WTM'DE FETHİYE'Yİ TANITACAKLAR

Fethiye'nin Dünyadaki marka bilinirliğini artırmak amacıyla turizm fuarlarına katılımın öneminden bahseden Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, 'Marmaris'in, Kuşadası'nın, Bodrum'un olduğu yerde Fethiye'nin olmaması hem iç Pazar hem dış pazarda önemli bir puan kaybıdır. Prestij bile olsa mutlaka orada bulunulması gerekir' diye konuştu.

  • 1350
WTM'DE FETHİYE'Yİ TANITACAKLAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’nin Dünyadaki marka bilinirliğini artırmak amacıyla turizm fuarlarına katılımın öneminden bahseden Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, “Marmaris’in, Kuşadası’nın, Bodrum’un olduğu yerde Fethiye’nin olmaması hem iç Pazar hem dış pazarda önemli bir puan kaybıdır. Prestij bile olsa mutlaka orada bulunulması gerekir” diye konuştu.

Fethiye ve bölgesinde turizmde 10 ay geride kaldı. 2018 turizminde elde edilen artış turizmcilere nefes aldırırken 2019 turizm sezonu içinde umutlandırdı. Özellikle İngiliz pazarındaki yaşadıkları kayıpları 2018 turizm sezonunda telafi eden sektör temsilcileri, 2019 hedeflerini de büyüttü. World Travel Market Fuarına 182 ülke ve bölgeden 5 bin 100 dolayında katılımcı ve 51 binden fazla yararlanıcıyı buluşturacak World Travel Market (WTM) Londra Fuarı’na hazırlanan Fethiyeli turizmciler, fuarda Fethiye’nin kültürel zenginliğini ve doğal güzelliklerini İngiltere’de tanıtma fırsatı bulacaklar.

“YERLİ TURİST PATLAMASI YAŞADIK”

Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-Der) Mete Ay, “Geride bıraktığımız 10 ayda turizm açısından dolu dolu geçirdik. Ocak-Mart arası alternatif turizmciler bölgemizde konaklama yaptı. Bu bize büyük bir nefes ve can verdi. Mayıs’tan itibaren İngiliz turistleri bölgemizde gördük. Ayrıca, Hollandalı, Alman ve Rus turistleri de bölgemizde ağırladık. Temmuz-Eylül ayları arasında yerli turist patlaması yaşadık. Bütün sene boyunca gittiğimiz tanıtımların, fuarların geri dönüşünü bu sene yerli turistteki artışta hissettik” dedi.

ALT YAPI SORUNLARI BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ

Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı Ekim ayını da dolu dolu geçirdiklerini ve Kasım ayında da belli bir oranda doluluk yaşayacaklarını kaydeden Ay, “Kasım ayında çok fazla olmasa da bazı otellerimizde yabancı müşterilere rastlayacağız. Bizler hazırız. Daha önceki yıllarda Çalış’ta kışın açık olan otel sayısı oldukça azdı. Ancak bu sene açık olan otel sayısı arttı. Umut ediyorum 12 ay turizmine doğru ufak ufak yaklaşıyoruz. Ama maalesef şehir olarak alt yapı sorunlarımız var. Bu sorunlar da en kısa sürede çözüldüğü takdirde kazanan Fethiye olacaktır” diye konuştu.

“BÜTÜN FUARLARA GİTMEK GEREKİYOR”

Fethiye Ticaret Odası ve Çalış-Der olarak 5-7 Kasım tarihleri arasında İngiltere’de düzenlenen World Travel Market (WTM) Londra Fuarı’nda Fethiye’yi tanıtmak için hazır bulunacaklarını kaydeden Ay şunları söyledi:

“World Travel Market (WTM) Londra Fuarı çok büyük bir fuar. Orada bulunmamız gerekiyor. Bence bütün fuarlara gitmek gerekiyor. Birçok insan ‘bu kadar para harcanıyor, gerekliliği var mı?’ diye düşünebilir. Evet, gerekliliği var. Çünkü Marmaris’in, Kuşadası’nın, Bodrum’un olduğu yerde Fethiye’nin olmaması hem iç Pazar hem dış pazarda önemli bir puan kaybıdır. Prestij bile olsa mutlaka orada bulunulması gerekir. World Travel Market sonra İzmir’de Travel Turkey Fuarı var. Travel Turkey fuarına da FTSO, Çalış-Der, FETOB, TÜRSAB, Deniz Ticaret Odası, Ölüdeniz Güzelleştirme Derneği, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Fethiye Belediyesi, Kaymakamlığımız ve turizm müdürlüğümüz olarak gideceğiz.  Fethiye Ticaret Odası bu sefer bütün masrafların yüzde 62’sini karşılıyor. Geri kanını da imece usulü karşılayacağız. Birlikten güç doğar. Sadece para için değil, oradaki havayı hep beraber içimize çekip dirsek temasımızı ve zincirimizi kırmamamız gerekiyor. Daha sonra İstanbul fuarımız var. İstanbul Fuarımızın bütün masraflarını Fethiye Belediyesi karşılıyor. Fethiye Belediyesi son 3 yıldır çok güzel fuarlar yaptı. Bizde turizm konseyi olarak orada bulunuyoruz. Yoğun bir sezon bizi bekliyor. Tabi bu arada Ankara’da yine fuar var. Hollanda’da fuar var. Ama bunlardaki görevlilik durumunu zaman gelince karar vereceğiz.”

“İNGİLİZ PAZARI BİZLERE UMUT VERİYOR”

İngiliz pazarından oldukça umutlu olduklarını ifade eden Ay, “Önümüzdeki dönem İngiliz pazarı bizlere umut veriyor. Bu sene İngilizlerin, Avrupalıların ülkemizdeki alım gücü yükseldi. Bizim ülkemizde paraları değerlendi. Turizmde dövizsiz olmaz. Biz öyle ya da böyle bütün pazarlara saldırarak yolumuza devam etmek zorundayız. Artık bir lüksümüz kalmadı. İnternetin bu kadar aktif olduğu bir dünyada herkese kapımız açık ve herkesi bekliyoruz” diye konuştu. 

 Döviz kurundaki ani artışın ekonomik olarak kendilerini olumsuz şekilde etkilediğine dikkati çeken Ay, “Dövizin artması ile gelen pahalılık nedeniyle kazandığımız paraların 4’de 3’ü ile maliyeti döndürmeye çalıştık” dedi.

Bakmadan Geçme