Bu Balık Körfezde İlk Kez Görüldü, Yetkililer Harekete Geçti

Fethiye'de hareketsiz olarak durduğu görülen balık yetkilileri alarma geçirdi

  • 5298
Bu Balık Körfezde İlk Kez Görüldü, Yetkililer Harekete Geçti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla'nın Fethiye ilçesi Çalış plajı açıklarında yaklaşık 50 kilogram ağırlığında 1,5 metre boyundaki ay balığı yetkilileri harekete geçirdi.

Çalış plajından Fethiye'ye tekne turuna katılan turistler deniz yüzeyine yavaş hareket eden büyük bir balık gördü.

Balığın yaralı olduğunu düşünün tatilciler ve tekne kaptanı durumu Fethiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerine bildirdi.

Tekne ile balığın bulunduğu yere giden yetkililer, yaptıkları incelemede balığın “Ay balığı” olduğu belirlendi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Balıkçılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halit Filiz, yaptığı açıklamada, Ay balığının Ege ve Akdeniz kıyılarında zaman, zaman görüldüğünü, dünya üzerindeki tüm denizlerde bulunan bir balık türü olduğunu söyledi.Filiz "Balığın 200 metre derinliğe kadar inebilse de genelde yüzeye yakın yüzmeyi tercih eden bir tür olduğunu. Ay balığı anormal görünüşüyle ilgi çeken balıklardan biridir. 3 metreye ulaşabilen boyları ve ulaşabildiği 2 bin 300 kilogram ağırlığıyla kemikli balıklar arasında en ağır balık olma ünvanını taşımaktadır. Genel olarak Ay balığı halkımız tarafından çok bilinen bir balık değildir, ama oldukça etkileyici bir balıktır. Hem sahip olduğu şekli, hem de alışılmadık davranışları ile Ay balığı hala denizlerdeki gizemli balıklardan biridir” diye konuştu.

Ay balığının deniz yüzeyine yakın yüzerek güneşin tadını çıkardığını söyleyen Filiz, balığın genellikle büyük olan sırt yüzgecini sudan dışarı çıktığında köpekbalığı ile karıştırılabildiğini.

Balığın denizanaları, eklem bacaklı kabuklular ve küçük balıklarla beslediğini, derisinin kalın, etinin kötü kokulu ve lezzetsiz olması nedeniyle ekonomik olarak değerlendirilmediğini söyledi.

 

Bakmadan Geçme