• Haberler
  • Ekonomi
  • Depozito İade Sistemi Geliyor: Şişe Başına 25 Kuruş Teşvik

Depozito İade Sistemi Geliyor: Şişe Başına 25 Kuruş Teşvik

Türkiye, sıfır atık hedefine ulaşmak için 1 Ocak 2025'te depozito iade sistemine geçiş yapacak ve cam, plastik, metal ambalajlı içecekler için 25 kuruş depozito ödenecek. Geri dönüşüme atılan her şişe için Türkiye Emlak Katılım Bankası'nda e-cüzdan hesabına 25 kuruş eklenecek ve biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.

  • 901
Depozito İade Sistemi Geliyor: Şişe Başına 25 Kuruş Teşvik
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hürriyet’in haberine göre; Türkiye, sıfır atık hedefine ulaşmada önemli bir adım olan depozito iade sistemine geçiş çalışmalarında sona yaklaştı. Cam, plastik ve metal ambalajlı su, kola, meyve suyu, bira gibi içecekler için büfe, bakkal ve marketlerde 25 kuruş depozito ödenecek. Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılarak, vatandaşların geri dönüşüme attığı her bir şişe için 25 kuruş eklenecek ve biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.

500 MİLYON EURO KAZANÇ HEDEFLENİYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı’nın yönetiminde sürdürülen Depozito Yönetim Sistemi (DYS), 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanmaya başlanacak. İlk olarak 1 Ocak 2021 tarihinde geçilmesi planlanan ancak çeşitli nedenlerle ertelenen DYS, 100 mililitre ile 3 litre arasındaki tek kullanımlık içecek ambalajları için geçerli olacak. Bakanlık yetkilileri, Türkiye’de bu büyüklükte yıllık 20 milyar adet cam, plastik ve alüminyum ambalajlı içecek tüketildiğini belirterek, bu ambalajların toplanmasıyla ekonomiye yıllık 500 milyon Euro kazanç sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti.

GERİ ALIM SİSTEMİNİN KURULUMU
2025 yılı içinde tüm il ve ilçelerde 5 bin noktada geri alım sistemi kurulacak. Depozito iade makineleri öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelere yerleştirilecek. Sistem, 1 Ocak 2025’ten itibaren işlemeye başlayacak ve depozito iade makineleri yıl boyunca zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalar gibi alanlara yaygınlaştırılacak.

ÖDEME SİSTEMİ
Depozito iade makinelerinin ithal edilmesi yerine yerli imkânlarla üretilmesi hedeflenirken, vatandaşların iade ettiği her bir şişe veya kutu için depozito bedeli, Türkiye Emlak Katılım Bankası üzerinden açılacak e-cüzdan hesabında toplanacak. Biriken paralar tüm alışverişlerde kullanılabilecek.
 

Bakmadan Geçme