Çalış'taki Koku Araştırılmaya Devam Ediyor

Fethiye'de geçtiğimiz Kurban Bayramı tatilinde Çalış Plajı çevresinde başlayan yerli ve yabancı turistler ile halkı canından bezdiren kötü kokunun nedeni araştırılıyor.

  • 1745
Çalış'taki Koku Araştırılmaya Devam Ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye'de geçtiğimiz Kurban Bayramı tatilinde Çalış Plajı çevresinde başlayan yerli ve yabancı turistler ile halkı canından bezdiren kötü kokunun nedeni araştırılıyor.

Çalış Plajı'na dökülen Mut deresinden gelen DSİ kanalındaki aşırı kokuFethiye Belediye meclisinde de gündeme getirilip bir de komisyon kurulmuştu. Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay ve yöredeki turizmciler ile CHP'li Belediye Meclis üyesi Ahmet Selim Yücel Muğla Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüşüp arıtma ve kanalizasyon tesisinde kapasite fazlasının Mut deresine verildiği iddialarına cevap aradılar.
Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay,  CHP'li Belediye Meclis üyesi Ahmet Selim Yücel,Ölüdeniz Belediye eski Başkanı Keramettin Yılmaz, Foça Mahalle Muhtarı İlker Can ve Çalış Plajı çevresindeki turizmciler, Muğla Büyükşehir Belediyesi Arıtma ve Kanalizasyon tesisini inceleyip yerinde bilgi aldılar. Geçtiğimiz Kurban Bayramı tatilinde Fethiye yöresine gelen aşırı yerli ve yabancı turistten kaynaklanan Çalış Plajı çevresindeki istenmeyen kokunun Muğla Büyükşehir Belediyesi Arıtma ve Kanalizasyon tesisinden olup olmadığını araştırdılar. Büyükşehir Belediyesi Kanalizasyon ve atık su arıtma Dairesi Başkanı Tansel Koralay'dantesisin kapasitesi ve çalışma programı ile ilgili bilgi aldılar. Ayrıca tesisin kontrol merkezi, pompa istasyonu, çamursuzlaştırma bölümü ile çökertme havuzları gezilip arıtılmış ve arıtılmayan su örnekleri incelendi. 22 bin 394 metreküp kapasiteli Fethiye Kanalizasyon ve Atık su Arıtma tesisinin kapasite fazlasını iddia edildiği gibi herhangi bir dereye verilmesinin söz konusu olmadığı da vurgulandı.Çalış Plajı'nda zaman zaman aynı kokunun devam ettiği ileri sürülürken, Fethiye Belediye meclisi üyelerinden oluşturulan araştırma komisyonunun hazırlayacağı raporun bir ayı bulabileceği de ifade edildi. Fethiye'deki kanalizasyon ve atık su arıtma tesisinde 32-33 bin metreküp su arıtıldığı kaydedilirken; bazı bölümlerin rehabilite edilmesi ve kapasite arttırılması ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edildiği de öğrenildi.
Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, Fethiye'deki tesisin rehabilite edilmesi gereken bir sistem olduğunu belirterek; ''Bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını ve ilgili bakanlıkların olur vermesinin beklendiğini öğrendik'' dedi. ''Gerekirse 2 yıl tesisleri kapatıp sorunun giderilmesini bekleriz'' diyen Mete Ay, Çalış Plajındaki kokunun yerli ve yabancı turisti kaçırdığını ifade etti.


''FETHİYE'MİZİ KURTARALIM''

Ay; ''Bildiğiniz gibi bütün bayram boyunca inanılmaz bir koku vardı. Çalış Plajında bayağı sorun yaşadık ve telefon trafiği hiç durmadı. Çok zor getirdiğimiz turistleri böyle kötü kokularla kaybetmek bizleri çok üzdü ve onun haykırışı içindeydik.Bugün sağ olsun Tansel müdürüm bizleri davet ederek arıtmayı gezdirdi. Sebep sonuç ilişkisi üzerinde neler olabileceğini tartıştık.Çok aydınlatıcı çok güzel bilgilerde edindik. Özellikle bilmediğimiz konularda vardı. Biz kapasite olarak düşünüyorduk bazı konuları ama özellikle rehabilite edilmesi gereken bir kanalizasyon sistemi olduğunu öğrendik. Yani diyelim, 30 bin metreküp suyun geleceği yerde nüfus artsa bile 22 bin metreküpün gelebileceği bir rehabilitasyondan bahsetti.Tabi bunlar en azından sorunun çözümü için bir şeyler yapılacağı üzerine güzel mesajlardı.Artı çevre ve şehircilik müdürlüğüne verilmiş bir projemizin olduğunu dünya bankasından olumlu bir dönüş olduğunu, yapılacak rehabilitasyon ve değişiklerin ve kapasite artırımının yapılacağı konusunda bir bilgi paylaşımı oldu ve bu umut verici.Umut ediyorum prosedürde çok hızlı ilerler. Çünkü artık yıl kaybımız yok ve samimiyetle bir turizmci olarak söylüyorum ki iki yıl turist gelmesin yeter ki Fethiye'mizi kurtaralım.Bizim tek derdimiz bu evlatlarımıza güzel bir Fethiye bırakalım. Bugün hep beraber gerekli cevapları aldığımıza inanıyorum Prosedürün daha hızlı yürümesi için sivil toplum örgütleri olarak üzerimize düşen görevi yaparız.Tesisin içinde şu an öyle kötü bir koku yok.  Bayramdaki kokuyu hissetmiyoruz ve duymuyoruz. Yukarıya kadar çıktık farklı bir koku var zaten Foça Mahallemizin üzerindeo kokuyuhissetmiyoruz.Bayramda bir sorun yaşadık evet ve bunun fazla gelen sudan kaynaklı olduğunu öğrendik ama dediğim gibi zamanında mut deresinin ıslah çalışmasını yapmışlar ama sadece taşkınlar düşünülerek yapılmış bir sistem. Şu anda hiçbir bent yok, çökertme havuzu yok, hem üniversite,hembüyükşehir,hem çevre ve şehircilik,hem devlet su işleri,hem Fethiye belediyesi hep beraber çalışarak Fethiye'nin kurtarılması gerekiyor'' ifadelerini kullandı.


''BETONDAN KURTULMASI GEREKİYOR''

CHP'li Belediye Meclis üyesi Ahmet Selim Yücel ise kanalizasyon ve atık su arıtma tesisine vatandaşların 24 saat gezip görebileceğini belirterek; mecliste alınan karar üzerine bir rapor düzenleyeceklerini ifade etti. Yücel; ''Biz mecliste karar aldığımız günden beri bu konuda çalışıyoruz,çalışmalarımızı fiziksel boyuta aktardık.Arıtmamızda 24 saat halkımızın gezip görmesine,kontrolüneaçık.Bu konuda bir sıkıntı yok,arıtmamızın bir sıkıntısı yok ama bu olayın farklı boyutları var.Çok acil yapılması gereken şeyler var. Çalış kanalının periyodik olarak temizlenmesi gerekiyor. Biz bunu tespit ettik,burada tecavüzler var suiistimallervar, suiistimalleri engellemeye çalışıyoruz. Bunların tespitine gideceğiz.Bu ayın sonuna kadar belki raporumuz yetişmeyecek, bir ay daha uzatacağız çalışmalara zaman yetmiyor. Çünkü uzun soluklu bir çalışma suiistimalleri de engellediğimiz zaman bu sorunu çözmüş olacağız. Mut deresinin tabanının acil olarak betondan kurtulması gerekiyor.Çünkü buradan çıkan suyun muhakkak filtre suyuna geçmesi gerekiyor. Doğal filtre suyunun sağlanması içinde tabanın acil olarak kırılması gerekiyor ve suyun doğal yaşamla buluşması gerekiyor,bu olmadığı sürece bizim sorunlarımız devam edecek.Şuan buraya yeni bir arıtma yapsak bile yapacağımız arıtma aynı arıtma. Şuanda gerçekten burada çok modern bir tesis var,biyolojik bir arıtma yapıyoruz.Ay sonunda tekrar bir bilgilendirme vereceğiz'' dedi.


''TESİSİ DAHA DA İYİLEŞTİRECEĞİZ''

Büyükşehir Belediyesi Kanalizasyon ve atık su arıtma Dairesi Başkanı Tansel Koralayda tesiste incelemeye katılanlara teşekkür ederek; ''Büyükşehir olarak 29 tane atık su arıtma tesisi işletiyoruz.Yeni yaptıklarımız var. Ölüdeniz arıtma tesisi gibi, inşallah yeni arıtma tesisini birkaç hafta içerisinde devreye alacağız. Buda yeni tesislerimizden bir tanesi. Arıtma tesisi maalesef bütün şehrin kanalizasyonunu arıtan sistemler ama biz burada arıtma tesisini biyolojik olarak nasıl yapabildiğimizi hem halkımızla paylaşmak istedik. İyi bir bilgilendirme yaptığımıza inanıyoruz. Arıtma tesisleriyle ilgili olarak bir ön algı var. İşte arıtma tesisleri kokar, buradan suyu basarlar, pompayı çalıştırmazlar, enerjiden kısarlar gibi... Bizim başkanımızın da en hassas olduğu nokta çevrenin korunması; limanlar olsun, çöp sahaları olsun,yeni yapılan arıtma tesisleri olsun. İlkemiz doğayı korumak, çünkü turizm şehrinde yaşıyoruz. Çocuklarımıza da yarın iyi şeyler bırakmak istiyoruz. Bu doğrultuda verilen görevleri yapmaya çalışıyoruz. Tesislerimizi ve vizyonlarımızıdaha da iyileştireceğiz. Yeni ilaveler yapacağız. Dünya bankası kapsamında başlayan projelerimiz var. Bu kapsamda yine kanal rehabilitasyonlarımızı yapacağız.Hisarönü,Ovacık kollektör hatları bunlara ilaveten tesis revizyonları, bunların hepsi yatırım planlarımızın içinde var vestart almış durumda'' ifadelerini kullandı.
Tesisin çalışması hakkında da bilgiler veren Koralay; ''Bayramda buradaydık zaten. Tabii yoğun nüfusun gelişi,yoğun insan gelişi ama tesisimizin bu yandan bir sıkıntısı yok. Çünkü bu tesiste 32-33 bin metreküp su arıtıyoruz. 15 kişi çalışıyor. Sürekli vardiyalı sürüyor, bütün terfilerimizi sistemlerimizisürekli izlediğimiz bir sistemimiz var ama maalesef bizim kanalizasyonumuzda istenmeyen toksit kimyasal, sızıntı suyu ve kurban kan suları olur; bunlar organik değeri ve kimyasal değeri yüksek sular. Bu tesisin arıtılmasının ilerisinde endüstriyel olarak arıtılması gereken sular, bunları kontrol altına alabilirsek sıkıntı yaşanmaz.Hedefimizde zaten rehabilitasyon yapmak, bunları kontrol altına almak var'' diye konuştu.


''İHBAR EDİLMELİDİR''

Foça Mahalle Muhtarı İlker Can da yoğun koku şikayetlerini giderebilmek için Büyükşehir Belediyesinden randevu istediklerini, mahalledeki sivil toplum kuruluşları ve turizmcilerle arıtma tesisinde ilgililerle sorunu masaya yatırdıklarını söyledi. Can; ''Bu kokuların neden kaynaklandığını,neden bu duruma geldiğimizi ve kapasitenin nasıl çalıştığını yetkililer bize anlattı.Bizim anladığımıza göre kapasitesinde herhangi bir sorun olmadığını ve bunun çevre etkenlerden kaynaklanan,sanayiatıklarının,değişik süt ve süt ürünlerinin ürünleri fabrikalarının,çamaşırhanecilerin ve bazı kaçak yapılardan gelen arıtmadaki biyolojik canlıların bakterilerin ölmesi sonucu kaynaklanan bazı kokuların olduğunu öğrendik. Tesisimizi gezdik, görüyoruz. Çok temiz bir şekilde çalışıyor,tek sorunumuz bizim insanlarımızın duyarlı olması böyle kaçak sıvıları kanalizasyona atanları ihbar edilmelidir'' dedi.

''KOKU 1 AYDIR VAR''
Elmas Narin isimli bir vatandaş ise “Koku mut deresinden geliyor diye geldik, bize arıtmanın çalışma şeylerini gösterdiler. Biz arıtmacı değiliz ki,arıtmacı olsak zaten burada çalışırdık. Koku her gün gelmiyor ama 3 gün önce vardı. O çalış köprüsünde devamlı 1 aydır var. Yani turistler bile orada burnunu kapatarak geçiyor. Yani buna önlem alacak biz değiliz, büyükler yöneticiler alacak'' diye konuştu.

 

 

Bakmadan Geçme