YEREL TOHUMU YAŞATIYORLAR

Fethiye'de Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi ile Fethiye Belediyesinin yerel tohumu yaşatma mücadelesi devam ediyor. Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi organizesinde ve Fethiye Belediyesi desteği ile gerçekleşen

  • 2731
YEREL TOHUMU YAŞATIYORLAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’de Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi ile Fethiye Belediyesinin; yerel tohumu yaşatma mücadelesi devam ediyor. Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi organizesinde ve Fethiye Belediyesi desteği ile gerçekleşen Yerel Tohum Ürünleri Satış günleri etkinlikleri FBKM önünde tekrar başladı. Yaz mevsimi başında başlayan kısa süreli olarak ara verilen etkinlik tekrar başlarken etkinliğe ünlü yazar Banu Avar’da katıldı.

Fethiye ve Seydikemer ilçeleri çevresindeki Yerel tohum ile üretim yapan üreticilerin açmış olduğu tezgahlarda; Organik olarak yetiştirilmiş meyve ve sebzeler ile bazı gıda maddeleri satışa sunulurken Yerel tohum ürünlerin pazarına ilgi yine yoğun oldu. Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi ile Fethiye Belediyesi tarafından düzenlenen yerel tohum ürünleri ile üretilen ürünlerin satışa sunulduğu pazar ayda 2 kez olmak üzere FBKM önünde düzenlenecek.  Uzun bir süredir yerel tohumun kaybolmaması için başarılı çalışmalar yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi yerel tohumun yaygınlaşması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çiftçilerin eğitimini sağlayıp bu üretimi destekledi. Cumhuriyet Kadınları Derneği Fethiye şubesi tarafından “Sağlığımız için Var mısın” adlı Yerel Tohum Ürünleri satış etkinliklerinin hedefinin yerel tohumu yaşatmak olduğu bildirilirken, gün boyu  süren etkinlikte Fethiye’de yaşayan vatandaşlar tezgahları gezerek bol bol alışveriş yaptılar. Yerel tohum ile üretilen domatesten bibere, patlıcandan taze fasulyeye kadar  sebze ve meyveler satışa sunuldu. Stantlarda yerel tohum ile üretilen ve taş değirmende öğütülen un ve bazı bakliyat ürünleri de satıldı. Üreticilerin yapmış olduğu salça, pekmez, pul biber ile yeşilliklerde adeta kapışıldı. Yerel tohumlardan üretilen sebze ve meyvelerden ünlü yazar Banu Avar’da satın aldı.

ÖRNEK OLSUN

Banu Avar  “Fethiye’deki bu etkinlik başka şehirlere illere örnek olsun istiyoruz. Belediyemizin desteği ile burada belki sonu kooperatifleşme ile bitecek yerel yani ata tohumunu üretmek, geliştirmek bu şekilde bir faaliyete başlandı. Maalesef yurtdışından gelen tohumlar burada belimizi büküyor. Ama burada yerel tohum takası yapılıyor ve yerel tohumdan yapılmış ürünler dağıtılıyor. Bunu her ay 2 defa Fethiye belediyesi FBKM içinde düzenliyor. Ve eğer burada bir kooperatifleşme olursa herkese örnek olacaklar. Toprakta üretilen gerçek, ilaçsız ata tohumlarının bir millete kültür verdiğinin ve zehirlenmemizi engellediğimiz bu çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çiftçi kardeşlerimize de çok teşekkür ediyorum.”dedi.

TARHANA’DA VAR

Fethiye Cumhuriyet kadınları derneği yönetim kurulu üyesi Ebru Oğuzhan Yeter ise “ Cumhuriyet kadınları derneği olarak yürütmekte olduğumuz projemiz yerel tohumları yaşatmak için 6 yıldır mücadele ediyoruz.  Yaklaşık 4 aydır da FBKM’nin önünde satış günlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bugün üreticilerimiz tamamen yerli olarak ürettikleri ürünlerden olan ürünlerin satışını yapıyorlar. Bunun yanı sıra kendi yapmış oldukları tarhanalarda burada mevcut. Burada bizim amacımız üreticilerimizin yerli tohumları yaşatmaları yerli tohumlardan daha çok üretim yapmaları ve daha sağlıklı ürünleri tüketebilmemiz bütün amacımız bu. Bu konuda Fethiye Belediyesi bize çok destek vermekte. Bütün halkımızı bu üreticilerimize destek vermeye davet ediyoruz. Çünkü yerli tohumlar yaşarsa daha sağlıklı nesillere kavuşuruz. Yerli tohumlar bizim bağımsızlığımızdır. Hep birlikte bu tohumlara sahip çıkmalıyız. Yaklaşık 4 aylık bir projemiz var daha burada devam edecek. Bundan sonraki aşamada üreticilerimizi kooperatifleştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme