HALİT'E UMUT OLMAK İÇİN SIRAYA GİRDİLER

Fethiye'de, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan 'ağır kombine immün yetmezliği' teşhisi konulan 1 yaşındaki Halit Güldür'e uygun kök hücre bulunabilmesi için kurulan kan bağış tırı önünde vatandaşlar umut olmak için sıraya girdiler.

  • 1686
HALİT'E UMUT OLMAK İÇİN SIRAYA GİRDİLER
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’de, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan "ağır kombine immün yetmezliği" teşhisi konulan 1 yaşındaki Halit Güldür’e uygun kök hücre bulunabilmesi için kurulan kan bağış tırı önünde vatandaşlar umut olmak için sıraya girdiler.

Fethiye’nin Çamköy Mahallesinde yaşayan Halil ve Hatice Güldür çiftinin 1 yaşındaki oğlu Halit'e, uygun ilik bulunması için sosyal medya üzerinden kök hücre bağışı kampanyası başlatıldı. Halit’in hayata tutunabilmesi için kampanyaya çok sayıda vatandaş destek verdi. Halit bebek için kök hücre bağışı yapmak isteyen çok sayıda kişi, Çamköy Camisi önüne konuçlanan Kızılay Tırı’na gelerek bağış yaptı.

Çamköy Mahallesi'nde ziraat teknikeri Halil Güldür ile eşi Hatice Güldür'ün 2017 yılında dünyaya gelen Halit bebek, doğumdan sonra rahatsızlanması üzerine hastaneye götürüldü. Burada yapılan tetkiklerde bebeğe "ağır kombine immün yetmezliği" teşhisi konulmuştu. Bağışıklık sistemi çöken ve vücudu enfeksiyonlara karşı direncini kaybeden küçük Halit'tin tedavisi için kök hücre nakli gerektiği bildirildi. Uygun ilik bulunması için öncelikle Halit'in ailesinden hastanede doku örnekleri alındı. Halit'in annesi Hatice ile yarım uyumlu olduğu belirlendi. Halit'e annesinden yapılan ilik nakli bir süre sonra başarısız oldu. Bunun üzerine aile, vatandaşlardan Halit'in hayata tutunabilmesi için Kızılay’a kök hücre bağışında bulunmasını istediler.

SIRAYA GİRDİLER

Halit’in hayatta kalıp sağlığına kavuşabilmesi için Kızılay Fethiye Şubesi’nin desteğiyle kök hücre ve kan bağışı çalışması başlatıldı. Çamköy Camisi önüne konuçlanan Kızılay Tırı saat 12.00’dan akşam 18.00’a kadar bağışları kabul etti. Kızılay tırı önünde uygun kök hücrenin bulunması için çok sayıda vatandaş uzun kuyruklar oluşturdu. Halit için kan vermeye gelen vatandaşlar, ‘Her şey Halit için. Yeter ki o sağlığına kavuşsun’ dediler.

TEK ŞEY İNSAN

Gazetecilere açıklama yapan Dr. Zeynep Erkek, Halit bebek için kendilerine başvuru olduğunu bu kapsamda kan ve kök hücre bağışı aldıklarını bildirdi.Kampanyaya vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Dr. Erkek, “İnşallah faydası olur ve Halit bebek şifa bulur. Kan ve kök hücre bağışı çok önemli. Bunların başka bir şekilde üretilmesi mümkün değil. Tek kaynağı insan. Özellikle kök hücrede dokuların birbirini tutması çok düşük bir ihtimal. Bu nedenle ne kadar çok bağış olursa ihtiyacı olan hastalara uygun ilik bulunma ihtimali de artıyor.” dedi.

OĞLUMUN HAYATI KÖK HÜCREYE BAĞLI

Başlattıkları kampanyaya duyarlı vatandaşların ilgi gösterdiğini belirten baba Halil Güldür ise şöyle konuştu: “Kök hücre bağışı sadece benim çocuğum için değil Türkiye ve dünyadaki herkes için gerekli. Katılım çok güzel. Beklentimizin üzerinde katılım oldu. Kızılay’a ve kampanyaya destek verenlere çok teşekkür ederim. Oğlumun hayatı bunu bağlı. Bağışıklık sistemi olmadığı için şu anda ilaçla yaşıyoruz. Sağlıklı çocuklar hasta olduğunda ilaç içer biz hasta olmamak için ilaç içiyoruz. Hayatta kalabilmemiz için uygun iliği bulmamız gerekiyor. Herkes Kızılay’a gidip kök hücre bağışı yaparsa çok memnum oluruz. Bizim gibi bekleyen çok insan var.”

HERKES DUYARLI OLMALI

Kampanyaya destek veren öğretmen Gökhan Alkaya, kampanyayı sosyal medyadan duyduğunu ve destek olmak için geldiğini anlattı.Halit’in sağlığına kavuşmasını ve kendi öğrencisi olmasını dileyen Alkaya, “Kök hücrenin 10 yıl saklandığını duyduk. Türkiye'deki veya yurtdışındaki vatandaşların sağlık sıhhati, sıkıntı yaşayan birey varsa onların sağlığına kavuşacağını düşünüyoruz. Herkesin bu duyarlılığı gösterip burada bulunmasını rica ediyorum.” Diye konuştu.

YARDIMCI OLMAK İÇİN BURADAYIZ

Kampanyaya katılan Ahmet Bozkurt da Halit’e yardımcı olmak için kan bağışı yapmaya geldiklerini söyledi.Ramazan Kuzu ve Osman Uçar isimli vatandaşlar da “Minik Halit’e umut olmak için geldik. İnşallah verdiğimiz bağışla bu çocuğu yaşatırız. Ama verdiğimiz örnekler bir başka vatandaşa tutarsa yine umut olacağız” diye konuştular.

 

 

Bakmadan Geçme