Muğla'da kolon kanserine dikkat çekildi

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kolorektal kanseri farkındalığı çerçevesinde Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Ali Alkan öncülüğünde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencileri ile sosyal sorumluluk projesi dersi çerçevesinde 'Kolon kanseri farkındalık' etkinliği gerçekleştirildi.

  • 636

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kurulan stantta hasta ve yakınlarına bilgilendirme broşür dağıtılarak, sağlık çalışanlarının yakasına “45 yaşından sonra haydi taramaya, kanseri önleyebilir, yenebiliriz" yazılı yaka kartları takıldı. Doç. Dr. Ali Alkan kolorektal kanser farkındalık ayı çerçevesinde bilgilendirmelerde bulunarak "Kolon (kalın bağırsak) kanseri giderek değişen yaşam tarzımız ve beslenme alışkanlıklarımız nedeniyle önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir. Erkek ve kadınlarda görülen 3. en sık kanserdir. Sıklıkla 40-75 yaşlar arasında görülmekle birlikte ilerleyen yaşla risk artmaktadır. Kötü beslenme alışkanlıkları (yağlı, liften fakir, işlenmiş et içerikli), obezite, fiziksel inaktivite, sigara alkol tüketimi ve kronik bağırsak hastalıkları önemli risk faktörleridir. Ayrıca ailede kolon kanseri hikayesi olması kişide riski de arttırır. Kolon kanseri farklı şikayetler oluşturabilir. Sıklıkla kabızlık, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, dışkıda kanama, halsizlik, istemsiz kilo kaybı, karın ağrısı ve gaz sancısı şeklinde şikayetlere neden olabilir. Bu şikayetlere sahip kişiler mutlaka bir sağlık kuruluşu veya doktora başvurmalıdır. Ayrıca kolon kanserinin etkinliği gösterilmiş tarama yöntemleri de vardır. Yani hastalığı erken dönemde saptamak mümkündür. Tarama yöntemleri dışkıda gizli kan tahlili ve kolonoskopi aktif bir şekilde aile hekimlikleri, KETEM ve hastanelerimizde yapılmaktadır. 45 yaşından büyük herkesi kolon kanseri taramalarını yaptırmak ve takip edilmek için bu merkezlere başvurmaya davet ediyoruz" dedi.

 

Muğla'da kolon kanserine dikkat çekildi

 

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Cüneyt Karakuş ve hastane yönetim ekibi kurulan standı ziyaret ederek genç tıbbiyeli öğrencilere gerçekleştirdikleri farkındalık etkinliği için teşekkür etti.

 

Muğla'da kolon kanserine dikkat çekildi

Bakmadan Geçme