KOCADON ADAY OLABİLİR Mİ ?

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon için hukukçular ne söylüyor ?

  • 3214
KOCADON ADAY OLABİLİR Mİ ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KOCADON ADAY OLABİLİR Mİ ?

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, CHP’den Büyükşehir veya Bodrum’da aday gösterilmeyince CHP’den istifa edip Demokrat Parti’den Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı oldu. CHP Muğla İl Teşkilatı’nın adaylığına itiraz ettiği öğrenildi. Peki Kocadon aday olabilecek mi, ilgili maddeler ne diyor ?

 

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon Demokrat Parti’den aday olunca, CHP Muğla İl Teşkilatı Siyasi Partiler Kanunun 40.maddesinin ihlal edildiğini belirterek Muğla İl Seçim Kuruluna itiraz gerçekleştirdi.

 

40.maddede “Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz’’ maddesi bulunuyor.

 

CHP il Teşkilatı bu maddeye dayanarak Kocadon’un merkez adaylığı yoklamasına girdiğini bu yüzcen DP’den aday olmasının mümkün olmadığını belirterek itiraz etti.

 

Kocadon cephesi ise YSK ya bildirilmeyen hiçbirşeyin geçerli olmayacağını önseçim veya merkez adaylığı yoklamasının resmi olmadığını öne sürüyor.

 

Bizlerde GERÇEK FETHİYE GAZETESİ olarak konuyu araştırdık.

 

YSK’nın ve hukukçuların paylaştıklarına göre ise; yasaklanan durumun seçim kurullarının gözetim ve denetimi altında yapılan ön seçim ve teşkilat yoklamasına katılan aday adaylarını bağladığıdır.

 

 CHP’nin Muğla’da resmi şekilde seçim kurulları gözetiminde ön seçimi ve teşkilat yoklaması yapmaması nedeniyle Mehmet Kocadon’un adaylığında herhangibir sıkıntı gözükmüyor.

 

Merkez adaylığı yoklaması ise sadece partilerin yaptığı bir çalışma. Seçim kurulu olmasına gerek yok.

Fakat hukukculara göre ve YSK’nın verdiği kararlar doğrultusunda; merkez adaylık yoklamasının resmi bir geçerliliği olmadığı için adaylık yasaklaması gerektirmiyor.

 

Doç. Dr. Faruk BİLİR verdiği bilgiler doğrultusunda‘’Siyasi Partiler Kanunu anlamında bulunmayan daha doğrusu seçim kurullarının gözetim ve denetiminde yapılmayan aday yoklamalarının aday olma özgürlüğünü kısıtlaması da düşünülemez. Burada yasaklanan durum bir partiden aday adaylığı müracaatı yapmış ve o partinin seçim kurulları gözetiminde yapılan ön seçim ve teşkilat yoklamasına katılmış olmalarıdır” ifadelerine yer veriliyor.

 

Aynı Şekilde Resmi Gazetede yer alan YSK’nın 326 nolu kararında da aynı şekilde olduğu ve adaylığa engel olmadığı gözüküyor.

ysk kararı : http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/03/20150318-19.pdf

 

Şuan için YSK'nın daha önceki kararlarına göre KOCADON'un adaylığında hiçbir sıkıntı yok. 

 

 

ARAŞTIRMA Doç. Dr. Faruk BİLİR

makale : http://dergipark.gov.tr/download/article-file/213654

Bakmadan Geçme