ARTAN YEM VE GİRDİ FİYATLARINA DAYANAMADI ÇOCUĞU GİBİ BAKTIĞI EFE'Yİ SATTI

Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar artan yem fiyatları ve girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı  yetkililerden yardım istiyor.

  • 2440
ARTAN YEM VE GİRDİ FİYATLARINA DAYANAMADI  ÇOCUĞU GİBİ BAKTIĞI EFE'Yİ SATTI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer'in Bağlıağaç Mahallesi’nde artan yem fiyatları ve girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle ekonomik olarak zorlanan aile, çareyi bölgenin en büyük hayvanlarını satmakta buldu. 22 aydır kendi çocuğuna bakar gibi baktığı, işletmenin ve bölgenin en büyük hayvanını artan yem fiyatlarına ve girdi maliyetlerinin yükselmesine dayanamadığı için sattığını ifade eden Yücel Özdemir; “Yetkililer Hayvancılık konusunda gerekli çalışmaları yaparak çiftçiye en iyi desteği vermelidir” dedi.

 

Seydikemer'de Bağlıağaç mahallesinde aynı zamanda muhtarlık da yapan Yücel Özdemir, “Geldiğimiz şu günlerde hayvancılık gerçekten çok zor. Ben bu Efe'yi kurbana kadar Allah izin verirse durduracaktım ama şuan da ekonomi kalmadığı için mecbur elden çıkarmak durumunda kaldık. Bundan 1 ay önce et fiyatlarımız kıştan 28 liraya kestiriyorduk. Şimdi 31, 32 liraya çıktı ama şimdi son zamanlarda tekrar yine aşağıya doğru bir eğilim durumuna geçti. Onun içinde mecbur işletmedeki hayvanlarımızı azaltmak durumunda kaldık.  Bulunduğumuz bölge itibarı ile araştırmamıza göre en büyük, büyük baş hayvanımız Efe'dir.  Şuan da canlı daha çekmedik en son çektiğimizde 1450 kiloydu ama şuan da 1550, 1600 kilo gibi canlı ağırlığa sahip. Köyden şehre giden, turizme çalışmaya giden gençlerimizi köyde tutmak adına örnek çiftçi olmak için gayret göstermeye çalışıyoruz. Fakat hayvancılık her geçen gün kötüye gidiyor. Devlet destekleme veriyor ama yetmiyor. Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Girdi maliyetlerimiz her geçen gün artarak devam ediyor. Hayvancılığı mahallemizdeki gençlere sevdirmek için 22 aydır kendi çocuğuma baktığım gibi baktığım Efe'mizi şartların kötü olmasından, girdilerin yüksek olmasından dolayı satmak durumunda kaldık.  Bazı hayvanlardan 3-5 bin lira zarar ediyoruz ama gençleri de hayvancılık yapmaya özendirmek için bunlara katlanıyoruz. Bizlerde işletmemizde zevk için, gençlere örnek olması için beslediğimiz, 22 aydır kendi çocuğumuz gibi baktığımız Efe'mizi satmak durumunda kaldık” diye konuştu.

 

Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, “Hayvancılık işletmesinin özellikle küçük aile işletmelerinin gelişebilmesi için artık küçük aile işletmelerine destek verilmesi gerekiyor. Sadece 450- 350 TL buzağı desteği verilmesi yetmiyor. Bu desteklerin kilogram başına et kesilirken kilogram başına da verilmesi gerekiyor. Bugün 35 liraya kadar etin kesilmesi gerekiyor. Belki tüketici bunu 45 ile 70 lira arasında tüketiyor ama aile işletmelerinin de son artan yem fiyatları nedeniyle mutlaka en az 35 TL’ye hayvanını kestirebilmesi gerekiyor. Biz bu konuda hükümetimizden destek bekliyoruz. Küçük aile işletmelerinin ayakta tutulabilmesi için mutlaka bu desteğe ihtiyaç var.  Az önce gördünüz küçük kızımız elanın nasıl hayvana ilgi gösterdiğini. İlkokuldan itibaren bu gençlerimizi bulundukları yerde tutabilmemiz için mutlaka bunlara bir teşvik verilmesi kanaatindeyiz” dedi.

 

Yem fiyatlarına boyun eğmek zorunda kalan Efe'yi kesen kasap Ramazan Kaşlı da; “Şimdiye kadar kestiğim en büyük hayvan 560 kg civarındaydı. Efe maşallah bu rekoru kırdı. Bu bölgede bugüne kadar gördüğümüz en büyük baş hayvan Efe'dir. Kestiğimizde 700 kg eti çıktı. İşletmemizde doğal taze günlük etlerimizle vatandaşlarımızın hizmetindeyiz.  Toptan ve perakende satışlarımız vardır. İşimizi gelişen teknolojinin verdiği imkanlarla en iyi ve en siteril şartlarda yapıyoruz. Etin lezzetinin yanında sağlıklı koşullarda işlenmesine oldukça önem veren Kaşlı Et Kasap, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın vermiş olduğu üretim sertifikalarına da sahiptir. Önem verdiğimiz konulardan biri de birlikte çalıştığımız usta kasaplar dır. Et işlemenin ayrı bir sanat ve zanaat olduğunu düşünerek bütün çalışanlarımızı çekirdekten yetişmiş ve mesleğin gerektirdiği tüm bilgi, beceriye sahip olan usta kasaplarla yapmaktayız. Kaşlı Et Kasap olarak Bizi tercih eden tüm müşterilerimize teşekkür ederiz” diye konuştu.

Bakmadan Geçme