Seydikemer'e Tarım OSB Sanayi mi Geliyor ?

Seydikemer'de kurulması planlanan süt sığırcılığı konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile ilgili toplantı gerçekleştirildi.

  • 2668
Seydikemer'e Tarım OSB Sanayi mi Geliyor ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Seydikemer'de kurulması planlanan süt sığırcılığı konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile ilgili Fethiye Ticaret ve Sanayi  Odası (FTSO) ev sahipliğinde, Seydikemer Kaymakamı Sayın Haktan Gökçekuyu başkanlığında, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin, Muğla İl Tarım ve Orman  Müdürü Fırat Erkal’ın  katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, başvuru için izlenmesi gereken yol haritası anlatılırken, TDİOSB için düşünülen arazinin analiz çalışması için yapılması gerekenler de değerlendirildi.

 

EN AZ 50 İŞLETMENİN TAAHHÜTTE BULUNMASI GEREKİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilisi Fethi Molla'nın TDİOSB yönetmeliği çerçevesinde başvuru için yapılması gerekenleri anlatarak başladığı toplantının ikinci bölümünde ise, daha önce kadastral ve topografik çalışması yapılan arazinin harita incelemeleri gerçekleştirildi.

TDİOSB'nin müteşebbis heyetinde yer alması gereken kurumları ve bu kurumların zorunlu minimum pay oranlarını aktaran Molla; "Geçtiğimiz sene değişen mevzuat gereği, büyük emek harcanarak yapılan OSB çalışmalarının yarıda kalmaması adına bir takım değişikliklere gidildi. Bu değişiklik kapsamında TDİOSB Müteşebbis Heyetinde yer alacak 15 asil 15 yedek üye, yatırması gereken minimum payları oranında TDİOSB'de hisse sahibi oluyor. Üyelerin payları, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nda açılan hesapta toplanıyor. Hazırlanacak başvuru dosyası Valilik onayı ile Bakanlığa iletiliyor. Bakanlık gerekli etüd çalışmaları gerçekleştiriliyor. TDİOSB için en az 50 işletmenin, 25 baş sağıl hayvanla taahhütte bulunması gerekiyor. Kurulması gereken arazinin de %75'inin hazineye ait olması ve aynı zamanda alt ve üst yapı inşaatına elverişli olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Toplantı katılımcılarının soruları üzerine, tüm soru işaretlerine açıklama getiren Fethi Molla, geçtiğimiz seneki ziyareti sırasında yerinde analiz ettiği arazinin özellikleri hakkında bu zamana kadar yapılan çalışmaların detaylandırılması gerektiğini savundu. Bunun üzerine atılacak adımlarla alakalı önerilerini sunan toplantı katılımcıları, Valilik koordinasyonunda, müteşebbis heyette yer alabilecek kurumlardan katılım beyanını aldıktan sonra, planlanan arazi için şehir plancısı eşliğinde mülkiyet ve parselizasyonları netleştirerek, TDİOSB'de olmak isteyen işletmelerin belirlenmesi kararı aldılar.

Bakmadan Geçme