiriyor. Bu sene ön gördüğümüz 900 bin turist vardı, bunun yaklaşık 400 binini Ekim sonu Thomas Cook getirmiş olacaktı, ama maalesef hem Ekim ayını kaybettikhem paramız kaldı” ifadelerini kullandı. 
 “HÜKÜMET ACİLEN MÜDAHALE ETMELİDİR”
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban; Thomas Cook şirketinin iflas etmesinin ardından özellikle Muğla’da çok sayıdaki otelin büyük bir sıkıntı yaşayacağını belirterek, “Hükümet acilen duruma müdahale edip, zararları büyük ölçüde giderecek çalışma yapmalıdır. Nasıl ki meteorolojik olaylar sonucu doğal afet meydana geliyorsa bu iflasın sonucu da bir turizm afetidir. Bölge acilen afet bölgesi ilan edilmelidir. Turizmcinin başta KDV olmak üzere devlete olan tüm borçları ertelenmelidir” dedi.  

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un iflasın ardından, “Zarar gören işlemeler için acil bir kredi çalışması hazırladık. Kredi paketinin büyüklüğü 50 milyon euro olacak” şeklindeki açıklamasını değerlendiren Alban, “Sadece iflas eden Thomas Cook şirketiyle çalışan oteller var. Bu otellerin kaderi deyim yerindeyse bu şirketin durumuna bağlı…Bir biri ardına oteller iflas noktasına gelir. Bakanın sözünü ettiği 50 milyonluk kredi, devede kulak kalır. Çok daha ciddi önlemlere ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. 

İNGİZİLİZ HÜKÜMETİYLE GÖRÜŞÜLMELİ
“İlk şok atlatıldıktan sonra oteller ödeme alamadıkları için tedarikçilere ödeme yapamayacaklar bu seferde bölge esnafı ve toptancıların krizi ve iflasları başlayacak” diyen Alban, büyük otellerin istihdamı azaltacağından bölgede işsizlik ve buna bağlı sosyal sorunların başlayacağını vurguladı.Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda acilen hasar tespit çalışmalarının yapılması gerektiğini belirten Alban, ayrıca İngiliz hükümetiyle, Türkiye’deki otellerin alacakları konusunda üst düzeyde bir görüşme yapılması gerektiğini kaydetti. Öte yandan CHP’li Alban, konuyu verdiği soru önergesiyle de Meclis gündemine de taşıdığını bildirdi.
 

Bakmadan Geçme