DENEYE HAYIR DERNEĞİ KURULDU

Deneylerde hayvanların kullanılmasına karşı çıkan Türkiye'deki ilk ve tek dernek Fethiye'de kuruldu. Değişik meslek gruplarından katılımcıların yer aldığı Deneye Hayır Derneği, ilk basın toplantısını FETAV'da gerçekleştirdi.

  • 2500
DENEYE HAYIR DERNEĞİ KURULDU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurucu Başkanlığını Yağmur Özgür Güven’in yaptığı Deneye Hayır Derneği Yönetim Kurulunda Uzman Dr. Oğuzcan Kınıkoğlu, Karikatürist Aslı Alper, Avukat Ezgi Koç, 24. Dönem İstanbul Milletvekili Melda Onur, Veteriner-Sağlıkçı Burak Özgüner, Turizmci-Eğitim Danışmanı Tolga Öztorun ve Siyasal İletişim Uzmanı Şeyda Taluk yer alıyor. Toplantıda deney hayvanları hakkında temel bilgiler aktarılırken, hangi tür hayvanların denek olarak kullanıldıkları anlatıldı.

Hayvan deneylerinin bir zorunluluk olmadığından bahseden Deneye Hayıt Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Doktor Oğuz Kınıkoğlu, “Toplumun hayvan deneyleri olmazsa tıbbın gelişemeyeceğini düşünmesi geleneklerden kaynaklanıyor. Bugün bilimsel çalışmalar gösteriyor ki hayvan deneylerinin yüzde 96’sı işe yaramamaktadır. Örnek olarak, son 50 yılda, hayvanlar üzerinde etkili olduğu gösterilmiş 100’den fazla beyin damar hastalığı ilacının yalnızca 2 tanesi insanlar üzerinde işe yaramıştır. Dünya yavaş yavaş alternatif bilimsel yöntemlere yönelmektedir. Ülkemizde de alternatif bilimsel yöntemler, bilim insanlarına teşvik edilmelidir. Üniversitelerde geçerliliği kanıtlanmış alternatif bilimsel metotlar yaygınlaşmalıdır. Amerika, İsviçre ve diğer Avrupa ülkeleri gelecek planlamalarında hayvan deneylerini azaltma ve belirli alanlarda sonlandırma kararı almışlardır” ifadelerini kullandı.

Deney Hayvanları Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesine aykırı işlem yapıldığını belirtenDeneye Hayır Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ezgi Koç, “Yönetmeliğin 6. maddesi etik kurul üyelerini düzenlerken hayvan haklarını koruyan sivil toplum örgütü üyesi olmasını zorunlu kılmıştır. Oysa şu anda üye olarak deneylerin iyileştirmesini amaçlayan bir derneğin üyesi usulsüz olarak seçilmiştir. Tarafımızca açılan iptal davası 5 yıl geçmesine rağmen hala sonuçlandırılmamıştır. İdarenin iyi niyetli olmadığı hem bu dava hem de söz konusu yönetmeliğin çeşitli maddelerinin iptaline ilişkin açılan diğer davalardaki tutumuyla da sabittir. Bununla beraber Burak Özgüner'in de vurguladığı gibi bilimsel çalışmalardaki deneylerde hayvanları istismar etmemek vicdani ret kapsamında bir haktır. Ve bu hak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 9. maddede yer alan din ve vicdan özgürlüğü kapsamında siyasi, felsefi ve etik bir yaşam tarzı olarak kabul edilen veganizm başlığı altında yer bulmaktadır. Bilimsel çalışmalarında hayvanları istismar etmek istemeyen kişilerin vicdani ret hakkından yararlanması için idare gerekli sorumlulukları almalıdır” dedi.

 

Bakmadan Geçme