MÜBADELE TORUNLARI FETHİYE'DE GECEDE BULUŞTU

Dünyanın değişik ülkelerinde bulunan mübadele ile Fethiye'nin Kayaköy köyünden Yunanistan'a giden Rumların yakınları, Fethiye'deki buluşmada nostalji yaşadı

  • 1473
MÜBADELE TORUNLARI FETHİYE'DE GECEDE BULUŞTU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyanın değişik ülkelerinde bulunan mübadele ile Fethiye'nin Kayaköy köyünden Yunanistan'a giden Rumların yakınları, Fethiye'deki buluşmada nostalji yaşadı. Kayaköy'ün mübadele ile göç eden Yunan vatandaşların torunları, dünyanın dört bir yanından Fethiye'ye gelerek Kayaköy'ü gezip Kayaköy halkı ile hasret giderip gece de belgeseller ve filmler izlediler.
Yunanistan'ın Egaleo kentinden ve dünyanın değişik ülkelerinden Fethiye-Kayaköy'e gelen Rum vatandaşları dedelerinin yaşadığı kentte eski antik evleri gezip dolaştı. Bir dönem dedelerinin Türk vatandaşları ile birlikte yaşadığı Kayaköy'de yaşlı Türk vatandaşları ile sohbet eden Yunan vatandaşları, gece de Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi salonunda etkinliğe katıldı. Yunanistan'daki Likya Derneği'nin düzenlediği Kayaköy'den mübadele ile giden Rumların torunlarının Fethiye-Kayaköy buluşmasına yaklaşık 100 Rum vatandaşı katıldı. Belediye Kültür Merkezi salonundaki etkinliğe Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Başkan Yardımcısı Mete Atay, Egaleo kentinin Belediye Başkanı Bırmpas Dımıtrıos, Turizm Bakanlığı eski Genel Müdürü Kostas Katsigiannis ile Yunanistan'dan gelen vatandaşlar ve Fethiye'den davetliler katıldı. Sunumların yapıldığı etkinlikte Kayaköy ile ilgili belgeseller ve eski Fethiye görüntüleri izletildi. Ayrıca Yunanistan'da çıkan yangının ardından Fethiye Belediyesinin Kayaköy'de gerçekleştirdiği anma gecesi de izletildi. Etkinlikte bir gün önce Kayaköy'de Rum vatandaşlarla buluşmanın ardından vefat eden Fethiye Belediye eski Başkanlarından Özer Olgun'un bir kısa konuşması izletilip ayrıca Batman'da şehit olan 8 askerimiz ve Özer Olgun için saygı duruşunda da bulunuldu.

''EGE DENİZİ, BARIŞ DENİZİ OLMALI''

Etkinlikte Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, sözlerine 'Özer Olgun'a Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Saatcı; ''Başarılı işler yapan insanlar madden ölürler ama toplumun gözünde, toplumun nezdinde elbette yaşarlar. Özer ağabey de bu şahsiyetlerden bir tanesi. Likya Gardens Başkanın yapmış olduğu dostlukla ilgili çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Mübadele hüzündür, bu çalışmalarla hüzün kokan yerlere belki bahar getirebiliriz. Kayaköy'den buradan giden kardeşlerimiz için neyse, Anadolu’ya gelmek zorunda kalanlar için de belki Selanik, Girit, İstanköy, Rodos, Balkan aynı anlamı ifade eder. Bir araya geldiğimiz zaman çok net görüyoruz ki aslında Yunanlı kardeşlerimiz için bizim anlaşamayacağımız hiçbir şey yok. Aynı coğrafyada aynı kültürde yaşamış insanlarız. İçimiz, oyunumuz, kültürümüz hatta kızgınlıklarımız ve sevinçlerimiz birbirine çok benziyor. Önemli olan bu güzellikleri iki devletin Ege denizini bir barış denizi, barış suyu haline getirip sürdürebilmesidir. Bu tür çalışmaların bunlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bu toplantıların devamını gerçekten destekliyorum. İki toplumun arasında güzelliklere vesile olmasını temenni ediyorum'' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme