Dedektörlü Altın Avcıları İş Başında 

Fethiye'de son günlerde etkili olan yağışlı havaların ardından ilçedeki plajlarda ellerinde dedektörlerle yazın turistlerin düşürdüğü küpe ve ziynet eşyaları ile bozuk para arayan vatandaşlarla doldu.

  • 10622
 Dedektörlü Altın Avcıları İş Başında 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Plaj avcıları, yazın turistler tarafından düşürülen değerli eşyaları bulabilmek için Çalış ve Ölüdeniz plajlarında dedektörlerle arama yapıyor. Dünyanın sayılı plajları arasında gösterilen Çalış ve Ölüdeniz plajları her yaz yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlarken; düşürülen ziynet ve madeni paralar dedektörler ile ekonomiye kazandırılıyor. 30 yıldır Fethiye’de yaşayan motosiklet kiralama işi ile uğraşan Cenk Akın, “Yaz mevsiminde plajlarda düşürülen başta yüzük ve küpe olmak üzere madeni paraları ekonomiye kazandırıyoruz. Kış mevsiminde haftada 3-5 bin TL kazanıyoruz. Biz defineci değiliz. Amatör plaj temizleyicileriyiz. Bu arada pek çok içecek teneke kutu ve kapaklarını da çıkarıp, çevreye hizmet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yazın tatilcilerin akınına uğrayan plajlar, kışın dadedektörlü yerli plaj temizleyicilerininmekanı oluyor. Her aşırı yağış ve fırtına sonrasında ellerinde dedektörlerle sahile gelerek burada tatilcilerin yüzerken veya güneşlenirken düşürdüğü altın ve değerli eşyaları ile madeni para arayan vatandaşlar hem spor yapıyor hem de ekonomiye katkı sağlıyorlar. 

Fethiye’nin Çalış Plajı’nda motosiklet kiralama işi yapan Cenk Akın, 2 arkadaşı ile birlikte başta Çalış ve Ölüdeniz plajları olmak üzere bölgedeki tüm plajlarda dedektörle arama yaparak, turistlerin düşürdüğü, dalgaların kıyıya taşıdığı küpe, yüzük ve madeni paraları toplayıp, satarak ekonomiye kazandırıyor. Çevredeki vatandaşlar, dedektörlü arayıcıların plajdaki çalışmasını ilgiyle izlerken; her gün değişik plajlarda dedektörlü arama yapan bu vatandaşların haftalık 3-5 bin TL kazandıkları belirtiliyor. 

YAPTIĞIMIZ İŞ YASAL
Cenk Akın yaptığı açıklamada, “Bazı gazetelerde bizleri defineci olarak ifade ettiler. Biz definecilik yapmıyoruz. Biz ekonomiye katkıda bulunuyoruz. Vatandaşların ve turistlerin düşürdüğü takı ve bozuk para benzeri eşyaları buluyoruz. Değerli olanları satıyoruz ve ekonomiye katma değer sağlıyoruz. Yaptığımız iş yasaldır. Sit alanlarında arama yapmıyoruz. Kış mevsiminde geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Yaz mevsiminde de turizmle ilgileniyoruz. Genelde yüzük çıkıyor. Değerlisi var, değersizi var… Bazen gümüş bazen de çelik türünde olabiliyor. Nihayetinde biz bunları topluyoruz ve plajı temizliyoruz. Kuma gömülmüş içecek kutularını bulup, çıkarıyoruz. Plaja ve çevreye hiçbir zarar vermiyoruz. Spor yapıyoruz hem de ağır bir spor… Haftada 3 veya 5 bin TL kazandığımız oluyor. Yasal olmayan hiçbir şey yapmıyoruz” dedi. 
 

Bakmadan Geçme