BABADAĞ KONTROL ALTINA ALINDI

Birkaç yıldır Babadağ'da uçuş kontrol heyeti görevlendirilmediği için bu sezon başında biri Türk, 2'si yabancı uyruklu 3 kişinin hayatını kaybettiği yamaç paraşütü kazalarında yaralananlar da olmuştu.

  • 3134
BABADAĞ KONTROL ALTINA ALINDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Birkaç yıldır Babadağ'da uçuş kontrol heyeti görevlendirilmediği için bu sezon başında biri Türk, 2'si yabancı uyruklu 3 kişinin hayatını kaybettiği yamaç paraşütü kazalarında yaralananlar da olmuştu. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Güç Birliği şirketinin kontrol altındaki Babadağ'da işletmeci ve teleferik şirketi, Türk Hava Kurumu ile birlikte bir araya gelerek Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Babadağ'daki pistlerden kalkış, Ölüdeniz-Belcekız'daki pistlere inişlerin kontrol altına alınması kararlaştırıldı. Böylece Babadağ'da THK öğretmen pilotları ile tecrübeli pilotlardan oluşan 5 kişilik bir uçuş kontrol heyeti oluşturuldu. Yaklaşık 2 aydır görev yapan heyetin döneminde kalkış ve inişlerde tek bir kaza bile yaşanmadı. FTSO Başkanı Osman Çıralı, ''Son iki yıldır uçuş güvenlik heyetiyle ilgili sıkıntılar yaşanmıştı. 2 aydan bu yana uçuş güvenlik heyeti görev yapıyor. Bu sene daha düzenli gidiyorlar, tek tip giyinip bütün kurallara uyuyorlar'' dedi.

 

Türkiye ve dünyanın en gözde yamaç paraşütü merkezlerinden Fethiye-Babadağ'da uçuş kontrol heyetinin göreve başlamasından bu yana kalkış ve inişlerde ölümlü ve yaralamalı kaza yaşanmadı. Turizm sezonu başında biri Türk, 2'si yabancı uyruklu 3 kişi hayatını kaybederken, bazı yaralamalı kazalar da meydana gelmişti. 5 kişilik THK ekibi, Babadağ'da uçuş kontrol heyeti olarak görevlendirilince, Babadağ'daki pistlerden yapılan uçuşlar ve Ölüdeniz-Belcekız'daki inişler kontrol altına alındı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, THK Fethiye Şube Başkanı ve genel merkez yönetim kurulu üyesi Mustafa Özkaya, Teleferik İşletmesi Kırtur yöneticisi Nazım Ekşi'nin yaptığı toplantıların ardından kurulan uçuş kontrol heyetinde THK Öğretmen Pilot Türker Türkoğlu ile tecrübeli pilotlar Mahmut Akbayır, Emrah Orpak, Aykut Boğa ve Yusuf Çelik yer alıyor. Sabah erken saatlerden akşam saatlerine kadar Babadağ'daki pistlerden uçuşları yakından takip eden hava muhalefeti sırasında pistleri uçuşlara kapatan heyet, Ölüdeniz Belcekız plajına inişleri de kontrol altında tutunca, kaza riskleri en aza indirildi. Gece gündüz Babadağ ve Belcekız'dan ayrılmayan tüm uçuşları kontrol altında tutan uçuş kontrol heyetinin çalışmalarından memnun olan paraşütçüler, özellikle single (tekli) paraşütlerin yaptığı kazaların da en aza indiğini ifade ettiler.

 

''KAZA RİSKLERİNİ AZALTTIK''

FTSO Başkanı Osman Çıralı, ''Ekstrim sporlarda kaza riski vardır. Biz aldığımız tedbirlerle bu kaza risklerini en aza indirmek istedik'' dedi.  Çıralı, ''Son iki yıldır uçuş güvenlik heyetiyle ilgili sıkıntılar yaşanmıştı. 2 aydan bu yana uçuş güvenlik heyeti görev yapıyor. Bu sene daha düzenli gidiyorlar, tek tip giyinip bütün kurallara uyuyorlar. Yönergemiz 2012 yılında yapılmıştı. Yönerge üzerinde bir takım değişiklikler yapıldı ve şu anda uygulanıyor. Yönetmelik haline gelmesi için ilgili bakanlıklara ilettik. Güvenli uçuş çok önemli. Bize bu konuda destek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.


''HATALAR EN AZA İNİYOR''

Tecrübeli pilotlardan Naci Paksoy, ''Babadağ'da uçuş kontrol heyetinin görev almasına sevindik. Uçuş kontrol eğitimi tabi ki bizim için de faydalı. İstediğimiz gibi oldu. Kontrolsüz olarak her şeyde mutlaka hatalar oluşuyor. Hataların en aza ineceğine inanıyorum. Umarım güzel olur. Paraşüt sporuna daha fazla katkı sağlar ve kazaların önüne geçmiş oluruz'' dedi.


''GEÇ KALDI AMA YARARLI OLDU''
Tecrübeli pilotlardan Tuncay Tahtakırma ise uçuş kontrol heyetinin gecikmeli kurulduğunu ifade ederek, ''Yine de yararlı oldu. Göreve başladıklarından bu yana çok şükür kaza yok'' dedi. Tahtakırma ''Bizim yukarıda zaten birkaç pistimiz var. Rüzgarın durumuna göre hangisi müsaitse oradan çıkıyoruz. Bugün de yine bulutlu, rüzgarlı, yağmurlu günlerden biriydi ama elverişliydi. Biraz zorluklar yaşasak da, dağda beklesek de yine uçuşlarımızı yaptık. Aslında kontrol heyetinin görev alması geç kalındı. Daha önceki dönemlerde bu tarz şeyler yapılmıştı burada ama böyle değildi. Kaymakamlığın yetkilendirmesiyle daha da güzel oldu. Bu kontrolün devam etmesini bekliyoruz. Kaza hiç bir zaman bitmez. Ekstrim sporu yapıyoruz. İnsan ve risk faktörü var. Bunun da en aza indirilmesi için kontrol ve denetlemelerin yapılması gerekiyor. Kontrollerin yapıldığı yıllar boyunca hiç kazalar olmadı. O dönem kaza konusunda güzel dönemler yaşadık. Bu yüzden bu kontrollerin devamını istiyoruz'' ifadelerini kullandı.


''RİSKLER ENGELLENDİ''
Tecrübeli pilotlardan Sedat Demirel de ''Kontrolsüzlük risk getiriyordu. Riskler şu anda engellendi. Alınan tedbirlerle şu ana kadar kaza yaşanmadı'' dedi. Demirel, ''Yolcularımızın hepsi memnun. Herhangi bir problem yoktu ve sezon çok güzel geçiyor. Uçuş kontrol ekibinin yaptığı kontroller sayesinde kasksız aşağıya yolcunun inişinden tutun da terliksiz ayakkabısız uçuşa kadar. Bunların hepsi engellenmiş oldu. Ayrıca meteorolojik şartlara bağlı olarak Tevkof'un kapatılması şeklinde yapılan muameleler sayesinde, tahmin ediyorum ki kazasız bir sezonu bitireceğiz'' dedi.

Haber/Erdoğan Karagöz

Bakmadan Geçme