Muğla'da Çam Fıstığıyla İlgili Panel Düzenlendi

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kavaklıdere Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 'Çam Fıstığı Paneli' düzenledi.

  • 332
Muğla'da Çam Fıstığıyla İlgili Panel Düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla'da Çam Fıstığıyla İlgili Panel Düzenlendi
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kavaklıdere Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından “Çam Fıstığı Paneli” düzenledi.

Kavaklıdere İlçesi Kurucuova Mahallesinde düzenlenen panele Kavaklıdere Kaymakamı Çiğdem Dede, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Güller, sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri, ilçe protokolü, çevre ilçelerden ilgili kurum müdürleri ve üreticiler katıldı.

Muğla'da Çam Fıstığıyla İlgili Panel Düzenlendi

Açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Çam fıstığı ile ilgili kısa film gösteriminin ardından konuşmalar yapıldı. Açış konuşmasını Kurucuova Mahalle Muhtarı Mustafa Yönter yaptı. Yönter “Geçim kaynağımız çam fıstığı ile ilgili olarak mahallemizde bilimsel çalışma yapılmasından memnun olduk. Orman köyü olarak ağaçlarımıza ve ürünümüze sahip çıkmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu çalışma da bunun bir örneğidir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi. 

Muğla'da Çam Fıstığıyla İlgili Panel Düzenlendi

Çam fıstığı, ekonomik değeri yüksek, katma değerli ve çok stratejik bir ürün olarak radarımıza girdi.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç konuşmasında “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, Muğla üreticisini katma değeri yüksek tarımsal ürünlerle buluşturma yolculuğumuz sürüyor.  Çam fıstığı, ekonomik değeri yüksek, katma değerli ve çok stratejik bir ürün olarak radarımıza girdi. Üretimi dağlık alanlarda yapıldığı için, orman köylerimize, yöre halkımıza çok önemli bir gelir kaynağı sağlayabiliyor. Bu yönüyle, bizim kırsal kalkınma hedefimiz açısından ÇAM FISTIĞI büyük önem taşıyor. Türkiye’de üretilen çam fıstığının yüzde 90’ı yurt dışına ihraç ediliyor. Devlet, çam fıstığı üreticisini desteklerken aynı zamanda Avrupa Ülkeleri başta olmak üzere, dünyaya ihraç edilmesi için gereken tüm teşvikleri üreticiye sunuyor.”dedi.

Sevinç konuşmasına şöyle devam etti:” Tüm il genelindeki dikim alanımız 19 bin 800 hektar. Bunun 4 bin 700 hektarı Kavaklıdere’de…Bu üretim miktarı ile Muğla, çam fıstığı ağaç varlığı sıralamasında İzmir ve Aydın’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. İlçemizdeki, toplam üretim alanımız ÇKS kayıtlarına göre 388 hektar civarında olup toplam orman alanıyla  birlikte 4 bin 700 hektarında fıstık ağaçlarımız mevcut. Aralarında yaklaşık 300 yıllık ağaçlar da var. Fıstık çamının aşılı ve aşısız yetiştiriciliği yapılıyor. Aşılı 10 yıllık ağaç ile aşısız 50 yıllık ağaç aynı verimi veriyor. Bugün Kavaklıdere ilçemizdeki fıstık çamlarının verimini nasıl artıracağımızı konuşacağız… Örnek olabilecek  ortak çalışma bunun ilk adımıdır.” diye konuştu.Muğla'da Çam Fıstığıyla İlgili Panel Düzenlendi

Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir de konuşmasında çalışmaya emeği geçenlere teşekkür ederek başladı “Önemli geçim kaynağımız olan çam fıstığı ile ilgili çalışmalarımızda amacımız ilk olarak coğrafi işaret almak ve işleme tesisi kurmak….Marka değeri katarak katma değer sağlamak ve esas değerinden satışa sunmak. Cevizde paketlemeyi yaptık ve desteğimizle kurulan S.S. Kavaklıdere Hamıneli Kooperatifi markasıyla satışa başladık. Sırada çam fıstığı var. Üretimi arttırmak ve marka olmak hedefimizdir” dedi.

Muğla'da Çam Fıstığıyla İlgili Panel Düzenlendi

Kavaklıdere Kaymakamı Çiğdem Dede ise konuşmasında “Çam fıstığını hakkettiği yere taşımak için verilen emeğe ve bu güzel çalışma için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Üreticilerimizin eline emeğine sağlık diyor, sezonun hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden  Prof.Dr. Hüseyin Başpınar “Fıstık çamı zaralıları ve Mücadele Yöntemleri” , Prof.Dr. Renan Tunalıoğlu “Çam Fıstığı Ekonomisinde Dinamikler”  ve  Dr. Burak Erdem Algül de “ Çam Fıstığında Önemli Kalite Özellikleri” konularında bilgi verdi. 
İkramlarla son bulan panele yaklaşık 300 kişi katılım sağladı.

 

Muğla'da Çam Fıstığıyla İlgili Panel Düzenlendi

Muğla'da Çam Fıstığıyla İlgili Panel DüzenlendiMuğla'da Çam Fıstığıyla İlgili Panel Düzenlendi

Bakmadan Geçme