Eren Dağı Kayak Merkezi Açıldı

  • 5945

Fethiye geçtiğimiz cumartesi günü on beş yıllık özlemine kavuştu. Eren Dağı Kayak Merkezi Muğla Valisi Fatih Şahin ve diğer yetkililerin katıldığı bir törenle açıldı.

Öğrendiğimize göre tesiste kayak sporu yapmak için her şey mevcut. Yılın beş ayı kayak sporu yapılabilecek yeterlilikte kar bulunan bir pist, sporcuları yukarı taşıyacak bir telesiyej, kafeterya, sağlık evi ve diğer gerekli donanımların hepsi burada mevcut. Eksik olan ise konaklama tesisi. Yani Fethiye’den seksen kilometre uzaklıktaki bu yere ancak günü birlik olarak gidip dönülebilecek. Umudumuz o ki yatırımcılar bir otel kurmak için de en kısa zamanda girişime başlarlar.

Fethiye deniz, kum ve güneş üçlüsüne şartlandığı için kış aylarında da turizme ivme kazandıracak bir tesisin kurulması kolaylıkla akla gelmiyor. Burada bir otel kuracak yatırımcıların şu konuyu da göz önüne getirmesinde yarar var. Böyle bir otel kayak sezonunun bittiği nisan ayından itibaren yaz boyunca yayla turizmi meraklılarına da hizmet verebilir. Fethiye’nin kavurucu sıcağında tatil yapmaktansa yaz tatilini serin bir yaylada geçirmek isteyenler için Eren Dağı, yakınındaki Girdev Gölü ve Seki Beldesiyle birlikte ideal bir mekan oluşturabilir.

Demek istediğim şu ki bu tesisin yapılışı olsun, açılışı olsun, geleceği olsun biraz daha fazla ilgi gerektiriyordu. Örneğin açılış törenine Ankara’dan olsun, Fethiye’den olsun siyasilerden ilgi gösteren olmadı. Dağın başında fazla kalabalık toplanmaz bizi gören olmaz mı diye düşündüler acaba?

Bu kayak merkezinin yapılış tarihçesi de oldukça ilginç. 1995 yılında ilk olarak gündeme geldiğinde koalisyon hükümetleri tarafından ele alınması birkaç yılı buldu. Daha sonra yer tahsis konusu sorun oldu. O sıralarda Orman Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı birbirleriyle kavgalıydı. Turizm Bakanlığı yeri istiyor, Orman Bakanlığı vermem diye diretiyordu. Bu çekişme birkaç yıl sürdü. Başta milletvekilimiz Hasan Özyer’in araya girmesiyle sorun zor bela çözümlendi.

Daha sonra bilmem belki de Çevre Bakanlığı ile de bir sorun çıkmıştır. Belki o da gelen kayakçıların dağdaki ot ve çalıları çiğneyeceği gerekçesiyle bir çekince belirtmiştir.

Sonunda bütün sorunlar çözüldü ve yer tahsisi yapıldı.

İşletme hakkı Muğla İli Özel idaresine verilen mekana bir bina yapıldı. Ancak gerekli telesiyej’in kurulması ve tesisin işletilmesi uzmanlık gerektirdiğinden işi üstlenecek bir talipli arandı. İşin ilginç yönü üç dört yıl boyunca bu işi yapacak hiç kimse çıkmadı. Artık yapılan bina çürümeye yüz tutmuştu ki şimdiki işletmeci eski kayakçı Şenol Bey’in              önderliğinde bir şirket kurularak tesisin işletme hakkını Turizm Bakanlığından kiraladı.

Bu olaydan da anlaşıldığı kadarıyla Fethiye’de girişimci heyecan yok gibi. Kolay gibi görülen otel işletmeciliği dışında hiçbir kayda değer yatırım yok. Halbuki Fethiye turizm nedeniyle nüfusuna oranla tüketimi çok fazla bir şehir. Optimum üretim kapasitesine erişmek için şehir dışı pazara açılmak gereği olmayan birçok tüketim maddesinin üretimi Fethiye’de yapılabilir. bunların başında özellikle gıda ürünleri gelmekte. Ayrıca Çırpı mevkiindeki çöp depolama tesisi mutlaka bir ayrıştırma ünitesine kavuşturulmalı. Yoksa yakın bir gelecekte çöp depolamak için yeni yer aramaya başlayacağız.

Şayet Fethiyeliler yatırım konularında istekli değillerse hiç olmazsa yurdun başka yörelerinden yatırımcı çekmek için ne gibi teşvikler verilebileceğini düşünmenin zamanı gelmiştir sanırım.

Bu arada Eren Dağı kayak merkezinin Fethiye ve yurdumuz turizmi için hayırlı olmasını dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları