ÇAKIR, 'İFTARDA ÇOK YÜKLENMEYELİM'

Beslenme ve diyet uzmanı Yasemin Çakır Ramazan ayı boyunca beslenmeye dikkat edilmesini özellikle iftarda mideye çok yüklenilmemesi gerektiğini söyledi. FRT televizyonun'da geçtiğimiz hafta başında katıldığı programda 'Diyet mi boşversene' isimli kitabını anlatan diyetisyen Yasemin Çakır Ramazan orucu hakkında bilgiler sunarak oruç vücut için şifa kaynağıdır. Ramazan orucu yıl boyunca bedende biriken toksit maddelerin uzaklaştırarak fizyolojik arınma sağlıyor. Tutulan oruç vücut için adeta şifa niteliği taşımaktadır' dedi.

  • 2413
ÇAKIR, 'İFTARDA ÇOK YÜKLENMEYELİM'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Beslenme ve diyet uzmanı Yasemin Çakır Yapalıal Ramazan ayının tüm yıl boyunca bedende biriken toksit maddelerin uzaklaştırdığını orucun vücut için adeta şifa niteliğinde olduğunu söyledi. Yapalıal bedenimizde depo edilen zararlı yağlar bu dönmede erimeye başlar, vücut da yenilenme gerçekleşir. Özellikle tansiyon, böbrek, ve diyabet hastaları uzmanlara danışarak oruç tutabilir Ramazan bizim için özel bir süreç burada dikkatli olunmalı. Kalp, damar, diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklarınız varsa doktorunuz izin verirse bu ibadeti yapmalısınız. Bu hastalıklardan biri varsa hayati bir risk oluşabiliyor.  eğer kronik rahatsızlığı bulananlar yine doktorlarına danışmalıdır dedi.

LİFLİ YİYECEKLER ÖNEMLİ

Yapalıal “Sağlıklı kişiler için de şunu söylüyorum; iftarla sahur arasındaki dengeyi çok iyi orantılamak lazım. Uygun bir iftar menüsü ve ihtiyaç kadar su tüketimi yapmalı. Suyu ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz. Bunun dışında protein alımı çok önemli et, süt, balık, peynir, yumurta, ceviz gibi şeyleri orantılı bir şekilde tüketmemiz lazım. Beyaz ekmek yerine çavdar ekmek tüketmeliyiz. Tuza dikkat etmeliyiz. Tuz tüketimi su oranını düşüreceği için tuz tüketimi az olmalı. İftarda çok yüklenmemeliyiz. 16 saatlik bir açlıktan sonra fazla kızarmış yiyecekler yediğimiz zaman mide bir şok etkisi geçiriyor. Ve bu iç organlara zarar veriyor. Su içerek orucumu açıyorum ve kahvaltılıklardan az miktarda tüketip sonra çorba 10-15 dk’lık aradan sonra sebze yemeği, ızgara et , salata olması mutlaka gereken gruplardan eğer tüm bunlara dikkat edersek çok verimli bir Ramazan geçirebiliriz dedi. Yapalıal Ramazan ayında çok fazla karşılaşılan kabızlık sorununda yetersiz lif alımı düzensiz beslenme yada yetersiz su tüketiminden kaynaklanır. Bu sorunu sahur ve iftar sonrasında yapacağımız ara öğünlerle kolayca çözebiliriz. İftar ve sahur sonrasına eklenecek bir porsiyon meyve ve yemeklerin yanına eklenecek salatalarının bu dönemde ki lif alımını artıracak bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisi olacaktır. Ayrıca iftarda bir buçuk iki saat sonra içeceğimiz bir bardak kefir bağırsak hareketleri için faydalı olacaktır. İftar sonrasında ise bol su içmek ve bir süre yürüyüş yapmak faydalı olacaktır şeklinde konuştu.

YENİ KİTAP DÜŞÜNÜYOR

Fethiye de yıllardır beslenme ve diyet uzmanı olarak görev yapan Yasemin Çakır Yapalıal ilk kez okuyucularıyla buluşturduğu “Diyet mi boşversene” isimli kitabını da tanıttı. FRT’de Erdoğan Çankuş’un hazırlayıp sunduğu Kültür ve Sanat programına konuk olan Beslenme ve Diyet uzmanı Yasemin Çakır Yapalıal 20 yıllık meslek birikimini topladığı kitabı hakkında ilginç açıklamalarda bulundu. Yapalıal Bu kitapta edindiğim tecrübeleri ve 20 yıllık meslek sürecimde öğrendiğim şeyleri herkesle paylaşmak istedim. Bu düşünceyle yavaş yavaş yazmak istedim. “Diyet mi boşversene” kitabımı diğer kitaplardan ayıran şey teknik bilgi içermemesi. Bu kitapta 40 yaşındaki bir kadında aa beni anlatıyor diyecek. 18 yaşındaki bir genç kızda aa beni anlatıyor diyecek. Veya 60 yaşındaki bir kadın ve adamda diyecek ki ekmek böyle böyleymiş ben de böyle düşünüyorum. Bu hevesle kaleme aldım. Geri dönüşler çok güzel oldu. Ne kadar çok insan faydalanırsa benim açımdan o kadar iyi olacak. Bu kitapta 20 yıllık deneyimime dayanarak bu meslekte yapılan hatalar neler bunları da anlatmaya çalıştım şeklinde konuştum. Yapalıal programda sağlıklı beslenme konusunda soruları cevaplandırırken izleyenlerden gelen soruları da cevaplandırdı. İlgiyle izlenen programda internet’ten satılan zayıflatıcı özelliği bulunduğu iddia edilen haplara itibar edilmemesini istedi. Henüz Dünya’da zayıflatıcı bir hapın piyasaya çıkmadığını söyleyen Yapalıal ekmeği kesmeden, uygun bir yaşam şekliyle zayıflanabilme metotlarını programda geniş şekilde anlattı.

Bakmadan Geçme