Yerleşik Yabancılar Kendisini Türk Gibi Hissediyorlar

Fethiye'de yerleşik olarak yaşayan yabancılar, Fethiye'nin doğasına aşık olurken, sosyal sorumluluk projelerinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyorlar.

  • 3446
Yerleşik Yabancılar Kendisini Türk Gibi Hissediyorlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’de Yerleşik Yabancılar kendisini Türk Gibi Hissediyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde yerleşik olarak yaşayan yabancılar, Fethiye’nin doğasına aşık olurken, sosyal sorumluluk projelerinde yer almaktan büyük mutluluk duyuyorlar. 5 bin 200’ü İngiliz olmak üzere yaklaşık 7 bin 600 yerleşik yabancının yaşadığı Fethiye’de, yardıma muhtaç aile, öğrencilere yapılan yardımların yanı sıra hayvanların barınma ve ihtiyaçları konusunda da yardım kampanyaları düzenleniyor.

Fethiye’de yerleşik olarak yaşayan yabancılar, Türklerle birlikte birçok sosyal sorumluluk projesine imza atarak örnek olmak için büyük bir çaba gösteriyorlar. Fethiye’de 2004 yılında Yabancıların kurduğu Fethiye İnternational Grup (FİG) yardımların öncüsü oldu. Eğitim, çocuklar, yaşlılar ve hayvanlar konularında Fethiye Kaymakamlığı’nın başkanlığında kurulan Fethiye Turizm Tanıtım Eğitim Kültür ve Çevre Vakfı (FETAV) tarafından ilçedeki yerleşik yabancılarla işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürüyor.

FETAV’ın Fethiye'de yerleşik olarak yaşayan yabancı sayısının son 15 yılda büyük artış gösterdiği ortaya çıktı. Buna göre 2003 yılında bin 500 olan ilçedeki yerleşik yabancı sayısı 2018 yılında 7 bin 600 seviyelerine çıktı.

Yaşamak için Fethiye'yi seçen yabancıların uyruklarında ise ilk sırayı İngilizler alıyor. İlçede yaşayan yabancıların 5 bin 200'ünü oluşturan İngilizleri sırasıyla bin 50 kişi ile Almanlar takip ediyor. Geriye kalan yabancıları ise Hollanda ve Rus vatandaşları oluşturuyor.

Yabancılar ağırlı olarak belde ve köylerde yaşamayı tercih ederken Fethiye merkezde yaşayan yabancı sayısı 3 bin civarında. Yabancıların Fethiye'de en yoğun olarak yaşadığı bölgeleri Ölüdeniz, Çalış, Göcek, Çiftlik, Yeşil üzümlü mahalleleri oluşturuyor.

Yerleşik yabancılar Türk Toplumu ile kaynaşmak için ilk yaptıkları etkinliklerin başında Türkçe kurslarına gitmek oluyor. Fethiye Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu’nda açılan kurslarda her dönem 20 kursiyer Türkçe öğreniyor.

Yabancılar evlilik için Fethiye’yi tercih ediyor

Fethiye’de 2017 yılında 320 yabancı uyruklu nikah töreni gerçekleşti. Değişik ülkelerden 72 yabancı uyruklu bayan, Türk erkekleri ile Fethiye’de nikah kıyarken; sadece İngiltere’den 220 çiftin nikahı cennet Fethiye’de kıyıldı.

“Yabancılarla iç içeyiz”

Fethiye Turizm Tanıtım Eğitim Kültür ve Çevre Vakfı (FETAV) Koordinatörü Dilek Dinçer, Vakfı kurduklarından bugüne kadar yabancıların çok duyarlı şekilde davrandıklarını söyledi. “Yabancılarla beraber birçok projeye imza attık. Onların sosyal projelerde yer alması bizlere de örnek oldu” dedi.

“Türk İngiliz ayrımı yok”

İngiliz uyruklu Hayley Karagöz, evlenmesi ile birlikte 17 yıldır Türkiye’de yaşadığını ve Türkiye’nin süper bir yer olduğunu söyledi. FİG grubunda da yer alan Hayley Karagöz “Çok güzel bir memleket. Türkçe'yi öğrendik. 3 çocuğum var. Türkiye'de asla yabancılık çekmiyoruz. Türkçe'yi öğrendik. Burada hiçbir problem çekmiyoruz. İngiltere'de Londra'da büyüdüm. 4 yaşında orada sosyal sorumluluk projelerini öğrenmeye başladık. Her türlü sağlık, yaşlılık, eğitim konusunda yardımlar yaptık. Türkiye'de de örnek olmaya çalışıyoruz. İnsanlarla bilgi paylaşmak çok güzel. Fethiye'ye epey destek verdik. Türk arkadaşlarımıza anlattığımızda onlarda çok destek veriyor. Türk- İngiliz yok. Hep beraber bunları gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Arkadaşlarımla iletişimi sağladım”

Hayley Karagöz’ün 15 yaşındaki kızı Melia Karagöz, Türkiye’de ilk önceleri arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorlandığını fakat artık hiçbir problemim yok dedi. Melia Karagöz “Arkadaşlarım beni İngiliz olarak kabullendiler. Hiçbir sorun olmadan onlarla iletişimi yakaladım” dedi.

“Fethiye’yi çok seviyorum”

8 Yıldır Fethiye’de yaşayan ve birde yerleşik yabancılara yönelik İngiliz Gazetesi çıkaran 43 yaşındaki Lynn Ward “Fethiye'yi çok seviyorum. Temizlik, çocuklara yardım kampanyalarında yer almaktan çok mutlu oluyorum. Fethiye'de hiçbir yabancılık çekmiyorum. Biz Türkiye’de yaşıyorsak burada sosyal sorumluluk projeleri üreterek topluma entegre oluyoruz. Buda Türk toplumu ile aramızdaki bağları güçlendiriyor” dedi.

“Bakış açımızı değiştirdiler”

FETAV bünyesinde görev alan ve yerleşik yabancılarla iletişimi sağlayan Gülşen Yegen “Bizimde bakış açımızı değiştiriyorlar. Yaptıkları katkılarla sürekli projelerimizde yer alıyorlar. Bunlarda bize fikir veriyor. Ortak projelerde çalışıyoruz” dedi.

“Mutsuz yerleşik yabancı görmedim”

yerleşik yabancılar ve gezmek için gelen turistlerin kamu kurum ve kuruluşlarındaki hizmetlerini hızlandırmak, her konuda yardımcı olmak adına hizmet veren İngiltere Fethiye Fahri Konsolosluğu temsilcisi Mustafa Şıkman,  kurumlar arasındaki işbirliği ile yabancıların rahatlıkla tüm hizmetlere ulaşabildiğini söyledi.

İngiliz Fahri Konsolosu “Bugüne kadar bizimle ilgilenen yok diyen yabancı görmedim”

Mustafa Şıkman “Yabancılara Polis ve Jandarma son derece yardımcı oluyor. Herhangi bir olay olduğunda hemen bize haber verir beraber çalışırız. Fethiye Kaymakamlığı olağan üstü çalışıyor. Tüm sorunlarda turistlerin yanında oluyor. Yerleşik yabancıların sorunları daha çok belediye ilgileniyor. Biz Türk vatandaşlarına nasıl yardımcı oluyor ise aynı şekilde turistlere de yardımcı oluyor. Fethiye’de yerleşik yabancılardan bugüne kadar bizimle ilgilenen yok diye hiçbir şey duymadım” dedi.

 

 

 

Yorumlar 1
Erhan Başaran 10 Eylül 2018 03:34

Son yıllarda yerleşen çok miktarda Arap var. Onlar yabancı sayılmıyor mu? Fethiye'ye yerleşen Arapların sayısı biliniyor mu?

Bakmadan Geçme