İSRAİL'E BAĞIMLI DEĞİLİZ!

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğrencileri tarım sektörünün temsilcileri ile bir araya geldi.

  • 2005
İSRAİL'E BAĞIMLI DEĞİLİZ!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu’nda öğrenci-çiftçi buluşması olarak düzenlenen seminere her biri alanında uzmanlaşmış kişiler olan Ramazan Gündüz, Mükremin Sert, Mehmet Saraç, Mustafa Kaplı ve Ufuk Bildirici katılarak tecrübelerini paylaştı.

Seminer hakkında kısa bir bilgi veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fahri Yiğit, “Öğrencilerimizi tarım özel sektör temsilciler ile bir yerde buluşturarak tarım sektörü temsilcilerimizin öğrencilerimizden ne beklediği, onların hayat tecrübesini ve geleceğe bakış açılarına, karşılaşmış oldukları sorunları ve nasıl aştıkları konusunda öğrencilerimize bir vizyon vermek amacıyla tertipledik. Bunu Fethiye’mizin ileri gelen sektörleriyle başta ihracat yapan, komisyoncu, ilaç bayi ve üreticilerimizle buluşturduk. Her yıl bunu rutin halde yapmayı planlıyoruz. Öğrencilerimize çok yararlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Mehmet Saraç, “Sektörün tavanından tabanına kadar her yerinde istişare halinde olursanız başarılı olursunuz.  Ürettiğiniz ürünün son tüketici kimse onun isteklerini ve onun tercihlerini önce analiz edin. Hedefinizi kendiniz koyarsanız kimin ne dediği önemli değil. Siz başarılı olursunuz. Bugün Kafkas bölgesinde ve sektörde emsal gösterilerin bir markanın sahibiyiz. Eğer İngilizcemiz olsaydı bunu Avrupa’ya da Orta Doğu’ya da taşıyabilirdik. Siz bunları tamamlarsanız Pazar artık dünya pazarı, internet önünüzde inanın markanızı internete koyduğunuz zaman sizin markanızla ilgili referanslar da tamam olduktan sonra sizden mal almak isteyenler telefonunuzu susturmayacaktır” dedi.

Seminerde Ramazan Gündüz, Mükremin Sert, Mustafa Kaplı ve Ufuk Bildirici’de kendi alanlarına ilişkin tecrübelerini paylaştı.

BİLDİRİCİ, “DEVLET DESTEĞİ YETERLİ DEĞİL”

Seminerin ardından katılımcılar öğrencilerin sorularını cevapladı. Bildiriciler Tarım’ın sahibi Ufuk Bildirici, “Devlet desteği yeterli değil. Avrupa’nın, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile çiftçiye destek var. Türkiye’de de destek var ama yerine ulaşmıyor. Destekler yeterli değil. Doğru destek yapılamıyor” dedi.

KAPLI, “İSRAİL’E BAĞIMLI DEĞİLİZ”

Tohumda dışa bağımlılık sorusuna cevap veren Mustafa Kaplı, “Türkiye, tohum konusunda İsrail’e bağımlı değil. Genel bir kanı var. Tohumu İsrail’den alıyoruz diye. O eskindendi. İsrail, tohumdaki söz sahipliğini kaybetti. Artık Amerika, Kanada ve Hollanda tohumda söz sahibi ülkeler. Türkiye’de de yerli tohum konusunda çalışmalar yapılıyor. Bakın, İsrail’de yaşanan zirai hastalıklar yüzünden İsrail şuanda domatese muhtaç. İsrail’e yayılan bir virüs var. İsrail bir girdabın içinde o virüsle uğraşıyor” dedi.

HABER: HÜLYA KULALI

Bakmadan Geçme