Domates Kararı Sevindirdi

Rusya Federasyonu, Türk domatesine yönelik firma kısıtlamasını kaldırdı. Yasağın kaldırılması örtü altı sebze yetiştiriciliğinde Antalya'dan sonra en büyük söz sahibi olan Fethiye'de sevinçle karşılandı.

  • 1329
Domates Kararı Sevindirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rusya Federasyonu, Türk domatesine yönelik firma kısıtlamasını kaldırdı. Yasağın kaldırılması; örtü altı sebze yetiştiriciliğinde Antalya’dan sonra en büyük söz sahibi olan Fethiye’de sevinçle karşılandı. Rusya, Türkiye'den domates ithalatında uyguladığı firma sınırlamasını kaldırdı.

Böylece, Türkiye'den bu ülkeye yönelik, sağlık koşullarına uygun domates ihracatının önü tamamen açıldı. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, yasağın kalkmasını sevinçle karşıladıklarını söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tikaçev ile 23 Nisan'da Moskova'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından 26 Nisan'da iki ülke bakanlık yetkililerinin teknik düzeyde toplantı yaptıkları ifade edildi.

Toplantı sonrasında Rusya'nın Türkiye'den domates ithalatında uyguladığı firma sınırlamasının kaldırıldığı, böylece bu ülkeye Türkiye'den sağlık koşullarına uygun domates ihracatının tamamen serbest bırakıldığı kaydedildi.

Yeni düzenlemeye göre 1 Mayıs itibariyle ithalat koşullarını yerine getiren tüm üreticiler, Rusya’ya domates satabilecek. Kararı gazetecilere değerlendiren Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Rusya’nın geç kalmış bir kararı. Çünkü tek mahsulde seraların büyük tonajı gitti ama üreticilerimiz mutlu. İkinci mahsuller yeni çıktı. Rusya’nın bu açıklamasından sonra halde domatesin 1 lira 80 kuruş ila 2 lira 50 kuruş arasında idi. Bu yeni çıkan ikinci ürün domateslerimizde çiftçilerimiz bu imkanlardan yararlanacaktır. Ama ikinci mahsulleri çıkaran üreticilerimiz 1 lira ila 1 lira 30 kuruş arası iç piyasaya gidiyordu. İhracat arttığı için ikinci mahsullerde de fiyatlar artacaktır. Rus yetkililere, Dış İşleri Bakanlığımıza ve diğer yetkililere teşekkür ediyoruz ama keşke bu yasak bir ay önce kalksaydı çok daha mutlu olurduk” dedi.

Bakmadan Geçme