İşini Bilen Adam

  • 4200

Özellikle koalisyon dönemlerinde ülkeyi yönetecek bakanları seçmek çok zordur. Aklın ve mantığın gerektirdiği, bir işin başına getireceğiniz adamın o işten en iyi bir şekilde anlaması şartıdır. Ancak bu şart koalisyon hükümetlerine bakan görevlendirilirken pek göz önüne alınmaz. Orada insanlar siyasi dengeler hesaplanarak yapılan paylaşımlar sonucu bir takım görevlere gelirler. Bu görevlerin başında da bakanlıklar gelir.
Bir koalisyon hükümetinde mesleği veteriner hekimlik olan bir kişiyi tutar adalet bakanı yaparlar. Belki de hayatında mahkeme kapısından içeri girmemiş adamcağıza bütün mahkemelerin sorumluluğunu verirsiniz. Öte yandan bir hukukçuyu da kalkar sağlık bakanı yaparsınız. O da belki ömrü boyunca hiç hastaneye gitmemiştir ama ülkedeki bütün hastanelerden sorumlu olur.
Gariplik bakanlarla kalsa iyi. Kadroların paylaşımı işe göre adam değil de adama göre iş prensibiyle yapıldığından alt kadroların çoğu ilgisiz insanlarla doldurulur. Devlet daireleri bakanlarının bağlı olduğu partiye göre birbirleriyle rekabete girer. Genellikle bu curcuna kısa sürede hükümetin yıkılıp yerine başkasının kurulmasına kadar devam eder. Ama koalisyonlar sürdükçe bu garipliklerin sonu gelmez.
İşte 2002 yılında iktidara gelen Ak Parti hükümeti iktidara tek başına sahip olmasının da getirdiği rahatlıkla bu garipliklere büyük ölçüde son verdi. Bakanlıklara ilgi alanlarında tecrübeli kişileri tayin etti. Ekonomiden anlayanlar maliye bakanı, tıp doktorları sağlık bakanı, ulaştırma şirketi müdürleri ulaştırma bakanı, ziraat mühendisleri tarım bakanı yapıldı. Böylelikle başına getirildiği kuruluşla ilgili hiçbir bilgisi olmayan bakanlardan kurtulmuş olduk. İşler daha düzenli ve usulüne uygun olarak yürütülmeye başlandı.
İşte işini bilen bakanlardan biri de önceki gün Fethiye’yi ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu. Kendisini İSKİ Genel Müdürlüğü döneminden tanırız. 1990 lı yılların başında susuzluktan kıvranan İstanbul’da İSKİ Genel Müdürü olarak göreve atandığında Istranca Dağlarından su getirerek kısa sürede susuzluk sorununa çözüm bulmuştu. Daha sonraki görev devrelerinde başka projelere de imza atarak İstanbul’un 2050 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılamıştı. Prof. Eroğlu’nun esas uzmanlık alanı su getirme. Böyle bir insanın su kaynakları bakımından pek de zengin olmayan Türkiye’de su kaynaklarından sorumlu bir bakanlığın başına getirilmesi çok yerinde olmuştur.
Ancak ben yine de kendisinin Fethiye ile ilgili pek fazla bilgisi olmadığından kuşkulanmış ve Fethiye Körfezini dolduran derelerin islahı çalışmaları konusunda onu aydınlatacak birkaç söz söylemeyi tasarlamıştım. Herkes bilir ki Esenköy, Çırpı mevkiinden kaynaklanan dere Karaçulha Beldesini boydan boya kat ederek Çalış Şat Burnunda denize dökülür. Bu derenin yukarı havzasından kaynaklanan erozyon sonucu taşıdığı topraklar her yağışta Fethiye Körfezini biraz daha doldurur. Şimdiye kadar yapılan dere islah çalışmaları hiçbir olumlu sonuç vermemiştir. Çünkü bir kepçe zamanla dolan dere yatağındaki toprakları kazıyarak yanlara biriktirir, bu topraklar da her yağışta azar azar derenin içine yeniden dolar. Yukarı havzadaki korkunç erozyonun durdurulması için de hiçbir şey yapılmaz.
Bu arada bu konular bazı kişilerin kendilerini tatmininden başka işe yaramayacak çeşitli toplantı ve açık oturumlarda sürekli tartışılır.
İşte ben kısaca bu durumu bakana arz etmek düşüncesindeydim. Sayın bakan ben daha devreye girmeden başka bir soruya verdiği cevapta bu konuya da değindi ve kısa ve öz bir şekilde bu derenin ıslahı konusunda yapılan çalışmaları özetledi.
Körfezin temizlenmesinden önce dolmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten bakan dere yatağının taş örme olarak kaplanacağını ve böylelikle bu yatak boyunca erozyonun söz konusu olamayacağını anlattı. Ayrıca yukarı havzadan kaynaklanan erozyonun önlenmesi için seddeleme çalışmaları ve orman islahı ve ağaçlandırma çalışmalarının da başlatıldığını söyledi. Böylelikle körfeze toprak taşınması söz konusu olmayacağından bu çalışmalar bittikten sonra körfezin temizlenmesi işine başlanabileceğini de ilave etti.
Veysel Eroğlu’nun bu konuşması körfezin dolması konusundaki bütün kuşkularımızı ortadan kaldırmış bulunuyor. Dileğimiz yatak ıslahı ve erozyon kontrolu çalışmalarının bir an önce bitirilmesidir.

Yazarın Diğer Yazıları