Kemik İliği Nakli Nedir ? Nasıl Alınır ?

Sizler İçin Araştırdık. Nedir bu kemik iliği nakli ?

  • 2476
Kemik İliği Nakli Nedir ? Nasıl Alınır ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gönüllü kemik iliği vereni: biraz kan vererek, Lösemi ve başka hematolojik hastalıklardan hasta olan toplumdaşlarına yaşam umudu bağışlar. Senin yaşın 18-45 arasındaysa sağlık durumun iyiyse, sen de gönüllü kemik iliği veren olabilirsin.”

İlik Nakli Nedir?

İlik nakli, kanser hastalarının son evresinde kemoterapi ya da ameliyat gibi tedavi yöntemleri işe yaramadığı zaman başvurulan bir yöntem olarak bilinmektedir. İlik nakli yapıldıktan sonra hasta 3-4 haftalık bir süreç içerisinde iyileşmektedir. Ancak bazen doku uyuşmazlığı gibi problemlerden ya da hastalığın çok fazla ilerlemesinden kaynaklı olunarak bu tedaviden olumlu sonuçlar alınamayabilmektedir.

İLİK NAKLİ NASIL GERÇEKLEŞİR.

Kan alınan bir kişinin, bir hastaya uyumlu değerlendirildiği taktirde, o kişi daha detaylı bilgilendirme ve Laboratuar kontrolu için çağırılacaktır. Aynı zamanda kemik iliğinin alışından en az üç hafta önce, verici tam genel tıbbi muayene den geçirilecektir. Bu şekilde vericinin sağlık durumunun uygun olup olmadığı onaylanır . Bu süreçten sonra, verici kemik iliği aşılamasına katılıp katılmayacağına karar verecek.

A. Kemik iliği alışının geleneksel metodu (yöntemi). Kemik iliği alışı prosedürü aseptik koşulların altında ameliyathanede yer alır. Verici, alışının önceki günü, hastahaneye gider muayene olur ertesi gün ameliyathanede, genel anestezi yapılıp leğen kemiklerinin drenajindan sonra kemik iliği alışı gerçekleşir. Bu prosedürün kapsamında herhangi cerrahi yada dikiş yoktur. Vericinden yaklaşık bir litre kemik iliğin içindeki kan , vücutun tüm kanın 5%idir. Bu miktar bir gün içerisinde yenilenir.

B. Kandan ilkel hücrelerin alış metodu. İlkel hücrelerin kemik iliğinden kan dolaşımına ilerlemesi için, verici ilaç kullanmalı sonra da kan bağışına benzeyen bir prosedürle, dolaşan hücrelerin alışı yapılır.Özel olarak , vericinin kanı, ilkel hücreleri ayıran bir makineden geçip bu şekilde kanı geri veriyor. Bu metod yıllardır uygulanan ve vericiye tamamen tehlikesiz dönüşüren bir metoddur.

 

Bakmadan Geçme